TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Storbråk och kaos i AFS partistyrelse – fem avgår

Publicerad 1 mars, 2023

En infekterad konflikt i Alternativ för Sveriges partistyrelse kulminerade i söndags under ett extrainsatt partistyrelsemöte. Enligt uppgift till Ingrid&Maria lyckades man dock inte lösa meningsskiljaktigheterna, i stället urartade mötet i ett högljutt bråk som nu fått till följd att fem tunga namn lämnar partistyrelsen.

Text: Ingrid Carlqvist & Maria Celander

Många reagerade i går på en tweet av före detta sverigedemokraten Chris Dulny. Han skrev att AFS inte mår bra och att folk skulle förvänta sig en exposé. Ingrid&Maria började därför gräva i vad det kunde röra sig om och upptäckte ett parti i fullständigt kaos.

Under måndagen ska Yvonne Lindholm, Eva Dillner, Andreas Feymark, Mattias Dahlgren och Jeff Ahl ha meddelat att de lämnar sina uppdrag i Alternativ för Sveriges partistyrelse. Anledningen är en djup och till synes olöslig konflikt kring utformningen av partiorganisationen. Motparten i konflikten är partiledaren Gustav Kasselstrand och partisekreteraren Per Sefastsson, som enligt källor agerat tondövt och arrogant gentemot dem som velat styra upp hur arbetet ska skötas.

– De är totalt ointresserade av det praktiska och att ta in synpunkter kring hur organisationen ska struktureras för att partiet ska fungera och kunna växa. I ställer beslutar Per och Gustav allt på egen hand, säger en källa.

Skral partikassa

Förutom att Kasselstrand och Sefastssons ledarstil ifrågasätts, har det också väckt uppseende att de båda plockar ut ersättning från den skrala partikassan, trots att de har andra inkomster. Valet 2022 blev en besvikelse, då AFS backade och fick färre röster än 2018. Brist på pengar gjorde att flera distrikt inte fick det valmaterial de behövde, och enligt Ingrid&Marias källor är detta symptomatiskt för ledarduons prioriteringar. Det ser än mer illa ut med tanke på att Gustav Kasselstrand hårt drivit linjen att man ska ”dränera träsket” och inte låta politiker sko sig.

– Tecknen har funnits där länge. Per och Gustav vägrar låta styrelsen bestämma om ekonomin men har utnyttjat ledamöterna som arbetat ideellt. Nu lade folk ihop två och två och ställde dem till svars, fortsätter källan.

Något som alltså slutade i hårda ord och anklagelser – och fem avhopp ur partistyrelsen.

Avhopparna. Från vänster: Mattias Dahlgren, Yvonne Lindholm, Jeff Ahl, Andreas Feymark och Eva Dillner. Foto: AFS/Privat

– Jag är besviken på hur Gustav Kasselstrand behandlat frågorna. Många har betalat tiotusentals kronor ur egen ficka under valrörelsen, men nu är det för dyrt med flygblad till medlemmarna och kretsarna? Det är svårt att tolka på något annat sätt än att medlemmarnas hårda insatser är helt meningslösa. Respektlöst, säger en annan källa.

Kasselstrand: Kommit hastigt

Gustav Kasselstrand säger till Ingrid&Maria att det är mycket tråkigt att flera personer har lämnat styrelsen och menar att detta har blossat upp väldigt hastigt.

– Det är ingen hemlighet att jag och Per Sefastsson är deltidsanställda av partiet, styrelsen ställde sig bakom denna modell senast för en månad sedan. Ett parti måste ha en operativ ledning och kan inte kalla till styrelsemöte för varenda liten fråga. Men jag har aldrig hindrat ledamöterna från att komma med egna förslag.

Kasselstrand säger att avhopparna verkar vara missnöjda med olika saker, men att det givetvis är bra att man avgår om man inte längre har förtroende för partiledaren.

– När sådant här händer måste man såklart rannsaka sig själv. Kunde jag ha gjort saker bättre? Inför framtiden får vi ta med oss att rollerna måste bli tydligare – vad kan partiledaren besluta om och vad måste styrelsen besluta om?

Han tror inte att medlemmar och sympatisörer kommer märka några förändringar. Politiken ligger kvar och nu fokuserar AFS på EU-valet i juni 2024.

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS