TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Svarta hål, del 2 – Europas smutsiga byk

Publicerad 28 februari, 2021

Europa och inte minst Sverige har hög svansföring när det gäller mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. I verkligheten är vår världsdel minst lika delaktig som alla andra i den ljusskygga verksamhet som pågår bakom kulisserna, där människor grips och kastas i så kallade ”svarta hål”, inte sällan på skakig bevisgrund. Operationerna genomförs tvärs över politiska, sociala och nationella gränser, i praktiken helt utan insyn och kontroll.

I minst 26 fall runt om i världen har oskyldiga personer som inte hade någon anknytning till terrorrörelser blivit ”omhändertagna” och ”flyttade till ett svart hål”. Dessa förväxlade identiteter satte fingret på ett juridiskt och etiskt problem: Var finns rättssäkerheten i verksamheten? Vem tog besluten och vem var ansvarig för dem? Är tortyr ett legitimt och försvarbart sätt att få fram information? Tortyr är förbjudet enligt Europakonventionen, men genom att i stället kalla det för ”enhanced interrogation techniques” eller ”enhanced interrogation” så gick man runt problemet. Dock är en spade alltid en spade och tortyr är olagligt.

Vattentortyr är vanligt i de så kallade svarta hålen. Här demonstreras tortyrmetoden under en protest på Island 2008. Foto: Wikimedia Commons.

Mina källor hävdar också bestämt att brutal tortyr inte är ett effektivt sätt att få fram information ur en fånge, många ljuger ihop vad som helst för att slippa tortyren och därmed blir det problematiskt att bearbeta informationen. Man förlorar tid, falsk information sprider förvirring och det är omöjligt att veta om det finns det något korn av sanning i det personen sagt under tortyr.

Trots detta förekommer tortyr fortfarande i de svarta hål mina källor har koll på. Någon säger att det finns länder som oavsett konventioner de skrivit under har attityden att ändamålen helgar medlen och det finns länder där tortyr också förekommer i deras egna i häkten och fängelser. Vilka länder detta gäller får jag inget svar på – det skulle kunna avslöja uppgiftslämnarnas identitet. Men enligt mina källors erfarenhet är det mycket bättre att använda psykologi och smart förhörsteknik för att få fram information.

Europas inblandning

För Europa, som gärna kallar sig demokratins och de mänskliga rättigheternas förkämpe, blev det mycket pinsamt att i en rapport 2006-2007 tvingas erkänna att mer än 1 200 flygningar till och från svarta hål skett med hjälp av Europas stater. Följande länder pekades särskilt ut: Belgien, Cypern, Danmark, Grekland, Irland, Italien, Polen och Portugal. Dessutom pekas Polen, Rumänien och Litauen ut för att ha härbärgerat hemliga fängelser på sina territorier för USAs räkning eller i samarbete med USA. Senare har också Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Bulgarien, Kosovo, Litauen, Storbritannien (ej fastlandet), Tjeckien och Ungern anklagats för detsamma. Notera att nästan alla är gamla Öststater. I ett troligt försök att misskreditera Ukraina anklagade den ryska nyhetsbyrån TASS i en artikel landet för att hålla muslimer fångna, något som förnekades av ukrainska myndigheter.

Hur många från Europa har då hamnat i svarta hål? Enligt olika undersökningar omkring 100 personer. Det är svårt att få matematiken att gå ihop – 1 200 flygningar för endast 100 personer? Har de flugits fram och tillbaka eller? Den slutsats vi måste dra är att antalet fångar varit betydligt fler än 100 och att vi antagligen aldrig kommer att få veta det exakta antalet. Det här är ju en verksamhet helt utan dokumentation och insyn.

Sveriges inblandning

Faksimil från Aftonbladet.

När det gäller Sveriges inblandning i denna högst diskutabla verksamhet brukar den så kallade Egypten-avvisningen i december 2001 framhållas. De två egyptiska männen Ahmed Agiza och Mohammed Alzery omhändertogs och sattes på ett CIA-plan från Bromma till Egypten där de förhördes under tortyr. De dömdes till långa fängelsestraff men efter att FNs kommitté mot tortyr 2005 beslutat att svenska statens avvisning av männen stred mot artikel 3 i Europakonventionen, upphävde regeringen avvisningsbesluten för båda männen och de bor numera återigen i Sverige.

Men det handlar om många fler fall, även om mina källor inte vill ge mig mer information om dessa. Och som jag tidigare skrivit sker denna hantering numera via privata företag. Den svenska staten vill inte vara ”inblandad” och överlåter därför åt privata aktörer att transportera fångar till och från svarta hål.

Via mina källor har jag fått information om att flera svenska IS-terrorister har avrättats av den syriska regimen – frågan är om det har skett med den svenska regeringens goda minne eller inte? Kanske låtsas regeringen som vanligt när det gäller svåra frågor ”som om det regnar”. Kanske gör regeringen det som Robert Baer beskrev i intervjun med New Statesman – skickar personer till specifika länder för en viss åtgärd …

Ansvariga för mörkläggningen

Hur effektiv mörkläggningen har varit kan man se på hur få som blivit dömda. I fallet med kidnappningen av Abu Omar i Italien dömdes 2009 23 amerikaner (i sin frånvaro), samt två italienare. Detta gör Italien till ett av ytterst få länder där USA fått stå till svars för de svarta hålen.

Undersökningar från Polen, Sverige, Portugal, Spanien och övriga EU (undantaget Italien) visar att ingen har hållits ansvarig. Det hela har utmynnat i ett litet slag på fingrarna. Oftast har någon chef på landets säkerhetstjänst fått ta smällen och avgå – trots att de för det mesta följde sina politikers order. Betänk hur ytterst lite vi kunnat läsa om detta i mainstreammedierna. I några fall har Sverige (2009), Polen (2014), Rumänien (2018) och Litauen (2018) betalat skadestånd till personer som har tagits från landet eller hållits fängslade på deras territorium, men i USA har ingen fällts för skandalen med ”enhanced interrogation techniques” eller för de hemliga svarta hålen. Och mainstreammedierna har behändigt nog låtit bli att följa upp verksamheten. Kontrollerar de inte sina regeringars påståenden eller följer de order? Eftersom de svarta hålen består än i dag överlåter jag åt var och en att lista ut svaret på den frågan.

Vladimir Putin ringde och tackade Donald Trump 2019 efter ett tips från USA som förhindrade en terrorattack i St Petersburg. Foto: Wikimedia Commons.

Hela denna verksamhet kan liknas vid ett internationellt flygbolag med destinationer världen över (utom Europa och USAs fastland) för tillfångatagna eller misstänkta terrorister. En sak är säker: Samarbetet kring terrorism överskrider alla politiska, sociala och nationella gränser. Enligt mina källor har folk från Europa hamnat i Tjetjenien, Kazakstan, Marocko och Thailand. Terrorister från Syrien har transporterats till Diego Garcia-basen i Indiska oceanen eller till Kazakstan, Yemen och så vidare. Ett tydligt tecken på hur djupt samarbetet mot terrorismen är fick vi när Rysslands president Vladimir Putin 2019 ringde president Donald Trump och tackade för hjälpen med ett tips som stoppade en terrorattack i Sankt Petersburg.

Adolf Hitler gjorde likadant

Adolf Hitler befallde att personer som utgjorde ett hot mot Tredje riket skulle försvinna i ”natt och dimma”. Foto: Wikipedia.

Nacht und Nebel-dekretet [Natt och dimma] godkändes av Adolf Hitler 7 december 1941. Där bestämdes att personer som betecknades som ett hot mot Tredje riket, speciellt i de ockuperade områdena, utan spår skulle försvinna i ”natt och dimma”. Det skiljer sig inte mycket från det vi vet händer i vår tid, inte minst genom Robert Baers uttalande: ”If you want someone to disappear — [never to see them again] — you send them to Egypt.” (”Om man vill att någon ska försvinna [och aldrig återfinnas] – då skickar man dem till Egypten.”)

Enligt mina källor cirkulerar rykten om att Donald Trump fick på tafsen för att han 2017 ville blottlägga de svarta hålen genom att skriva under en presidentorder som skulle avslöja att CIA trots beslut om nedläggning fortfarande håller verksamheten igång. CIA blev rasande – projektet var ju officiellt nerlagt sedan 2009. Varför Trump aldrig skrev under vet vi inte, men det kan vara en av många anledningar till att Djupa staten såg honom som en enorm risk för deras skumma verksamheter om han fick sitta kvar i Vita huset.

Nu har den nya Bidenadministrationen sagt (precis som Barack Obama gjorde) att de siktar på att stänga Guantanamo och att fångar som fortfarande befinner sig där (såvida de inte döms till fängelse i USA), ska transporteras till sina hemländer så fort som möjligt. Då kan de hävda att de har stängt det sista svarta hålet – något ni som har läst de här artiklarna vet är en gigantisk lögn.

LÄS MER: Svarta hål, del 1 – Platserna där folk ”försvinner”


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLike-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.