TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Nordstream – Spegelsalens förbannelse

Publicerad 27 september, 2023

Turerna om vem som gjorde vad vid sprängningarna av Nordstream fortsätter. I en välgjord artikelserie i Expressen får vi nu veta att segelbåten Andromeda, som är huvudspåret i jakten på de skyldiga, befann sig i Sandhamn i Blekinge knappt två veckor före explosionerna.

Läs gärna Expressens artikel först eftersom det jag tar upp här är en uppföljning och komplettering av det som saknas där. Det kan också vara en fördel att läsa mina två tidigare artiklar om attentatet mot Nordstream – Del 1 och Del 2. När du läst dem så vet du att jag var en av de få som redan från början visste att Ukraina var inblandat i attentatet som skedde för ganska precis ett år sedan, 26 september 2022.

Jag har också skrivit om det rykte som hävdar att en svensk båt ska ha varit inblandad i attentatet, men detta har mina källor kategoriskt förnekat utan att vilja kommentera det ytterligare. De har känt till att Andromeda var i Sverige tolv dagar före bombdåden men har valt att inte berätta det i förhoppning om att inte spä på ryktesspridningen om svensk inblandning – ett rykte som kommer från USA.

Segelbåten Andromeda som är huvudspåret i jakten på de skyldiga till Nordstream-attentatet, befann sig i Blekinge knappt två veckor innan det small. Foto: Twitter/Bellingcat.

Men varför seglas Andromeda till Sverige om vårt land inte är inblandat i operationen? Men kan tänka sig tre olika skäl:

  1. Man kan inte cirkulera hur länge som helst i polskt vatten i väntan på att ta ombord den utrustning man behövde för att aptera sprängladdningarna på de båda gasledningarna.
  2. Man vill faktiskt synas och se ut som vanliga seglarturister utan någon militär utrustning ombord.
  3. Man vill förvirra.

Förvirring är ett knep som stater som är inblandade i terrorattacker och andra grova brott använder sig flitigt av. Man sprider ut så många olika och motsägelsefulla historier att folk till sist tröttnar och ger upp hoppet om att någonsin få veta sanningen. Det är som i en spegelsal där alla speglarna återger din bild på så många ställen att du till sist inte vet vem som är du på riktigt. Det är detta trick som mina källor kallar ”Spegelsalens förbannelse”.

Ett eller två team?

Om Andromeda inte hade någon dyk- och bombutrustning ombord när hon var i Sverige, kan vi dra slutsatsen att hon inte var den enda båten med attentatsmän. Det mest troliga är att en andra båt hade utrustning till båda teamen och förde över det som besättningen på Andromeda behövde ute till havs.

Den polske statssekreteraren Stanislaw Zaryn. Foto: Gov.pl.

I Expressen kan vi läsa att den polske statssekreteraren Stanislaw Zaryn uppger för den tyska tv-kanalen ARD att det inte finns några spår av polsk inblandning i attacken. Tidningen skriver: ”Stanislaw Zaryns uttalanden går tvärtemot de sprängämnesfynd som gjorts i den tyska utredningen. För Polen är frågan mycket känslig då landet är en av Ukrainas närmsta allierade.”

För att förvirra det hela ännu mer har alltså polska myndigheter som undersökt Andromeda sagt att man hittat spår av sprängmedlet Semtex, medan den tyska polisen BKA säger sig ha hittat spår av Oktogen/HMX. Antingen är detta spegelsalen eller så är det som mina källor säger: Båda har rätt. Det kan nämligen ha varit två båtar med helt olika utrustning och olika sprängämnen.

Något som talar för detta är att gasledningarna verkar ha sprängts på olika sätt och med olika sprängämnen. Den ena verkar ha varit en speciell låda med sprängämnen som placerats något under ledningen och innehöll Oktogen/HMX. Den andra ledningen ska ha sprängts med Semtex som lagts ut i flera små laddningar på eller runt röret.

Vad hände med den utrustning som användes? Det är inte särskilt troligt att den kastades överbord eftersom det är dyrbar och till viss del hemlig utrustning. Det mest troliga är att utrustningen förts tillbaka till den ännu oidentifierade båt nummer två. Jag får känslan av att mina källor vet något om båt nummer två, men ingen av dem vill säga något.

Den tyska kopplingen

Ukrainas överbefälhavare Valerij Fedorovytj Zaluzjnyj. Foto: Wikipedia.

Enligt en annan artikel i Expressen hävdas det att attentatet egentligen skulle ha ägt rum redan i juni, men eftersom det läckte från den ukrainske överbefälhavaren Valerij Fedorovytj Zaluzjnyjs stab sköts operationen upp. Enligt mina källor var det Zaluzjnyj själv som beordrade läckan till den holländska militära underrättelsetjänsten MIVD. Ukrainas ÖB ville inte genomföra attentatet av rädsla för att Tyskland skulle dra in sitt militära stöd till Ukraina när deras viktiga gasledningar sprang i luften. Till en början tog tyskarna varningen på allvar, men när sommaren kom och gick utan något bombdåd beslöt de sig för att det var en ”underrättelseanka” och la ner sin extra bevakning av Nordstream. Och då small det.

Som bekant pågår det en svensk undersökning av Nordstream-attentatet, ledd av kammaråklagare Mats Ljungqvist. Till Expressen säger han att huvudsyftet med den svenska brottsutredningen är att klargöra om Sverige eller svensk infrastruktur har använts för attacken – till exempel om svenskt territorium använts för att genomföra sabotaget.

Mina källor säger att Ljungqvists undersökning i allra högsta grad är seriös och inte bara ett spel för gallerierna. Däremot är det högst oklart om den kommer att kunna peka ut några skyldiga:

– Man kommer säkert konstatera att Ukraina är inblandat, men att man inte har tillräckliga bevis för ett åtal eftersom man inte fått möjlighet att förhöra de misstänkta. Resten av utredningen kommer att hemligstämplas då det rör Sveriges förhållande till främmande makt, svarar mina källor.

Hela sanningen om den märkliga historien kring sprängningen av Nordstream kommer troligtvis aldrig att komma fram. För mycket står på spel för alltför många. Risken är att vi alla blir stående i spegelsalen i eviga tider.

 

 

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.