TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 124: Den moderna ljudmiljön är en sanitär olägenhet

Publicerad 14 augusti, 2021

Det finns miljöproblem som är enkla att lösa, men viljan finns uppenbarligen inte. Vår tids ljudmiljö är stressframkallande och utgör därigenom ett hot mot vår hälsa, skriver Gudmundur Bragason.

På många håll har trafikbullret minskat vilket beror på att moderna bilmotorer är tystare än de gamla var. Det skulle vi väl kunna glädja oss åt om vi inte hade drabbats av ännu värre oljud i form av musik eller vad vi nu ska kalla det. Vissa element ägnar sig åt att ”berika” oss med oljud från bilens högtalare. Det handlar om exotiskt trummande som hörs långt efter att vrålåket har passerat förbi oss. De tycker också att det är en strålande idé att stå parkerade någonstans och sprida sitt oljud till omkringliggande fastigheter. Den som inte vill höra det enformiga trummandet och gnyendet som ersätter melodin gör bäst i att stänga fönstret.

I galleriorna strömmar musiksurrogat på alldeles för hög volym från takets usla högtalarsystem. Foto: Wikimedia Commons.

Ibland tvingas man besöka den lokala gallerian. Från takets usla högtalarsystem strömmar musiksurrogat på alldeles för hög volym. Om man till äventyrs vill föra en konversation med en medföljande vän är det lämpligt att höja rösten när man passerar högtalarna. Lägg där till annan musik från andra högtalare i de olika butikerna i inomhuscentrumet. Denna ”käcka” blandning av oljud är, minst sagt, hälsovådlig och att många av oss har blivit så pass avtrubbade så att vi inte längre reagerar på denna ljudterror är skrämmande. Att arbeta i butiker i dessa gallerior måste vara ett rent helvete.

Hörselproblem

Hur kommer det sig att så få reagerar på att många moderna kassaapparater för ett hiskligt oväsen? Det förekommer att de hörs långt utanför butiken. Ett butiksbiträde som under lång tid tvingas arbeta vid en sådan kassa drabbas troligen av hörselproblem.

Många av er kanske tror att väntrum på vårdinrättningar är stillsamma utrymmen, men så är icke alltid fallet! Antagligen har någon alternativintelligent existens fått för sig att de väntande patienternas ständiga bläddrande i tidningar är synnerligen störande och löst detta problem genom att installera en teve! Från denna från helvetet komna tingest strömmar något som ska föreställa underhållning – tror jag. I rutan sitter oftast ett par flatflabbande slynor och tjattrar om ingenting. Vem mår bättre av att, på hög volym, bli påtvingad sådan idioti? Man ska väl inte behöva må ännu sämre av att sitta i vårdinrättningens väntrum än man gjorde när man kom dit, eller?

Visst kan det vara trevligt att gå ut på restaurang med några vänner, men då är det bäst att man vet vart man ska gå. Det finns nämligen krögare som har fått för sig att samtal vid matbordet är en olämplig sysselsättning och därför har mått och steg vidtagits. Musiken (eller vad det nu är) vrålar ut från högtalarna och för att vara på den säkra sidan kan de ju också låta gästerna ”avnjuta” något teveprogram såsom sådan där ”isboll” och ”fothockey” samtidigt. Vid hemkomsten har besökaren ingen röst och ingen hörsel kvar.

Sämre än förr

Foto: Okänd.

För några dagar sedan gjorde vi, tillsammans med en vän, en något längre bilresa. Vi stannade till för att snabbt få lite enkel föda och vi hamnade på ett McDonalds i Norrköping. Jag vet inte om denna sylta är representativ för McDonalds av idag, men detta restaurangbesök var ingen särskilt trevlig upplevelse. Födan beställdes på en pekskärm, men inte fick man den fortare för det. Nu var ljudmiljön på McDonalds sämre än den var förr. Musiksurrogatet strömmade ut på ganska hög volym. Detta kanske de gör för att gästerna inte ska ha oförskämdheten att stanna för länge. Det fanns också högtalare på toaletterna, så man slapp inte musiksurrogatet där heller. Jag hade inte besökt en McDonalds-restaurang på ett par decennier och det kommer att dröja mycket länge innan jag gör om det. Det är aningen synd för deras pommes strips var goda förr, men även de hade försämrats.

De ovan beskrivna företeelserna beror nog på den tilltagande fördumningen i samhället och så länge få av oss reagerar kommer eländet att fortsätta och kanske öka i omfattning. Mycket tyder också på att vi, inom en inte alltför avlägsen framtid, kommer att drabbas av religiöst betingat oljud och då menar jag självfallet inte kyrkklockornas vackra klang.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 123: Men det räcker inte


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Detta otyg med ”musik” i butikerna har gått mig på nerverna i säkert minst 20 år. Uppenbarligen har denna sedvänja även börjat berika restaurangerna numera. En lösning skulle kunna vara att få ett veritabelt utbrott. Men då blir man väl avhyst och även i värsta fall lagförd med de konsekvenser det kommer få. Well, det löser sig säkert av sig själv med vaxx-pass som gör att man inte kommer in på dessa inrättningar ändå utan dessa.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.