TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 91: Har blinda fått det bättre, del 3

Publicerad 21 november, 2020

Något som våra ”älskade” politiker är väl medvetna om är att de aldrig vinner ett val genom att driva handikappfrågor och det är bara för oss lytta hjon att tugga i oss detta faktum, skriver Gudmundur Bragason.

Om man är beroende av färdtjänsten hamnar man lätt i absurda situationer. Mer än en gång har jag fått höra ”Do peka, jag tjora” vilket inte är så lätt om man som jag är helt blind. Det är rätt påfrestande om föraren får för sig att musicera eller vad man nu ska kalla det. Detta kan bestå av något oftast ganska lågmält ylande eller grymtande ackompanjerat av någon exotisk rytm där bilens ratt används som trumma. Denna företeelse är kanske inte så vanlig, men jag har drabbats mer än en gång. Ni kan läsa mer om taxiträsket i del 32 i denna serie.

Formellt är färdtjänsten en kommunal angelägenhet, men Stockholm med kranskommuner har överlåtit ansvaret till regionen. Antalet resor som den enskilde brukaren får beror på i vilken kommun man bor. Som annan samhällsservice har färdtjänsten givetvis försämrats. Nu drabbas resenärerna ofta av samplanering vilket innebär att två kunder hämtas upp från till exempel sina hemadresser och sedan körs till var sitt resmål. Det medför självfallet att man aldrig kan veta när man kommer fram. Att passa tider blir följaktligen inte lätt.

Hissknappar med punktskrift är utmärkt för blinda. Foto: Althiss.se.

Något som har blivit bättre är att knapparna i nyare hissar ofta har punktskriftsmärkning. Det är också vanligt att det finns en talsyntes som upplyser om på vilken våning hissen har stannat. Med punktskriftsskyltar på offentliga platser är det däremot si och så. För det första saknas de ofta helt och för det andra kan de vara placerade hur som helst. Jag har hört talas om exempel på skyltar som har varit placerade i ögonhöjd, eller någon meter från till exempel en ingång. Man måste helt enkelt se skylten med ögonen för att kunna hitta den. De som satte upp skyltar på detta sätt har uppenbarligen inte tänkt efter ordentligt.

Ledarhundar får inte störas

Själv har jag aldrig haft ledarhund, men jag har träffat ganska många. När de arbetar har de en sele och då får hundarna inte störas genom att man klappar den eller på annat sätt distraherar den. När den inte arbetar är den som en vanlig hund. Det är med ledarhundar som andra hundar – somliga är väldigt kloka medan andra inte är särskilt kloka. Den vanligaste rasen är labrador.

Ledarhundar i arbete får inte störas. Foto: Wikimedia Commons.

Schäfrar förekommer, men de var nog vanligare förr. Det finns också enstaka kungspudlar. Tidigare utbildades ledarhundarna vid Försvarets hundskola (den har haft många namn) i Sollefteå. Numera är inköpen av ledarhundar konkurrensutsatt och sker genom upphandling. Många har beklagat sig över att kvaliteten på ledarhundar har sjunkit. Lägg därtill att väntetiden på att få en ledarhund har blivit längre än den var tidigare, vilket kan få katastrofala följder för den vars ledarhund dör. Man kan få vänta väldigt länge på att få en ny och så illa som det är nu var det inte förr. Nu är det Synskadades riksförbund som har hand om verksamheten och vad jag har för uppfattning om den korrupta vänsterorganisationen har ni nog förstått. Sist jag hörde något om ledarhundsverksamheten var det Mona Sahlins syster Lena Ridemar som hade hand om den. Jag vill understryka att jag själv aldrig har haft med henne att göra, men jag har bara hört negativa åsikter om hur hon bedriver verksamheten.

Det sades att Sverige skulle vara ”tillgängligt” 2010 och den överbetalda nomenklaturan tyckte antagligen att det lät oerhört vackert. Ack, alla dessa tomma ord! Jag är väl medveten om att allt inte kan bli tillgängligt, men jag tycker inte att det är i sin ordning att man försämrar tillvaron genom att till exempel göra det svårare att känna skillnaden mellan de olika mynten och sedlarna vilket jag berörde i den förra delen. Något som våra ”älskade” politiker är väl medvetna om är att de aldrig vinner ett val genom att driva handikappfrågor och det är bara för oss lytta hjon att tugga i oss detta faktum.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.