TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 96: John Lennons överskattade solokarriär, del 3

Publicerad 2 januari, 2021

Åren närmast efter att The Beatles hade upplösts kunde de före detta medlemmarna i hög grad förlita sig på gamla meriter, men detta varade inte för evigt, konstaterar Gudmundur Bragason.

Ringo Starrs framgångar skulle inte bli riktigt lika stora under 1974 som de hade varit föregående år. Singeln ”You’re Sixteen” från albumet ”Ringo” blev USA-etta i januari. Uppföljaren ”Oh My My” släpptes i USA i februari och nådde som bäst plats 5 på Billboards Hot 100-lista. I Storbritannien släpptes låten som singel först i januari 1976. ”Goodnight Vienna”, uppföljaren till det framgångsrika albumet ”Ringo” utkom i november och nådde som bäst plats 8 i USA, men i Storbritannien kom den som högst på plats 30! Ringo skulle inte återkomma på den brittiska albumlistan förrän 1998. Den första singeln från ”Goodnight Vienna” var en ganska trött version av ”Only You (And You Alone)”, men den nådde i alla fall plats 8 på Hot 100.

Ringo Starrs framgångar dalade under 1974. Foto: Wikimedia Commons.

George Harrisons album från 1974 heter ”Dark Horse” och det utkom i december. I USA släpptes titellåten som den första singeln och den kom redan i november och nådde som bäst plats 15. I Storbritannien kom ”Ding Dong, Ding Dong” som den första singeln och den nådde som bäst plats 38 och i USA blev det som bäst plats 36 när den släpptes som den andra singeln från LPn. När så ”Dark Horse” kom som singel i Storbritannien i februari 1975 gick den inte in på topplistan. Vid denna tid var Harrison överarbetad och hans sånginsatser på ”Dark Horse” lämnar en hel del i övrigt att önska. Han hade arbetat mycket med att få i gång det egna skivmärket Dark Horse. Själv var han fortfarande kontrakterad till EMI, så fast albumet hade samma namn som hans eget skivmärke låg LPn på Apple-etiketten.

Wings släppte Band on the Run

I januari kom den första singeln från Paul McCartney and Wings album ”Band On The Run” nämligen ”Jet” som bäst nådde plats 7 både i Storbritannien och USA. Titellåten släpptes i april i USA där den som bäst nådde plats 1 och i juni i Storbritannien där den som bäst hamnade på plats 3. I oktober kom så den helt nya singeln ”Junior’s Farm” som nådde plats 3 i USA och 16 i Storbritannien. Singelns baksida ”Sally G”, en charmig country-pastisch, hamnade som bäst på plats 17 på hot 100 i USA. Vid den här tiden var det ovanligt att båda sidorna på en singel tog sig in på den listan.

Nu började det gå bra för John Lennon. ”Whatever Gets You Thru The Night” kom i september i USA och oktober i Storbritannien. Här sjunger Lennon duett med den då kanske hetaste artisten hos den amerikanska publiken, nämligen Elton John. I Storbritannien nådde den som bäst den blygsamma placeringen 36, men i USA blev det plats 1. Singeln var en försmak till albumet ”Walls and Bridges” som släpptes i september i USA och som bäst hamnade på plats 1 och i oktober i Storbritannien där den som bäst nådde plats 6. Personligen kan jag tycka att produktionen är rätt trist, men skivan låg väldigt rätt i tiden.

”Whatever Gets You Thru The Night” blev Lennons enda USA-etta som soloartist medan han fortfarande var i livet. I Storbritannien fick han ingen förrän efter sin död. Den 28 november 1974 i Madison Square Garden i New York – tänk om man hade fått vara där. En Elton John-konsert ägde rum och plötsligt står John Lennon på scenen. Herrarna river av tre duetter. I slutet av året kom så Elton Johns version av Beatles-låten ”Lucy in the Sky with Diamonds” som hamnade på toppen av den amerikanska singellistan. John Lennon medverkar på denna inspelning.


I januari 1975 gavs ”No No Song” ut som den andra singeln från Ringo Starrs album ”Goodnight Vienna” och detta blev Ringos sista stora hit i USA där den nådde plats 3. I juni kom så ”(It’s All Down to) Goodnight Vienna”, men den gjorde inte mycket väsen av sig. En samlings-LP ”Blast from your past” gavs ut i USA i november och den placerade sig som bäst på plats 30. I Storbritannien kom skivan i december och någon listplacering blev det inte.

Ur askan i elden

1974 var inte så bra för George Harrison, men han fick i alla fall träffa musikern Billy Preston och president Gerald Ford. Foto: Vita huset.

Visst måste George Harrisons LP ”Dark Horse” anses vara ett bottennapp, men det skulle bli värre. ”You” kom som singel i september och den hamnade som bäst på plats 38 i Storbritannien och 20 i USA. Albumet ”Extra Texture (Read All About It)”, kom i september i USA där den som bäst kom på plats 9. I Storbritannien gavs den ut i oktober, men den tog sig inte in på albumlistan. Den andra singeln ”This Guitar (Can’t Keep from Crying)” är en 25-öres ”While My Guitar Gently Weeps”. Någon listplacering blev det inte i USA och inte heller i Storbritannien. EMIs kontrakt med Beatles-medlemmarna löpte ut i och med utgången av 1975 och George Harrison tycks ha producerat denna skiva därför att han helt enkelt ansåg sig vara så illa tvungen.

Nu var Paul McCartney tveklöst den mest framgångsrike av de före detta beatlarna. ”Venus and Mars” kom i maj och den var uppföljaren till albumklassikern ”Band On the Run” och samma månad kom som försmak till albumet singeln ”Listen To What the Man Said” som kom att toppa den amerikanska singellistan. I Storbritannien blev den som bäst sexa. Albumet blev etta både i USA och Storbritannien. Det gick dock inte lika bra för de två övriga singlarna från ”Venus and Mars”. ”Letting Go” gavs ut i oktober. Hemma i Storbritannien hamnade den som bäst på plats 41 och i USA blev 39 den bästa placeringen. ”Venus and Mars/Rock Show” kom 27 oktober i USA och 28 november i Storbritannien där den inte kom in på topplistan. I USA blev det som bäst plats 12. På de två föregående albumen stod Paul McCartney and Wings som artister, nu skrev man endast Wings – det var litet olika hur den gode McCartney gjorde.

Phil Spector försvann med tejperna

Phil Spector. Foto: Wikipedia.

John Lennons album ”Rock ’n’ Roll” skulle ha kommit redan 1974. Phil Spector skulle ha producerat det hela, men han råkade ut för en trafikolycka, så Lennon gjorde klart albumet på egen hand i samband med inspelningarna av ”Walls and Bridges”. Spector som, minst sagt, är känd för att vara konstig försvann med tejperna. Till slut kom så ”Rock ’n’ Roll” i februari 1975. Albumet innehåller mer eller mindre kända rocklåtar från det sena 1950- och det tidiga 1960-talet. Singeln ”Stand by Me” kom i mars och placerade sig som bäst på plats 6 både i Storbritannien och USA. I oktober kom samlingsalbumet ”Shaved Fish” och detta blev Lennons sista album på skivmärket Apple och hans sista album på fem år. ”Imagine” hade inte funnits som singel i Storbritannien, men när den kom ut i oktober 1975, det vill säga fyra år efter att albumet med samma namn hade givits ut, blev det som bäst plats 6.

Många tror nog att titellåten ”Young Americans” från David Bowies kända album från 1975 var den största hitsingeln från LPn. Så förhåller det sig inte. ”Fame” heter den andra singeln som släpptes i juli och låten är skriven av David Bowie, gitarristen Carlos Alomar samt John Lennon som också medverkar. ”Fame” blev Bowies första USA-etta.

Det aningen märkliga året 1976

I mars återutgavs The Beatles singlar i Storbritannien. Nu försågs de med bildomslag, de flesta originalutgåvorna hade ett enkelt pappersfodral med hål för etiketten. (I Sverige var det betydligt vanligare att singlar hade bildomslag.) I samband med återutgåvorna kom ”Yesterday” som singel. Man hade givit ut den som singel i de flesta länder redan då låten var ny 1965, men inte i Storbritannien! Många hade förstås låten på LPn ”Help”, eller på någon av de två samlingar där den fanns, men singeln blev i alla fall 8 på topplistan.

I juni kom så samlingsdubbeln ”Rock ’n’ Roll Music” som, trots att den innehöll låtar som många redan hade, lyckades bli 11 i Storbritannien och i USA blev det faktiskt plats 2. ”Got To Get You Into My Life” släpptes som singel i USA där den som bäst nådde plats 7. I Storbritannien släppte de i stället ”Back In The U.S.S.R.” i juni och den nådde plats 9 på singellistan. En av huvudanledningarna till alla dessa utgåvor var att Parlophone i Storbritannien och Capitol i USA kunde göra som de ville eftersom Beatles kontrakt hade löpt ut. Det skulle komma fler samlingar de kommande åren, men jag tänker inte redogöra för dessa. De är utgångna och ärligt talat tror jag att det är få som saknar dem.

Ringos andra en försäljningskatastrof

”Ringo’s Rotogravure” var Ringo Starrs första album efter att han hade skrivit kontrakt med Polydor. Den kom i september och för att vara en skiva med en före detta Beatles-medlem måste försäljningen nog betraktas som en katastrof. Albumet nådde som bäst plats 28 och singeln ”A Dose Of Rock ’N Roll” plats 26 på de amerikanska listorna. Det hjälpte inte att de övriga före detta medlemmarna i The Beatles hade bidragit med var sin låt. Ringo Starrs storhetstid på topplistorna var över. Jag redogör därför inte vidare för hans skivor.

I november kom det två album med George Harrison. ”The best of George Harrison” var en ganska märklig samling. Den ena sidan innehöll låtar med The Beatles skrivna av Harrison och den andra material från solokarriären. Hans gamla bolag kunde göra så eftersom kontraktet hade löpt ut. I Storbritannien blev det ingen listplacering, i USA blev det som bäst plats 31. ”Thirty Three & 1/3 var hans första album på det egna märket Dark Horse. Detta måste anses vara ett underskattat album. Han sjunger bra och flera av låtarna saknar verkligen inte originalitet. I Storbritannien nådde skivan som bäst plats 35 och i USA plats 11. Antagligen var det rätt många som hade blivit besvikna på de tre närmast föregående albumen och därför inte köpte det nya. Ingen av singlarna kom in på den brittiska singellistan, men ”This Song” nådde som bäst plats 25 och ”Crackerbox Palace” plats 19 på den amerikanska singellistan.

McCartney gjorde tydligen allt rätt

Pauls fru Linda McCartney var med i Wings. Foto: Wikimedia Commons.

”Wings At The Speed Of Sound” kom i mars 1976 och den placerade sig som bäst på plats 2 i Storbritannien och 1 i USA. Personligen har jag alltid avskytt detta album, men jag förstår varför det sålde. Flera av låtarna, särskilt singlarna, passade som hand i handske i dåtidens popradio. ”Silly Love Songs” kom på singel i april och nådde som bäst plats 2 i Storbritannien och 1 i USA. Låten lever upp till sin töntiga titel. Har ni förresten hört uppföljaren ”Let ’Em In”? Det är en enda lång transportsträcka och McCartneys sånginsats lämnar en hel del i övrigt att önska, men den nådde plats 3 i USA och 2 i Storbritannien, den låg helt enkelt väldigt rätt i tiden.

I december kom så ”Wings Over America”, ett liveinspelat trippelalbum och sådana var ofta svårsålda, men i den här vevan sålde allt med McCartney och den nådde plats 8 i Storbritannien och 1 i USA. Singeln som gavs ut från detta album heter ”Maybe I’m Amazed”. Den nådde som bäst plats 28 i Storbritannien, men plats 10 i USA, en ovanligt bra placering för en live-singel.

Året var 1977. The Beatles hade varit upplösta i 7 år. Något livealbum hade de aldrig givit ut, men i maj kom ”The Beatles At The Hollywood Bowl” och den sålde sig upp till plats 2 i USA och 1 i Storbritannien.

I slutet av 1977 kom en singel med Wings. I Storbritannien lanserades den som en dubbel A-sida. ”Girls’ School” är antagligen ganska bortglömd, men ”Mull Of Kintyre” är något av det bästa och mest välkända som Wings gjorde. Låten är inspirerad av skotsk folkmusik och gruppens mångårige gitarrist Denny Lane är medkompositör. Detta var den första singeln som sålde i över 2 miljoner exemplar i Storbritannien där den blev etta. I USA var ”Girls’ School” ensam A-sida och en bästa placering som nummer 33 var väl inget vidare, men nästa singel skulle gå betydligt bättre.

En oförtjänt bortglömd LP

Omslaget till London Town. Foto: Wikpedia.

I mars 1978 kom Wings album ”London Town”. Denny Lane är medkompositör till flera av låtarna. Detta är en oförtjänt bortglömd LP, men den nådde i alla fall som bäst plats 4 i Storbritannien och 2 i USA. En anledning till varför ”London Town” har hamnat litet i skymundan är antagligen därför att den inte innehåller mer än en hit. ”With A Little Luck” som kom ut som singel samma månad som albumet, hamnade som bäst på plats 5 i Storbritannien och 1 i USA. Det gick betydligt sämre för de andra singlarna. ”I’ve Had Enough” hamnade som bäst på plats 42 i Storbritannien och 25 i USA och ännu sämre gick det för ”London Town” som bäst plats 60 i Storbritannien och 39 i USA.

”The Beatles Collection” var en dyr box innehållande The Beatles samtliga 12 brittiska studioalbum. I boxen medföljde dessutom ”Rarities” som innehöll udda B-sidor som inte fanns på originalalbumen, gruppens två tyskspråkiga inspelningar ”Komm, Gib Mir Deine Hand”, det vill säga ”I Want to Hold Your Hand” på tyska och ”Sie Liebt Dich”, mera känd som ”She Loves You”. Denna box kom i november 1978 och man kunde inte köpa ”Rarities” separat förrän i oktober påföljande år! Det skrevs ofta om ”The Beatles Collection” som om den innehöll allt de hade gjort, men så var inte fallet. Här saknades hittlåtarna som inte fanns på de brittiska originalalbumen. Några exempel på sådant som saknades är ”She Loves You”, ”I Want To Hold Your Hand”, ”I Feel Fine”, ”We Can Work It Out”, ”Penny Lane”, ”Hey Jude” med flera. Att det dessutom var ovanligt dåliga pressningar av albumen gjorde det hela inte särskilt roligt att lyssna på.

Fotnot: Det finns en amerikansk ”Rarities” som släpptes 1980. Den är inte identisk med den brittiska.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 95: John Lennons överskattade solokarriär, del 2

 

 

 


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLike-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommen-tarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.