TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 90: Har blinda fått det bättre, del 2

Publicerad 14 november, 2020

Ena dagen heter det funktionshinder, nästa dag heter det kanske funktionsnedsättning och plötsligt heter det funktionsvariation. Vad det heter den här veckan vet jag faktiskt inte. Konsekvenserna av ett handikapp förändras inte av detta ständiga tramsande med ord, skriver Gudmundur Bragason.

Lena Ridemar. Foto: Synskades Riksförbund.

Flera handikapporganisationer har kopplingar till det socialdemokratiska partiet. Synskadades Riksförbunds tidigare ordförande Bengt Lindqvist (1936-2016) blev sedermera socialdemokratisk riksdagsman och senare minister. Det har sagts om SRF att de sätter det socialdemokratiska partiets intressen före medlemmarnas. Hur sammanflätade SRF och Socialdemokraterna är kan exemplifieras med en tjänsteman som hette Siv Andersson. Hon hade bland annat hand om SRFs reseverksamhet. Hon ska ha anlitat ledsagare från det socialdemokratiska partiet på dessa resor. Hennes dotter har åtminstone sommarjobbat på Synskadades riksförbund. Hennes förnamn är Mona och hon bär numera efternamnet Sahlin. Mona Sahlins syster Lena Ridemar arbetar mig veterligen fortfarande som verksamhetschef på Synskadades Riksförbund.

SRFs ungdomsorganisation Unga synskadade sysslar mest med något som närmast kan beskrivas som identitetspolitik. Numera kallar de sig visst Unga med synnedsättning och det är kännetecknande för hela den av vänstern kapade handikapprörelsen att ägna huvuddelen av sin energi åt att byta namn på allt de bara kan. Oavsett vad denna organisation kallar sig kan jag inte finna att de har åstadkommit någonting!

Funktionshinder, funktionsvariation …

Många av handikapprörelsens företrädare är starkt påverkade av kulturmarxismen. Dessa kvartsfigurer hävdar att det är samhället som är hindret. De kräver att allt ska göras tillgängligt, men hur det rent praktiskt ska gå till har de självfallet ingen aning om – det får samhället fixa. De tror sig också åstadkomma storverk genom att ständigt byta namn på det som tidigare kallades handikapp. Ena dagen heter det funktionshinder, nästa dag heter det kanske funktionsnedsättning och plötsligt heter det funktionsvariation. Vad det heter den här veckan vet jag faktiskt inte.

Konsekvenserna av ett handikapp förändras inte av detta ständiga tramsande med ord. Redan det sedan ganska länge vedertagna begreppet synskadad är tveksamt. Det fungerar visserligen hjälpligt som samlingsbegrepp, men en person som är helt blind kan faktiskt inte vara synskadad eftersom synen helt saknas. Man kan i så fall hävda att någon som har fått båda benen avsprängda i kriget har skadat foten. Om jag själv skulle hävda att jag är synskadad innebär det faktiskt att jag skulle skämmas över att jag är blind vilket jag naturligtvis inte gör – det är som det är och det går inte att göra något åt den saken. Att ständigt byta ut ord skapar också stor begreppsförvirring och det gör att vanliga människor kan bli osäkra. Ska det möjligtvis föreställa något slags framsteg?

Ack så svårt att göra rätt

Förr var det enkelt att känna igen de olika svenska sedlarna och mynten. Åren 2015-2017 byttes sedlar och mynt ut i Sverige, men tror ni att man kunde göra rätt? Många har synpunkter på att det är svårt att hantera de nuvarande kontanterna. Jag hävdar dels att det är en medveten strategi från makthavarna för att införa ett samhälle utan kontanter så att medborgarnas ekonomiska förehavanden blir lätta att kontrollera. Jag hävdar också att detta är en del av den tilltagande bristen på kompetens i det svenska samhället. Det är uppenbarligen viktigare med tomma ord om tillgänglighet än att bevara den tillgänglighet som en gång fanns.

Svenska mynt är ännu svårare än sedlarna att skilja åt. Foto: Sveriges Riksbank.

Blinda hävdar ibland att de ofta får ett dåligt bemötande av seende. Det stämmer delvis. Min erfarenhet är att vissa myndighetspersoner älskar att utöva sin makt över de lytta hjonen. Visst finns det vanligt folk som har konstiga fördomar, men jag hävdar att det inte är så utbrett som en del tror. Som handikappad måste man faktiskt försöka uppföra sig som folk, med andra ord gäller samma sak som för alla andra. Att det till exempel finns människor som tror att blinda aldrig dricker sprit, röker eller gifter sig får man faktiskt leva med. Det är meningslöst att ens lägga energi på att ondgöra sig över individer med dylika fördomar.

Blinda vet inte vad färger är

Den som varit blind sedan födsel vet inte vad färger är. Foto: Okänd.

Den som har varit helt blind i hela sitt liv vet faktiskt inte vad en färg är. Visst kan man förstå att färgerna finns och är viktiga, men det blir bara ord. Den barndomsblinda personen vet att himlen är blå och det har väl ingen någon åsikt om. En röd fana kan däremot väcka känslor beroende på vilken politisk åsikt man har, men för den som aldrig har sett något är färgens namn likväl endast ett ord. För den fullt seende betyder färger ofta väldigt mycket och han eller hon kan ha svårt att förstå att det finns människor som aldrig kommer att förstå vad färger egentligen är. Denna skillnad mellan den som ser och den som är blind är faktiskt rätt oväsentlig. Likheten mellan oss är så mycket större.

Ett tilltagande problem är alla dessa skyltar som ställs ut litet var stans på trottoarer. Många har slagit sig på, eller ramlat över dylik bråte. En ännu värre företeelse är när någon ställer brinnande marschaller på trottoarer eller i dörröppningar till butiker och restauranger. Jag behöver knappast orda mer om hur farligt detta kan vara. Tyvärr måste jag konstatera att detta är vanligare nuförtiden än det var förr.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.