TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Analys: Blev åklagaren påverkad att peka ut Skandiamannen som Palmemördare?

Publicerad 30 december, 2020

Det gick ett sus av besvikelse genom Sverige när Krister Petersson 10 juni 2020 ”avslöjade” Skandiamannen Stig Engström som Palmemördare. Många har rest frågetecken för denna lösning, men ingen har frågat sig varför Petersson pekade ut just Engström. Det troligaste är att han blev påverkad av journalisten Thomas Pettersson som skrivit en bok med just denna lösning.

Ju mer man analyserar och gräver i Palmeutredningen desto fler konstigheter, frågetecken och motsägelsefulla uppgifter hittar man. För att inte tala om de många viktiga dokument som har försvunnit eller de många vittnesmål som saknas.

Frågar man åklagare, poliser och förundersökningsledaren Krister Petersson själv har de aldrig använt sig av privatspanare. Det är dock inte helt sant. Under åren som gått har man de facto tagit emot uppgifter från alla möjliga privatspanare. Uppgifter som antingen, efter en flyktig granskning, har förkastats som rent nonsens, eller faktiskt har lagts in i Palmeutredningen. Att reda ut vilka dessa är i det som kallats världens största mordutredning är omöjligt, men det är fullt möjligt att se vad som föregick det som ledde till att Palmeutredningen i somras lades ner.

Efter att ha fått tag i ett flertal dokument såsom mejl, kan jag säga att det finns mycket starka indikationer på, för att inte säga bevis för, att författaren och journalisten Thomas Pettersson influerade och påverkade chefsåklagare Krister Petersson och övriga medlemmar av Palmeutredningen att komma fram till slutsatsen att just Stig Engström var Palmes mördare.

Nu skulle mordet lösas

I maj 2018 publicerade Magasinet Filter ett flertal artiklar av journalisten Thomas Pettersson, där han försökte leda i bevis att vittnet Stig Engström i själva verket var den som skjutit Olof Palme. I augusti samma år utkom hans bok Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme. Året innan hade Krister Petersson tagit över den ständigt pågående Palmeutredningen och ganska tidigt hade han gjort yviga uttalanden om att mordet nu minsann skulle lösas.

Men hur skulle han lyckas där alla andra gått bet? Kanske genom att ta sig an den teori om Skandiamannen som redan presenterats i en bok? I Palmeutredningen finns ett flertal mejl mellan Thomas Pettersson och Krister Petersson samt övriga utredare och åklagare. I dessa framgår det tydligt att Thomas Pettersson göder utredningen med information om Stig Engström och hur mordet (som han ser det) gick till.

Det finns dessutom tecken på privat umgänge mellan författaren och exempelvis kriminalkommissarierna Peter Straude och Jonas Englund. De ”tackar för senast” i mejl om olika middagar och luncher. Om man umgås privat är det väldigt svårt att undvika direkt eller indirekt påverkan, och här ser det onekligen ut som om informationen flödat fritt mellan författaren och utredarna.

Motsägelsefulla uppgifter

Thomas Petterson skickade även det han kallade överskottsmaterial från ”bevis” som han inte använt sig av i sin bok. Det är lätt att få känslan av att Pettersson ser sig som Palmeutredningens viktigaste källa. Men det material han skickade är sådant som utredarna rimligen redan kände till.

Journalisten har själv påpekat att mordet var ”präglat av slumpen och amatörmässigt utfört”. Trots detta hävdar han motsägelsefullt att man inte kan utesluta att Engström agerade i samråd med andra. Detta är bara en av de många saker som har tillrättalagts för att få Stig Engström att passa in den väv som Pettersson spinner. Han reder aldrig ut huruvida Stig Engström var med i Stay Behind-rörelsen eller inte (enligt källor till mig var han inte det), inte heller hur mördaren kunde veta när makarna Palme kom ut från biografen Grand eller vilken väg de skulle ta.

Något som egentligen avför Stig Engström från alla misstankar är SOS-samtalet från LAC Stockholm. På bandet hörs en person säga ”han vart skjuten” klockan 23.22.35 och denna röst har av ett flertal experter bedömts tillhöra Engström. På 75 sekunder, efter att han skjutit Olof Palme på Sveavägen, skulle han alltså ha hunnit springa
1. In på Tunnelgatan,
2. Tagit vänster på Luntmakargatan,
3. Gått in igenom den olåsta bakdörren till Skandia
4. Gått ut genom Skandiareceptionen,
5. Hamnat på mordplatsen där han hörs på det bandade samtalet.

Om det nu verkligen är Engströms röst på larmsamtalet kan vi helt avfärda honom som mördare. Det är uteslutet att han hunnit springa runt hela kvarteret på drygt en minut och vi vet av vittnesmål att han kom till mordplatsen via Skandiareceptionen. I den här artikeln har jag listat ännu fler anledningar till att Engström faktiskt är en helt osannolik Palmemördare.

Otillbörlig påverkan?

Frågan är nu om Thomas Pettersson ägnat sig åt otillbörlig påverkan av utredningen? Vem som helst får givetvis skicka in material till polisen, men frågan är i vilket intresse Thomas Pettersson har gjort det. Var det för att få fram sanningen om Palmes mördare eller var det för att övertyga Palmeutredarna om att Stig Engström är mördaren – något som i allra högsta grad skulle gagna honom själv?

När Palmeutredningen slog fast att Stig Engström var mördaren så ökade förstås försäljningen av Thomas Petterssons bok. En bok som dessutom är översatt till flera språk och vars film- och teverättigheter redan har köpts av Felix Herngren. Påverkade Thomas Pettersson Palmeutredningen för egen vinnings skull? Pettersson kan för allt i världen även haft ärligt uppsåt såtillvida att han själv är genuint övertygad om att det som står i hans bok är sanningen, men det är en händelse som ser ut som en tanke att händelseutvecklingen blev så gynnsam för hans egen del.

I annonserna för boken kan man till exempel läsa:

”Det var i stort sett som att lyssna på en högläsning ur Thomas Petterssons bok. Lars Olof Lampers, SVT Veckans Brott, om åklagare Krister Peterssons presskonferens om nedläggningen av Palmeutredningen.”

Lät Krister Petersson sig övertygas om den osannolike mördaren för att hans order var att en gång för alla lägga ner Palmeutredningen och då kunde man offra en död mans rykte? För som jag tidigare skrivit får sanningen om mordet aldrig komma fram – en sanning som med stor sannolikhet är att flera länders djupa stater ville bli av med Olof Palme.


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLike-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommen-tarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

  1. Avatar

    Hemskt att peka ut en död människa och utan bevis. Själv tycker jag att Skandiamannen verkar sävlig och inte alls den typen som skulle kunna mörda någon. Jag tror Palme flydde Sverige.

    Svara
  2. Avatar

    Förlåt men vadå flytt? Hedbergsyndromet? OP är en vampyr eller vadå? Det finns en certifierad dödsattest. Sluta med att gynna människor som skriver om skeenden likt Palmemordet utan att ett uns av sanningen eller en hederlig vilja utan som bara går etablissemangets ärenden för att förvirra oss.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS