TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 143: En nyårsbetraktelse

Publicerad 1 januari, 2022

Ett år går ganska fort, men det är ändå tillräckligt långt för att man kan vilja känna efter huruvida det har varit ett bra eller dåligt år. Vid ett årsskifte är det nog precis vad många av oss gör och jag är en av dem, skriver Gudmundur Bragason.

En av mina vänner uppskattar nyårsafton eftersom det, enligt honom, inte finns så stora förväntningar inför den högtiden. En annan av mina vänner firar gärna nyår ensam eftersom hon är innerligt trött på SVTs vana att låta halvfulla skådespelare läsa ”Nyårsklockan” och jag kan bara hålla med henne.

Jan Malmsjö läser inte Nyårsklockan längre, men 2019 deltog han i Melodifestivalen. Foto: Wikimedia Commons.

Jag har klarat mig från eländet i många år nu. När jag senast drabbades var det Jan Malmsjö som läste dikten, eller vad han nu gjorde. Han tog sig rätten att ändra efter eget gottfinnande, så det var inte riktigt en dikt av Alfred Tennyson (1809-1892) längre. Det kanske bör nämnas att ”Nyårsklockan” är mer känd här i Sverige än i Tennysons hemland Storbritannien.

Somliga hävdar att dikten är ett pekoral och det ligger kanske en del i det, men det är ändå något visst med att höra den uppläst av Anders de Wahl (1869-1956) och det var han som, från 1897 och sedan under en lång följd av år läste dikten på Skansen. Från och med 1935 sändes de Wahls uppläsning av ”Nyårsklockan” i radio. Under de sista åren lär han dock ha läst upp dikten från en radiostudio och inte från Skansen.

Jag kom att tänka på att det inte finns många nyårslåtar. Den i särklass mest kända är nog ABBAs ”Happy New Year” som spelas så ofta att vi troligen är rätt många som gärna vill slippa höra den mer. En nyårslåt som hade kunnat vara bra är George Harrisons (1943-2001) ”Ding dong, ding dong” från 1974 om sånginsatsen inte hade varit så bedrövlig. Harrison hade problem med sin röst då.

Jag undrar om det fortfarande finns människor som avger nyårslöften som de antagligen för det mesta bryter. När jag var tonåring hade vi en liten hund och varje nyår lovade jag att jag skulle vara snäll mot hunden och tro det eller ej – detta nyårslöfte höll jag alltid vilket inte var särskilt svårt.

Nyårsfirande på Island

Jag har firat ett ganska stort antal nyår på Island. Där är det vanligt att man tar det ganska lugnt under kvällen. Efter tolvslaget börjar man dock festa och särskilt de yngre går hem till varandra. Nog är det alldeles för mycket fyrverkerier här, men jag kan meddela er att det är ännu värre på Island. När man önskar varandra ett gott nytt år är det vanligt att man säger (ungefärlig översättning) ”Ett gott nytt år och tack för de gamla åren”, men det kan man självfallet inte säga till någon som man bara har känt ett kort tag.

Champagne hör nyår till. Foto: Pixabay/Counselling.

Året var 1979 och vi var ett gäng som fick för oss att vi minsann skulle gå på restaurang. Någon av oss beställde bord. Vi fick ta den nyårsmiddag som fanns. Vi kunde alltså inte välja vad vi skulle äta, servicen var urdålig och svindyrt var det. Jag tror inte att någon av oss som var med den gången gör om det misstaget. Efterfesten var dock lyckad och den ägde rum i en lägenhet som ligger bara ett stenkast från där jag bor nu.

Plötsligt minns jag nyårsafton 1981. Min bror och jag hade inget för oss och hade ingen större lust att göra något. Det slutade med att vi åt varma smörgåsar – ingen riktig nyårsmiddag här inte! Det blev en anspråkslös, men väldigt trevlig nyårsafton.

Nyårsafton 1985 tillbringade jag på Island hemma hos min yngre faster och hennes man. Inte anade jag då att jag, ett knappt år senare, skulle bevista min kära fasters begravning. De övriga som var där var min fasters man samt min far. De är också borta nu.

Firar med Händel

Nyårsafton 1986 firade jag i Göteborg hemma hos goda vänner. En som också var där var Klas Qvist (1966-2021) och han var också på samma fest som jag nyårsafton 1993. Ofta ringde vi för att tillönska varandra ett gott nytt år, senast på nyårsdagen, men så blir det förstås inte mer.

En för mig väldigt betydelsefull nyårsafton var 1993. Jag firade jul på Island och kom hem dagen före själva nyårsafton. Samma dag kom min då nya flickvän upp från Lund. Vi firade vår första storhelg tillsammans och hon är nu min fru. Vi firar silverbröllop nästa år. På nyårsafton är vi oftast hemma, men några gånger har vi varit hos dem i min familj som bor på Island, eller hos hustruns familj i Halland. Vi har också firat nyår i min mors hem, på behändigt gångavstånd från oss vilket är skönt eftersom det är hopplöst att få tag på en taxi en sådan kväll. När vi är hemma brukar vi alltid spela Georg Friedrich Händels (1685-1759) ”Musik till ett kungligt fyrverkeri”, framfört av English Concert under ledning av Trevor Pinnock, vid tolvslaget, samtidigt som vi dricker mousserande vin.

Fotnot: På skivetiketten till de Wahls grammofoninspelning från 1928 står det ”Nyårsklockorna” i stället för ”Nyårsklockan”.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 142: Julslakt à la kulturmarxism

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.