TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 92: Sedvanlig självgodhet från public service

Publicerad 28 november, 2020

Ledande personer inom Sveriges Radio saknar allt vad självinsikt och självkritik heter. I själva verket är de levande exempel på varför den varböld som missvisande kallas public service måste avlägsnas från den svenska samhällskroppen och det nu, kräver Gudmundur Bragason.

Den 19 november publicerade den ökända vänsterblaskan Expressen ett beklämmande och floskelkryddat alster som visst skulle föreställa en debattartikel. De som har rafsat ihop smörjan är Cilla Benkö, fullständigt oduglig VD för Sveriges Radio, samt en annan kvartsfigur vid namn Björn Löfdahl och han ska visst föreställa så kallad programdirektör vilket knappast kan vara en betungande syssla med tanke på SRs genomgående låga programkvalitet. Rubriken gränsar till det absurda, ty där påstår de minsann att ”Med public service får du opartiska nyheter” – mycket lustigt! Låt mig kommentera och bemöta väsentliga delar av artikeln.

”Mediebevakningen av valet i USA visar att opartiska nyhetsmedier spelar en avgörande roll för att se till att människor får den nyhetsrapportering de behöver för att själva kunna bilda sig en uppfattning.”

Ni borde ha skrivit ”Mediebevakningen av valet i USA visar att nyhetsmedier som låtsas vara opartiska spelar en avgörande roll för att se till att människor förvägras den nyhetsrapportering de behöver för att själva kunna bilda sig en uppfattning” för det är vad ni egentligen ägnar er åt.

”Dessvärre går utvecklingen i motsatt riktning vilket riskerar att skapa parallella verklighetsbilder.”

Så tråkigt för er att de nya alternativa medierna utmanar er propaganda.

Ökad ägarkoncentration även i Sverige

Ni skriver att USA är ett mer delat land än någonsin och att medierna mer aktivt tar ställning. Som exempel nämner ni Fox News å ena sidan, och MSNBC å den andra. Ni avstår dock avsiktligt från att nämna den slagsida åt vänster som amerikanska medier har fått på grund av ökad ägarkoncentration, precis som i Sverige. Sedan får vi veta att:

”Enligt Reuters Institutes Digital News Report 2020 föredrog så många som 30 procent av de tillfrågade amerikanerna i undersökningen att ta del av nyheter från källor som stämmer överens med de egna åsikterna.”

Vänstervridna MSNBC bryter sändningen från president Trumps presskonferenser när innehållet inte passar dem. Foto: Skärmdump från MSNBC.

Åh, så hemskt! Tror ni inte att en sosses förstahandsval är en vänstertidning eller kanske ännu hellre Sveriges Radio? De har ju sitt folk placerat i ledande positioner där, så er kan de lita på. Genom att vi skattebetalare tvingas finansiera er tvivelaktiga verksamhet har de styrande ordnat det så vist att ingen privat aktör ska kunna utmana er särställning – ett skolexempel på den förvridna variant av åsiktspluralism som råder i demokraturen Sverige. Ni hävdar också att Public service gynnar demokratin. Det låter bra, men betyder ingenting!

”Samtidigt saknar medielandskapet i USA en motsvarighet till den starka och oberoende public service som finns i Sverige och på flera håll i världen – och som bidrar med opartiska nyheter och ett trovärdigt innehåll som når en stor och bred publik, där många olika röster och åsikter kommer till tals.”

Som vanligt vet ni inte vad ni talar om, för det stämmer inte riktigt. National Public Radio (NPR) är en amerikansk ickekommersiell medieorganisation som delvis finansieras med hjälp av privata donationer, men mestadels med offentliga medel. NPR är ett nätverk bestående av ungefär 1 000 radiostationer och utbudet består av nyheter och kultur. Visserligen får de nog betraktas som tämligen vänstervridna, men programkvaliteten ligger på en betydligt högre nivå än den som SR har att erbjuda.

Vilken forskning avses?

”Forskning visar tydligt att starka och oberoende public service-medier gynnar demokratier, genom ett större samlat utbud av nyhets- och samhällsjournalistik och med medborgare som kan mer om politik och samhället i stort.”

Snömos! Vilken forskning? Hur skulle ert programutbud kunna medföra att medborgare skulle kunna mer om politik och samhället i stort? Det skulle makthavarna inte tycka om och vi vet att ni så hjärtans gärna tjänstgör som deras lydiga redskap.

”Även i Sverige finns det röster som skulle vilja se ett mer tydligt politiskt färgat medielandskap.”

Det är nog snarare så att det även i Sverige finns röster som skulle vilja se ett mindre tydligt politiskt färgat medielandskap. Det är er särställning som utgör ett mer tydligt politiskt färgat, det vill säga rödfärgat medielandskap. Att förtroendet skulle vara i topp för SR och SVT beror i så fall på att makthavarnas hjärntvätt av befolkningen har varit synnerligen effektiv.

Tucker Carlson är en uttalat konservativ nyhetskommentator på Fox News. Foto: Fox.

”På Sveriges Radio konstaterar vi att många valde just vårt innehåll för att informera sig om USA-valet. Lyssningen ökade stort, både i vanlig FM-radio och on demand, och allra mest bland personer under 50 år. Det är svårt att tolka på något annat sätt än att många söker sig till oss för att få en balanserad bild.”

Åter måste jag konstatera att det handlar om er dominans. Vilka andra bevakade USA-valet på FM-bandet här i Sverige? Ingen! Att ni tror er kunna konstatera att många valde just ert innehåll blir därmed rätt tragikomiskt och så påstår ni att ni förmedlar en balanserad bild. Jo, jag tackar!

”Samtidigt finns oroande tecken som tyder på att en allt mer politiserad mediemarknad nu sprider sig till fler länder, med medier som på nyhetsplats talar till helt olika grupper och som på så vis ger helt olika bilder av verkligheten.”

Ni har all anledning att oroa er. Det är ett hot mot er makt när någon ger en sann bild av verkligheten. Vi är allt fler som har fått mer än nog av er vinklade nyhetsförmedling och ert övriga kulturmarxistiska utbud.

Politiskt färgat medielandskap

”I Storbritannien tyder mycket på att två nya tv-kanaler med tydlig politisk agenda kommer att lanseras det kommande året, och även i Sverige finns det röster som skulle vilja se ett mer tydligt politiskt färgat medielandskap.”

BBCs nye VD Tim Davie hotar att stänga av kanalens stjärnor om de inte håller sig till opartiskhet. Foto: BBC.

Det fanns en nu gången tid då BBC var kända för sin objektivitet. När de inte längre är sakliga ökar behovet av ett seriöst alternativ, konstigare än så är det inte. Och hur kan det komma sig att svenskarna, i allt högre grad, söker sig till nyhetspoddar och annat på internet?

”Visst kan det finnas plats för medier med tydliga politiska inriktningar även när det gäller nyhetsrapporteringen, men en sådan framväxt får inte ske på bekostnad av en stark opartisk nyhetsförmedling. Få önskar sig nog en rapportering inför kommande val i Sverige liknande den vi nu har sett i USA.”

Huruvida det kan finnas plats för medier med tydliga politiska inriktningar även när det gäller nyhetsrapportering är inte er sak att avgöra! När ni kommer dragande med att det inte får ske på bekostnad av en stark opartisk nyhetsförmedling visar ni, med all önskvärd tydlighet, att ni är fullständigt livrädda för att förlora er särställning. Ni vet uppenbarligen inte heller mycket om hur medierna i USA bevakade presidentvalet, men det är länge sedan ni visste något.

En floskelparad

”Tvärtom mår det demokratiska samhället bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, där vi kan ta del av andras åsikter – även om vi inte håller med.”

I själva verket menar ni att ”Tvärtom mår det skendemokratiska samhället bäst av en av oss konstruerad falsk gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, där ni kan ta del av av oss godkända åsikter – även om ni inte håller med”.

”Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka.”

Vilken floskelparad! Starka, av makten beroende och därmed partiska medier är vad ni arbetar inom och ni anser i själva verket att journalistikens roll är att tala om för människor vad de ska tycka, men om ni skulle säga det rakt ut så skulle ni förlora era överbetalda anställningar. Släng public service på historiens sophög där denna vämjeliga propagandamaskin hör hemma.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 91: Har blinda fått det bättre, del 3


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.