TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Tragedi i Almedalen – liverapport från färjan

Publicerad 7 juli, 2022

På färjan hem från Gotland livestreamade Ingrid&Maria om upplevelserna under vår sista dag. Vi trodde att Jimmie Åkessons tal skulle bli huvudpunkten på onsdagen, men så blev det tyvärr inte. Det fruktansvärda knivmordet på Donners plats i Visby släckte all glädje och upprymdhet vi kände efter tre i övrigt fantastiska dagar i Almedalen.

Onsdagen blev Ingrid&Marias sista dag i Visby och Almedalen, och fram till 14-tiden på eftermiddagen hade vi bara gott att säga om vår underbara Gotlandsresa. Nu fick resan tyvärr en mycket mörk och tragisk avslutning i och med knivmordet på 64-åriga Ing-Marie Wieselgren. Mordet inträffade just när vi var på väg upp på Donners plats för att lyssna på ett torgmöte med partiet Knapptryckarna. Just som vi är på väg in på torget kommer ett par tungt utrustade poliser springande förbi oss, och de springer för livet. Vi konstaterar snabbt att nu har det hänt något riktigt dåligt och en förlamande känsla av obehag infinner sig.

Vi pratar med Knapptryckargänget och de vet att berätta: En kvinna har blivit allvarligt knivskuren och gärningsmannen har snabbt stoppats och oskadliggjorts av ett ingripande vittne och civilklädda poliser. Det står snabbt klart att kvinnans tillstånd är kritiskt men det tar en bra stund innan ambulans lyckas ta sig till torget, och under tiden får kvinnan hjärt-lungräddning av sjukvårdskunniga privatpersoner.

Gärningsmannen på backen i gränden där han försökte fly efter dådet. Han hålls fast av tre poliser. Foto: Privat

Total chock och förstämning

Den tidigare så uppsluppna stämningen förbyts snabbt i total chock och förstämning. Mötet ställs givetvis in, och vi sätter oss på en uteservering en bit bort med några vänner för att försöka förstå vad som har hänt. I det här läget är det ingen som vet någonting om motivbilden – är det ett relationsdrama, ett politiskt attentat eller en helt slumpmässig attack av en vettvilling? Någon säger att offret har vissa utseendemässiga likheter med Ingrid och en skrämmande tanke infinner sig – tänk om det var henne gärningsmannen var ute efter egentligen…?

Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist startade Dispatch International tillsammans. Foto: Human Rights Service.

Vi har ju redan genomlevt ett mordförsök på en nära kollega – Dispatch Internationals chefredaktör Lars Hedegaard, som blev utsatt för att attentat i Köpenhamn 2013 och sånär kom undan med livet i behåll. Vi livestreamade från Visby domkyrka på tisdagen, så det är allmänt känt att vi är på plats, tänk om?

Berättar om känslorna

Fram till detta hade vår vistelse på Gotland varit helt igenom magisk och fantastisk på alla sätt, men nu ville vi bara hem. Lyckligtvis var vi inbokade på en färja med avgång 17.20 och det är ombord på färjan Visby som livestreamen nedan är inspelad. I det läget visste vi ingenting om den misstänkte gärningsmannen mer än att han uppgavs vara 32 år gammal. Vi visste heller inte att Ing-Marie Wieselgren hade avlidit av sina skador, och ingenting om gärningsmannens påstådda kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen eller om hans dokumenterade psykiska ohälsa och den möjliga länk till offret denna utgör genom hennes yrke som psykiater och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Livestreamen ska alltså ses med den förförståelsen – informationen kring det inträffade var initialt mycket knapphändig och syftet med sändningen är framförallt att berätta om upplevelserna och känslorna kring att ha befunnit sig så nära ett sådant fruktansvärt och skrämmande illdåd. Streamen livesändes på Ingrids Youtubekanal, och vi hade helst fått upp den på Hopp för Sverige redan i går kväll men det var dessvärre inte möjligt på grund av tekniskt haveri från Youtubes sida. Men nu finns den där – håll till godo och glöm inte tumma upp!

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    titta på offret och titta på Anna Lind , är det inte samma person?????

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.