TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 106: Klassisk musik à la kulturmarxism, del 2

Publicerad 13 mars, 2021

Inom den klassiska musiken finns det sedan länge musiker med annat etniskt ursprung än de vanliga européerna och någon kvotering har det inte varit fråga om. De har fått anställning i symfoniorkestrar, eller blivit framgångsrika kammarmusiker och eller solister och detta helt på egna meriter – precis som det ska vara, skriver Gudmundur Bragason.

Den israelisk-amerikanske violinisten Itzhak Perlman spelar nationalsången på Citifield i New York 2016. Foto: Wikimedia Commons.

Det finns gott om judar i de europeiska och amerikanska symfoniorkestrarna och det finns även många framgångsrika judiska soloinstrumentalister, inte minst violinister. Itzhak Perlman är en framgångsrik israelisk-amerikansk violinist. Yehudi Menuhin (1916-1999) föddes i USA, närmare bestämt i New York och hans föräldrar var judar från Litauen. Han tillbringade dock den största delen av sitt liv i Storbritannien, när han inte turnerade. Isaac Stern (1920-2001) var av polsk-judisk börd, men familjen flyttade till USA när han var 14 månader gammal. Jasha Heifetz (1901-1987) var en högt aktad amerikansk-judisk violinist av rysk börd. Listan skulle kunna göras betydligt längre.

Kompositören Felix Mendelssohn var av judisk börd. Anledningen till att kulturmarxister gärna förminskar hans musikhistoriska insatser är att han redan under sin livstid både var välbärgad och uppskattad. I deras värld måste en konstnär helst vara fattig, nergången, missförstådd och promiskuös. Det går verkligen inte an att skriva musik som är njutbar. Usch!

Kristian Bezuidenhout på hammarklaver

Zubin Mehta är en indisk dirigent som huvudsakligen har varit verksam i USA och Israel. En pianist som huvudsakligen spelar på hammarklaver, det vill säga gamla pianon från 1700- och 1800-talen, kommer från Sydafrika och hans namn är Kristian Bezuidenhout – lägg det namnet på minnet! Jag tror dock inte att kulturmarxisterna uppskattar honom eftersom han är boer.

Kristian Bezuidenhout från Sydafrika spelar hammarklaver. Foto: http://kristianbezuidenhout.com.

Bach collegium Japan under ledning av Masaaki Suzuki har fått stor uppmärksamhet och rönt stor uppskattning för sina tolkningar av Johann Sebastian Bachs kantater, oratorier med mera. På senare år har de även framfört och spelat in verk av kompositörer som Mozart och Beethoven.

Det finns nästan inga framgångsrika kvinnliga dirigenter, men ett antal instrumentalister. Clara Haskil (1895-1960) var en på sin tid uppskattad pianist. En mindre känd, men i mitt tycke framstående pianist är Linda Nicholson som spelar hammarklaver. Två nu verksamma violinister måste också nämnas, nämligen Viktoria Mullova och Isabelle Faust, och till den senare ska jag strax återkomma.

Tro inte att kulturmarxisterna har kunnat lämna operan i fred! Skattefinansierade regissörer tycker sig ha rätt att modernisera äldre operor och snart drabbas vi väl av normkritiska framföranden av standardverk. Vad sägs till exempel om en transa som Papagena i Mozarts Trollflöjten? Puccinis La Bohème är alldeles för västerländsk! Mimi måste självfallet bära burka – så får det bli.

Kön och ras spelar ingen roll

Isabelle Faust är en mycket skicklig violinist. Foto: Detlev Schneider, Creative Commons.

Har någon av er möjligtvis hört talas om Women’s Philharmonic? De lär vara upplösta, tack och lov. De bildades för att framföra musik (eller vad det nu egentligen var) av kvinnliga kompositörer. Hur många män tror ni att det fanns i orkestern? Hur många män tror ni att det var som fick ”den stora äran” att dirigera detta gnisslande kapell? Tror någon händelsevis att musikaliska kvaliteter hade någon som helst betydelse? De där figurerna var huvudsakligen verksamma i San Fransisco vilket kanske förklarar ett och annat.

Vad spelar det förr roll vilket kön eller ras en instrumentalist har? Ingen! Det är hur han eller hon trakterar sitt instrument som har betydelse. 2017 utkom en inspelning av Mendelssohns violinkonsert med Isabelle Faust ackompanjerad av Freiburger Barockorchester under ledning av Pablo Heras-Casado. Här spelas det på gamla instrument.

Isabelle Faust har studerat ett par exemplar av partituret, bland annat ett som har tillhört Ferdinand David (1810-1873). Det var han som fick sig konserten tillägnad och som, under tonsättarens ledning, uruppförde den. Ferdinand David har gjort noteringar om fingersättningar i partituret och av dessa kan man dra slutsatser om den tidens spelsätt. Detta är riktigt, riktigt bra! Detta framförande finns inte i sin helhet på Youtube, men finalen finns samt en intressant presentation av skivan och dessa länkar bifogas.

 

 

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 105: Klassisk musik à la kulturmarxism, del 1


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommen-tarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.