TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrid Carlqvist förtalad av politiker – förlorar ändå i tingsrätten

Publicerad 26 mars, 2024

På tisdagen avkunnade Malmö tingsrätt dom i förtalsmålet mellan Ingrid Carlqvist och centerpolitikern Anton Sauer. Men trots att domstolen slår fast att Sauer förtalat Carlqvist väljer man att frikänna, samt lägga advokatkostnaderna på kärandesidan.
– Det är helt bisarrt, de dömer alltså offret att betala förövaren, säger Ingrid Carlqvist.

Målet gällde inlägg som Centerpartiet i Malmös gruppledare Anton Sauer gjorde på Twitter redan 2018. I ett meningsutbyte med samhällsdebattören Luai Ahmed påstod Sauer att ”jag vill i alla fall bevara friheter medan Luai hänger med nazisten Ingrid Carlqvist”. Han skrev vidare att ”Carlqvist är en känd förintelseförnekare och har haft samröre med NMR. Ja det finns inte en enda person som inte kan säga att hon inte är nazist”.

I samband med att den så kallade Förtalsombudsmannen Christian Peterson 2022 drog igång sin verksamhet, som kortfattat kan sägas gå ut på att ge högerdebattörer upprättelse då de förtalats via sociala medier, uppmärksammades tweeten. En rättsprocess i form av ett så kallat småmål, eller förenklat tvistemål, förbereddes. Poängen med småmål är att de avgörs utan inblandning av jurister och att skadeståndskraven hålls låga, under 26 250 kronor.

Anton Sauer dök dock upp i Malmö tingsrätt tillsammans med en advokat, som yrkade på att fallet skulle avgöras som ett ordinärt tvistemål – sannolikt för att skrämma Ingrid Carlqvist att lägga ner sin talan, då ett ordinärt tvistemål innebär betydligt större ekonomiska risker. Efter vissa turer gick tingsrätten på Sauers linje och en långdragen förtalsrättegång hölls 5 mars.

Fantasirika förklaringar

Under rättegången försökte Anton Sauer och hans försvarare hitta på alla möjliga fantasirika förklaringar till varför det inte utgör förtal att kalla någon nazist. I stora drag gick försvaret ut på att ”nazist” inte är en uppgift, utan en åsikt, ungefär som att säga att någon är ful eller dum. Detta resonemang köpte dock inte Malmö tingsrätt alls. Rätten konstaterar att det Sauer skrivit ”passerat gränsen för ett straffritt värdeomdöme”, ”har varit ägnade att utsätta Ingrid Carlqvist för missaktning”, att det ”inte kan anses försvarligt” och att förtalet var uppsåtligt.

Men sedan händer något märkligt i Malmö tingsrätts resonemang. Man menar nämligen att eftersom Ingrid Carlqvist på Twitter diskuterat korrektheten i statistik kring antal döda i Förintelsen, samt att hon försvarat Nordiska motståndsrörelsens rätt till yttrandefrihet, så får hon skylla sig själv. Detta utgör enligt tingsrätten ”ett visst risktagande” som gör att hon får finna sig i att kallas nazist av meningsmotståndare. Käromålet ogillas därför och Ingrid Carlqvist åläggs att betala Anton Sauers rättegångskostnader om 59 437 kronor.

”Det är min plikt”

– Som journalist är det min plikt att stå upp för vår grundlagsfästa yttrandefrihet, hur avskyvärda åsikter vederbörande än har. Och detta läggs mig alltså nu till last. Det får mig att undra om Malmö tingsrätt överhuvudtaget förstår vad yttrandefrihet går ut på, säger Ingrid Carlqvist.

Varken Ingrid Carlqvist eller hennes ombud Henrik Johansson tänker dock acceptera nederlaget utan att bjuda motstånd mot den absurda domen. Den kommer att överklagas till hovrätten snarast möjligt.

– Jag är inte ledsen och knäckt, utan arg, rosenrasande. En sådan här dom kan inte tillåtas att stå oemotsagd, folk riskerar att helt tappa förtroendet för rättsväsendet, säger Ingrid Carlqvist.

Henrik Johansson menar att han inte kan dra sig till minnes att han någonsin sett en så konstig dom.

– Tingsrätten konstaterar alltså att det är förtal, men att den utpekade inte blivit kränkt, det är ju ett fullständigt ohållbart resonemang. Om Ingrid inte blev kränkt av detta hade hon knappast dragit igång en process. Givetvis ska vi överklaga, jag har goda förhoppningar om att hovrätten medger prövning i detta fall, säger han.

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.