TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Debatt: När de goda kastas i fängelse

Publicerad 10 december, 2020

När de goda hamnar i fängelse och de onda dömer ut straffen för något som inte är ett brott då är verkligheten riktigt otäck. Detta händer islamkritiker i Iran och det kan hända Ingrid och Maria då åklagaren nu överklagat deras fall till hovrätten, skriver den kristna samhällsdebattören Ulrika Stigsson.

När åsikter gör dig till en brottsling har vi inte längre kvar vår demokrati! Rätten att tycka och tänka vad vi vill, stöta och blöta för att nå mer insikt, i skrift eller muntligt, är det mest fundamentala i vårt västerländska system. Efter 30 år som aktivt troende kristen har jag också mött ex-muslimer vid mina besök i Mellanöstern. För 30 år sen var fenomenet ex-muslim, apostat, fortfarande ganska okänt. De allra flesta muslimer tog för givet att man föds som muslim och dör som muslim.

I och med mitt engagemang i kyrkan har jag träffat hundratals som tagit emot Jesus i sina liv i Mellanöstern och därför lämnat islam. De historier som tar tag i mig mest är att lyssna till före detta fångar, de som dömts till fängelsestraff för att de lämnat islam och inte varit tysta. Kristen mission i muslimska länder ansågs länge alldeles för riskabelt. Trots brist på missionärer har Jesus blivit populär då många fått erfara övernaturliga upplevelser med Jesus i drömmar och syner. Efter en stark omtumlande dröm eller syn vill många berätta vad de upplevt. Dessa ord är förbjudna! Tänk dig själv att vara med om ett uppvaknande och inte få tala om det! Därför är fängelserna i Mellanöstern fulla med åsiktsbrottslingar. Jag pratade med en före detta muslim och människoaktivist från Mellanöstern.

– Det är de goda som sitter i fängelse, sa han.

”Det är de goda som sitter i fängelse”

För oss i Sverige har det varit så självklart att det är tjuvar, våldtäktsmän och mördare som sitter inlåsta bakom lås och bom. När jag hörde orden, det är de goda som sitter i fängelse, tog de tag i mig och de orden mediterar jag fortfarande över. Jag var med och startade en insamling av kläder i början av Coronapandemin. Det var ex-muslimer som jobbade med projektet  i Mellanöstern, vissa kläder såldes i en secondhand-butik, andra delades ut till syriska flyktingar och andra fattiga. Efter några månader slog polisen till, mitt i natten gjordes en räd och de begagnade svenska kläderna togs i beslag. Sedan sattes en man i fängelse och den verkligen orsaken är att han har lämnat islam. När jag berättade för anhöriga och vänner om händelsen var reaktionen stark.

– Det låter som de gjorde en räd gällande vapen eller narkotika, sa vissa.

Sanningen är att de gjorde en räd mot flera islamkritiker. När de goda hamnar i fängelse och de onda dömer ut straffen för något som inte är ett brott då är verkligheten riktigt otäck.


Vad och hur bestämmer vi vad som är rätt och fel och ont och gott? Vår västerländska civilisation och vårt rättsväsende är byggt på Bibeln. Tio Guds bud samlar grunden för vad vi inte ska göra – så som att döda och stjäla. Sen finns avundsjuka och otrohet med i budorden vilket inte är straffbart så klart, men en tydlig värdering och norm. I takt med att vi tagit bort de kristna värderingarna i vårt land har det funnits utrymme för nya och normlöshet är på modet.

Åsiktsfrihet är vår största frihet

Där är vi i dag och åsiktsfrihet är vår tids största frihet och nu vill vissa makthavare ta den ifrån oss. Jesus var före sin tid och talade mot dåtidens etablissemang och avslöjade deras ondska och falskhet. Hans sanningsenliga budskap ledde slutligen också till hans död på korset.

What would Jesus do? Det är en fråga som fanns på ett populärt armband runt millennieskiftet. Förebilden är Jesus och kommer man i olika knepiga situationer kan man tänka, vad skulle Jesus ha gjort? Han skulle definitivt stå upp för rätten att lyfta olika åsikter! Det bibliska är också att alltid stå upp för sanningen.

När jag fick kännedom om att Ingrid och Maria skulle inför rätta på grund av en insändare om apotek och islam, ville jag gärna intervjua dem. I samband med den alternativa bokmässan kunde vi ses och filmen finns på min Youtubekanal UllisNews och även på deras sida. Efter domen i tingsrätten som friade Ingrid och Maria, överklagar nu åklagaren till hovrätten. Har vi nu hamnat där att det är de goda som hamnar i fängelse? Har Sverige blivit ett nytt Irak och Iran?

Ahmedreza Djalali, som forskat på Karolinska institutet, har dömts till döden i Iran. Foto: Amnesty.

Den på Karolinska institutet anställde läkaren Ahmedreza Djalali greps för 4,5 år sedan i Iran, anklagad för spioneri åt den israeliska staten och risker nu att avrättas, rapporterar SVT. Att en läkare blir fängslad, som rest till Iran med goda intentioner efter inbjudan från ett universitet som talare i katastrofmedicin, är självklart att rapportera i Sverige.

Skillnaden mellan Mellanöstern och Sverige tycks vara världsvid vid en första inblick. Men om orsaken till brott i HMF-lagen är det samma som en insändare från en orolig kroniskt sjuk kvinna, är gränsen för länge sedan överskriden och liknar åsiktsförtrycket i Mellanöstern. Nu hotas åter igen Ingrid och Maria av fängelse för åsikter som publicerats. Ska de goda hamna i fängelse också i Sverige?

Ulrika Stigsson, kristen samhällsdebattör


För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLike-knappen ovan för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommen-tarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kom-menterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.