TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 97: John Lennons överskattade solokarriär, del 4

Publicerad 9 januari, 2021

I slutet av 1970-talet trodde nog ingen att John Lennon skulle göra comeback inom överskådlig tid. Och vem trodde att Paul McCartneys framgångsrika grupp Wings snart skulle upplösas? Men överraskningarnas tid var inte över, konstaterar Gudmundur Bragason.

I februari 1979 gav George Harrison ut ett album som fick titeln ”George Harrison”. Många ansåg att albumet var det bästa han gjort sedan ”All Things Must Pass” från 1970. På ”George Harrison” finns låtar som ”Love Comes To Everyone” och ”Not Guilty” som ursprungligen var tänkt för dubbelalbumet ”The Beatles” från 1968, men den kom inte med där. En Beatles-version finns på ”Anthology 3”, som kom i oktober 1996, och man kan faktiskt förstå varför den inte kom med på dubbelalbumet. Soloversionen från 1979 är riktigt bra liksom de flesta låtarna på albumet. ”Here Comes The Moon” är en originell låt som trots titeln inte liknar klassikern ”Here Comes The Sun”. En annan av mina personliga favoriter är avslutningslåten ”If You Believe”. På den brittiska albumlistan blev 39 den bästa placeringen och på den amerikanska blev det som bäst plats 14. Han fick en singelhit från detta album nämligen den underskattade ”Blow Away” som visserligen bara nådde plats 59 i Storbritannien, men 16 i USA.


Paul McCartneys grupp Wings var ganska aktiva detta år. I mars kom singeln ”Goodnight Tonight”. Det är en disco-influerad historia som inleds med några flamencoanstrukna gitarrackord. På den här tiden var det vanligt att man gav ut en singelversion och en så kallad 12-tumsversion ämnad främst för diskotek och ”Goodnight Tonight” kom även ut som tolva. Den vanliga 7-tumsversionen känns som en enda lång transportsträcka och då kan ni nog föreställa er hur seg den längre versionen är! Plats 5 blev den bästa listplaceringen både i Storbritannien och USA.

Välförtjänt dåliga recensioner

”Back To The Egg” gavs ut i USA i maj och i Storbritannien kom detta album ut i juni. På många håll fick denna skiva välförtjänt dåliga recensioner. Låtmaterialet, produktionen samt en del av McCartneys sånginsatser lämnar en hel del övrigt att önska. På den brittiska albumlistan blev det som bäst plats 6 och på den amerikanska som bäst plats 8. Den första brittiska singeln från albumet blev ”Old Siam, Sir” och med den kraxade sig McCartney upp till plats 35 på singellistan. ”Getting Closer” kom som bäst på plats 20 i USA. I Storbritannien såldes singeln som dubbel A-sida kopplad med ”Baby’s Request” och 60 måste anses vara en för Wings blygsam bästaplacering. De fick ytterligare en mindre hit i USA ”Arrow Through Me” och den hamnade som bäst på plats 29. Det skulle inte komma något mer med Wings, men det visste vi inte då.


I november kom singeln ”Wonderful Christmastime”, och på etiketten stod Paul McCartney som artist. I Storbritannien blev det som bäst plats 6 och USA plats 28. I maj 1980 kom albumet ”McCartney II”. Här spelar han själv alla instrument. I Storbritannien blev det som bäst plats 1 på albumlistan och i USA blev 3 den bästa placeringen. ”Coming Up” heter det inledande spåret på plattan och det blev också den första singeln. Singelns andra sida innehåller en liveversion av samma låt och många amerikanska radiostationer föredrog att spela den versionen. Där var det egentligen Wings som spelade, men det stod Paul McCartney på etiketten. I Storbritannien blev det som bäst plats 2 och i USA plats 1.

I Storbritannien kom ”Temporary Secretary” i en begränsad upplaga som 12-tumssingel. Det finns de som hävdar att det endast rör sig om 25 000 exemplar, men jag betvivlar sanningshalten i den uppgiften. Jag har stött på ett par exemplar och jag har själv ägt ett. Någon listplacering kunde det inte bli i och med den begränsade upplagan. Singeln ”Waterfalls” lyckades visserligen som bäst erövra plats 9 i Storbritannien, men i USA gick det betydligt sämre. ”Waterfalls” blev den första McCartney-singel som inte lyckades ta sig in på Hot 100! Det var dock inte främst för sin musik som Paul McCartney uppmärksammades 1980. Den 16 januari anlände han tillsammans med sin familj och sitt band Wings till Tokyo. Överst i en av resväskorna hittade tullen marijuana, så det blev några dagar i japanskt fängelse i stället för att turnera.

En efterlängtad återkomst

John Lennon hade inte kommit med något nytt sedan 1975. Han hade inget skivkontrakt och hade inte heller visat något intresse för att få ett sådant. Han hade ägnat de senaste åren åt att vara hemmapappa och ta hand om sin lille son Sean. En man vid namn David Geffen insåg att Lennon endast skulle vara intresserad av ett skivkontrakt som både gällde honom och hustrun Yoko Ono. Med sin branschvana insåg Geffen att ett album med Lennon skulle gå att sälja även om skivköparna var helt ointresserade av Onos material. Följaktligen skrev paret på ett skivkontrakt med Geffen Records och inspelningarna av det som skulle bli ”Double Fantasy” påbörjades i augusti och avslutades i oktober 1980.

Sean Lennon var bara fem år när hans far John sköts till döds. I dag är han själv musiker. Foto: Wikimedia Commons.

Det heter visserligen att skivan är producerad av John Lennon, Yoko Ono och Jack Douglas, men jag är helt övertygad om att Jack Douglas är den som egentligen styrde produktionen. Det låter plötsligt bra och detta är tveklöst det mest välproducerade som Lennon gjorde efter Beatles-eran, trots att i stort sett halva albumet, det vill säga Yoko Onos låtar, inte går att lyssna på. ”Double Fantasy” släpptes i november och kom att toppa de brittiska och amerikanska albumlistorna. Det går självfallet inte att avgöra om den hade sålt lika bra om Lennon inte hade blivit mördad, men jag minns att förhandsintresset för albumet var väldigt stort.

Snyggt hantverk

”(Just Like) Starting Over” släpptes som försmak till albumet i slutet av oktober och den blev etta både i Storbritannien och USA. ”Woman” heter uppföljarsingeln som tog sig upp till plats 1 i Storbritannien och 2 i USA. Att den tredje och sista singeln från ”Double Fantasy” inte gick lika bra kan bero på att det var så många som hade köpt albumet. ”Watching the wheels” placerade sig som bäst på plats 30 i Storbritannien och 10 i USA. Denna låt är tveklöst en personlig favorit. En annan är ”Beautiful Boy (Darling Boy)” som kan sägas vara en hyllning till sonen Sean. Sista versen börjar med orden ”Before you cross the street, take my hand, life is what happens to you while you’re busy making other plans”. Snyggt hantverk!


Flera av John Lennons äldre singlar hade varit utgångna i Storbritannien, men nu gjorde man nypressningar. Jag vet inte om det var på grund av att han blev mördad eller på grund av att EMI som hade rättigheterna till hans äldre singlar utnyttjade det förnyade intresset för Lennon som hade uppstått i och med den nya LPn. Jag tror själv på det senare alternativet. Det hade varit svårt att hinna pressa upp de nya upplagorna på bara några få dagar och dessutom få ut dem i skivbutikerna.

Mark Chapman 2018. Foto: Wikipedia.

På kvällen 8 december 1980 åkte John och Yoko hem från studion. Utanför bostadshuset i New York möttes de av Mark Chapman, en Lennon-beundrare som tidigare hade fått en autograf av John. Nu var Chapman beväpnad med en pistol och han sköt ihjäl sin idol utanför dennes bostad. Chapman motiverade senare sitt handlande med något i stil med att ”han bara krafsade ned sin autograf”. Mark Chapman sitter fortfarande i fängelse för mordet och lär aldrig försättas på fri fot.

På morgonen 9 december 1980 vaknade jag vid 6-tiden, kände mig pigg och utsövd vilket var ovanligt. Jag åt frukost under tystnad. Jag brukar inte lyssna på radio på morgonen. Plötsligt ringde min telefon. Det var min syster som undrade om jag hade lyssnat på nyheterna. När jag svarade nej berättade hon att John Lennon hade blivit mördad utanför sin bostad i New York. När jag kom upp på övervåningen igen undrade mamma vem som hade ringt så tidigt. Jag svarade att det var min syster och jag berättade också varför hon hade ringt. Det var först då som jag förstod vad som hade hänt.

Det har väl framgått att jag inte är så imponerad av Lennons solomaterial. Det är främst som medlem i The Beatles som han har gjort sina stora insatser. Han gjorde aldrig ett helt soloalbum som var riktigt bra, men han gjorde några fantastiska låtar, främst på ”Double Fantasy” och det räcker för mig.

 

 

 

LÄS MER:God ton med Gudmundur – del 96: John Lennons överskattade solokarriär, del 3


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLike-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommen-tarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.