TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Stasisvenskarna – del 2: Socialdemokrater med fingrarna i syltburken

Publicerad 27 juni, 2021

Att det fanns svenskar som arbetade för östtyska Stasi under Kalla kriget råder det ingen tvekan om. Antalet varierar från ett 50-tal till 900 personer – men inte en enda av dem har ställts inför rätta. Varför? För att många av dem i dag är på toppen av sina karriärer och om de avslöjades skulle skandalen framförallt drabba Socialdemokraterna.

Var sossen Bernt Carlsson såväl Stasi- som CIA-agent? Foto: Wikipedia.

Några få Stasispioner har dragits fram i offentligheten, exempelvis den socialdemokratiske journalisten Arne Björn Jensen med täcknamnet ”König”, som arbetade på Arbetarbladet och Aktuellt i Politiken. Mycket tyder på att täcknamn ”Krone” var Bernt Carlsson, som rekryterades 1984 för att kultivera och bearbeta Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme och 1988 var en av dem som dödades i Lockerbie-attentatet.

Ulf Svensson (vars kontakt var täcknamn ”Imme”) var direktör för Kolmårdens djurpark och ska ha lämnat ut uppgifter om svenska ubåtsbaser, skyddet kring en Säpochefs sommarstuga och Norrköpings hamn. Han var god vän med Olof Palme, Ingvar Carlsson och Sten Andersson och fick i april 1988 motta DDRs hedersnål i guld i Rostocks rådhus.

Riksbibliotekarien Uno Willers avtackades av DDR 1975 med medalj för att under mer är 20 år ha arbetat för DDRs intressen i Sverige. S-riksdagsmannen och rektorn Stellan Arvidson var en försvarare av den sovjetiska ordningen i Ungern och Tjeckoslovakien oavsett vilka illdåd som begicks av Sovjet. Birgitta Almgren skriver i sin biografi över Arvidsson:

”Många minns honom som grundskolans fader, socialdemokratisk riksdagsman, stridbar antinazist och tillsammans med bland andra Karin Boye en av grundarna till svenska Clarté. Andra ser i honom en okritisk DDR-vän, skolans dödgrävare och en verklighetsfrämmande romantiker.”

Arvidsson var för övrigt sammanboende med Britta Stenholm, också hon S-märkt skolpolitiker som var sekreterare i flera utredningar på utbildningsområdet och styrelseledamot i vänskapsföreningen med DDR. Samt mamma till journalisten och pressombudsmannen Olle Stenholm.

Främst lärare och journalister

Enligt Birgitta Almgren arbetade de 53 svenska agenterna i följande yrken:

 • tolv lärare/utbildare/forskare
 • nio journalister
 • nio företagare
 • sex sekreterare
 • fyra jurister/präster/läkare/socialarbetare
 • två kulturarbetare och
 • två utbildade yrkesarbetare
 • övriga var poliser, militärer, politiker och andra yrken

Den farliga sanningen

Birgitta Almgrens bok ”Inte bara spioner”.

I sin bok Inte bara spioner noterar Birgitta Almgren att dokument och material saknas i Säpos handlingar, dokument som enligt alla regler borde ha funnits där. Fick hon ett ”friserat material” – med hänsyn till rikets säkerhet? Svaret på den frågan är definitivt ja.

I samma bok finns två intressanta citat från Birgitta Persson på Säpo som på 1980-talet ledde spaningarna kring Stasis infiltration i Sverige:

”Vi vill ju inte skada enskilda personer.”

Var det därför Säpo la ner samtliga förundersökningar mot de 57 personerna? Birgitta Persson skrev också:

”Säpos uppdrag är att förhindra och förebygga brottslig verksamhet.”

Få ihop den ekvationen om ni kan.

Det finns flera anledningar till att Säpo inte gjorde något åt vare sig de 57 misstänka Stasiagenterna och alla andra som vi med säkerhet vet finns i arkiven. För nog är det lite märkligt att alla förundersökningarna lades ner på ett bräde – spionernas rapporter finns ju i Stasiarkiven så det är bara att kolla vem som lämnade ut hemliga uppgifter och åtala dem. Förklaringen är enligt mina källor såväl cyniskt som kalkylerande – Säpo fick order om att inte göra något. Av vem? Av CIA.

Är på toppen av sina karriärer

Många av dem som var agenter åt Stasi är nämligen i dag på toppen av sina karriärer. De är myndighetschefer, politiker, militärer, Säpoanställda, poliser, ministrar, riksdagsmän, företagare, rektorer och andra människor på framskjutna positioner. CIA räknar kallt med att KGBs efterträdare SVR och GRU fick information från Stasi och tog över vissa agenter, och det är inte heller otänkbart att stora delar av F16/F22-kartoteken även hamnade i Ryssland.

Men ryssarna skulle väl inte tveka att utnyttja ”ärvda” agenter ifrån Stasi, så vad hindrar dem? Jo, om CIA vet vilka agenter ryssarna kan tänkas bearbeta så kan man också vända dem emot ryssarna. Det var vad som hände med täcknamn ”Krone”, alltså Bernt Carlsson som rekryterades för att bearbeta Olof Palme. Bernt Carlsson jobbade även för CIA och i viss mån brittiska MI6.

Här kan vi ha förklaringen till att Säpo talar om 57 agenter medan Birgitta Almgren skrivit om 53. De fyra som inte finns med är med stor sannolikhet dubbelagenter alternativt så pass känsliga (läs högt uppsatta) att de vare sig kan eller får avslöjas. Om Säpo skulle lagföra de 53 skulle folk genast undra var de övriga fyra blev av. Det är en fråga om alla eller ingen – och det blev ingen.

Tack vare en källa i Stasi fick CIA tillgång till Stasikartoteken som de kallar Rosenholz. CIA bestämmer vilka som får tillgång till Stasispionerna. Foto: Okänd.

Detsamma gäller de övriga 500-900 som finns i Stasis register och som Säpo inte ens känner till –för det är CIAs operation och de tänker inte låta någon annan få insyn i den. Särskilt inte Säpo som läcker som ett såll och av många utländska säkerhetstjänster klassas som helt inkompetent. I Rosenholzkartoteket finns med säkerhet även några Säpoanställda.

”Förgiftade” svenska skolungdomar

Hela förfarandet passar dessutom makteliten som hand i handsken. Socialdemokraterna och Djupa staten kan alltid hänvisa till rikets säkerhet för att slippa en genomlysning av hur dåtidens sossar vurmade för den östtyska ledningen, hur fackpampar och lärare åkte dit på ständiga besök, hur många kurser och konferenser som hölls av fackförbund, politiker och företag i DDR. Betänk alla lärare som medvetet ”förgiftade” den svenska ungdomen med grumliga idéer som gränsade till kommunism efter DDRs kulturmarxistiska modell – den modell som KGB-avhopparen Yuri Bezmenov beskrivit så ingående.


De som var unga mellan 1980 och 1990 och vurmade för ordningen och kommunismen i DDR och gärna ville införa samma system i Sverige, sitter i dag som socialdemokratiska politruker i olika myndighetspositioner eller på höga politiska poster. Hur skulle det se ut om de avslöjades som Stasi-agenter?

Om omfattningen av spionaget hade avslöjats, alla skador militären led, de politiska komplikationerna, förljugenheten, lögnerna i pressen, mordet på Olof Palme, dubbelmordet på Cats Falck och Lena Gräns, alla påverkansoperationer där svenska folket matats med fredsbudskap och kärnvapenfria zoner – om allt detta kom upp till ytan skulle det ”statsbärande partiet” aldrig hämta sig. Detta får aldrig komma fram och det är därför Palmemordet aldrig kommer att lösas och det är därför Säpo inte får lagföra de svenska Stasiagenterna.

Fler än Stasi verkade här

I Tyskland har det varit lättare att göra upp med DDR-tiden eftersom kommunistpartiet krossades. Totalt har mer än 250 tyska medborgare och drygt 25 före detta DDR-medborgare fällts med hjälp av Rosenholzkartoteket. Den mest berömda spionen som avslöjades och dömdes är Rainer Rupp. Enligt mina efterforskningar har inte en enda icketysk blivit fälld för spionage för DDRs räkning, kanske av samma anledningar som i Sverige – agenterna innehar högt uppsatta positioner i sina respektive länder.

Det svenska försvaret gav 1987 ut filmen Förebudet. Den visar bland annat hur svenska piloter och deras familjer dödas av östagenter i sina hem. Foto: Stiftelsen Armé- Marin- och Flygfilm/Nils-Eric Renske.

Dessa artiklar handlar bara om en enda spionorganisation, nämligen Stasi. Men låt oss inte glömma att under Kalla kriget arbetade även den polska underrättelsetjänsten i Sverige – många minns nog varningarna för polska tavelförsäljare som påstods kartlägga svenska piloter för att inför ett krigsutbrott ta livet av dem. I Sverige fanns också övriga Warszawapaktsländernas ambassader, konsulat och vänskapsföreningar. Sist men inte minns har vi sovjetiska KGB och GRU – hur många svenska spioner som finns i deras arkiv kommer vi nog aldrig att få veta.

LÄS MER: Stasisvenskarna – del 1: Spionerna som försvann

Rekommenderad läsning tillika källor

Thoralf Alfsson – Mina politiska fighter

Birgitta Almgren – Inte bara Stasi 

Birgitta Almgren – Inte bara spioner

Björn Cedergren – Kamrat spion


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  WOW!!!!!!

  Svara
 2. Avatar

  ”Vi vill ju inte skada enskilda personer.”

  Redan då vurmade de för brottslingarna…

  Matthew 13:24-30 KJV

  ”Wheat and the tares”

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.