TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 88: Självgod HBTQ-aktivism kring psalmboken

Publicerad 31 oktober, 2020

Kulturmarxismen är allestädes närvarande, även i Svenska kyrkan, men det förvånar väl ingen, skriver Gudmundur Bragason. Vidare menar han att hbtq-aktivismen inom kyrkan är både självupptagen och självgod.

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok har påbörjats. Den senaste kom 1986. Den blev kritiserad, bland annat för att den folkkära psalmen ”Fädernas kyrka” togs bort. Man strök också verser ur vissa psalmer och somliga menar att innehållet på så sätt urvattnades, eller rent av förvanskades.


Nu tycker en del att psalmboken behöver moderniseras. Detta är naturligtvis ett självändamål, vi bor ju i Sverige och det handlar givetvis om att i vanlig svensk sosseanda ta ifrån oss vår historia. Det är illa nog att man redan i 1986 års psalmbok har gjort förändringar i gamla psalmtexter utan att tydligt ange detta. Nu lär väl ännu fler äldre psalmer avlägsnas till förmån för politiskt korrekta pekoral och det där med Gud, Jesus och sådana gammalmodigheter är väl inte så viktigt.

Nu tas det hela ett steg längre i och med att den kristna HBTQ-föreningen Ekho efterlyser fler könsneutrala psalmer. Det är väl ytterligare en del av Svenska kyrkans moderniseringsprocess att en minoritet ska få känna sig kränkt – fattas bara annat. Ekho efterlyser ”ett mer inkluderande språk” i de nya psalmerna. Redan här avslöjar de sig. Denna lilla minoritet i Svenska kyrkan har fräckheten att indirekt hävda att de är diskriminerade, men i själva verket är det faktiskt de som har exkluderat sig själva. Till SVT säger ordföranden Johanna Wikberg:

– Det handlar om att alla ska kunna känna sig delaktiga i gudstjänsten.

Trampar på majoritetens värderingar

Vad som sägs och vilka psalmer som sjungs under en gudstjänst har med en bok som heter Bibeln att göra – visste du det, Johanna? Jag kan också upplysa dig om att många trossamfund inte hade låtit dig bli prästvigd, dels för att du är kvinna, dels på grund av din sexuella läggning. Din förening Ekho hade aldrig godkänts i dessa samfund – är Svenska kyrkan inte nog inkluderande? Vilken rätt tycker du dig ha att trampa på majoritetens värderingar och traditioner?

– För oss är det väldigt viktigt med ett inkluderande språk när man beskriver Gud. Att försöka använda ”Gud” och ”Du” som pronomen i stället för ”Fader” och ”Han”.

Vad som står i bibeln är oväsentligt, huvudsaken är att du och den högljudda minoritet du tillhör ska få bestämma över oss heterosexuella.

– Man kan beskriva Gud som ”fader” och ”han” någon gång då och då, men inte jämt. Det begränsar bilden av vem Gud är.

Marsipan-Jesus i regnbågsflagga

Det begränsar snarare bilden om vem du vill att Gud ska vara. Du kanske vill ha en ny bibel med någon ny Gud och en marsipan-Jesus insvept i en regnbågsflagga. Det har visserligen inget med kristendom att göra, men det är väl inte så noga?

– Det handlar om att alla ska känna sig delaktiga i gudstjänsten och känna: Det här språket är relevant för mig och hur jag ser på Gud. Det är många som längtar efter något nytt.

Den svenska psalmboken. Foto: Wikimedia Commons.

När du kommer dragande med att ”det här språket är relevant för mig och hur jag ser på Gud” visar det på en obeskrivlig självupptagenhet och att du inte har gått till kyrkan för att höra Guds ord. Om du inte är intresserad av vad prästen har att säga kan man undra vad du har i kyrkan att göra. Du tror också att det är många som längtar efter något nytt, men det tror inte jag. Jag känner rätt många som tycker illa om Svenska kyrkans vänstervridning, slaktande av gamla traditioner, avsaknaden av gamla psalmer med mera. Mångkultur är tidens melodi ­– gärna kombinerad med någon urvattnad variant av gospel och eller ytliga missfoster som närmast kan beskrivas som tjofadderittan Jesus-musik. På frågan om du vill att man ska ändra i texterna på gamla psalmer svarar du:

– Nja, jag vet inte om det är möjligt av upphovsskäl. Målet är ju inte att stryka alla ”han” och alla ”herre”. Utan att visa på andra alternativ.

Betackar mig för hbtq-alternativ

För det första heter det upphovsrättsliga skäl och för det andra undrar jag i så fall vem som ska avgöra vilka psalmer man ska förändra och vilka som ska lämnas orörda? Det du kallar ”andra alternativ” betackar jag mig för.

– I dag finns inte så många vigsel [psalmer] som är populära ur ett hbtq-perspektiv. Det blir mycket sommarpsalmer, typ ”Den blomstertid nu kommer”.

Till sitt bröllop kan man välja nästan vilken musik som helst, men du tycker tydligen att hela psalmboken ska göras om för din och dina gelikars skull. Det står en stank av självgodhet kring dig, Johanna Wikberg.

– Kyrkans syn på äktenskapet har förändrats: Från att vara en juridisk institution till att bli ett förenande kärleksförbund. Det måste också höras i psalmerna.

Att kyrkans syn på äktenskapet har förändrats utgör för ett antal människor en anledning för dem att lämna Svenska kyrkan. En annan anledning är vänsteraktivister som du. När jag ser och hör sådant här dravel från någon som innehar någon slags maktposition i Svenska kyrkan är det första ord som kommer för mig Antikrist.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 87: Är Akilov lika mycket värd som Ebba?


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Inget är heligt längre. Socialistisk Feministisk Genus Politik Äter sig in Över Allt.

  Svara
 2. Avatar

  Dagens s k ”Svenska kyrkan” är varken svensk eller kristen. Det är en kyrka som är styrd av djävulen.

  Svara
 3. Avatar

  Med så mycket i hjärtat är jag här för att uttrycka mig om hur Dr. Odunola räddade mitt äktenskap från skilsmässa. Jag och min man hade ett missförstånd och det slet sönder vårt äktenskap i den mån min man ville skilja sig. Så jag har inget alternativ än att gå till internet för att söka en lösning på mitt problem. Det var där jag kom över Dr. Odunola detaljer och om hur han har hjälpt många människor genom att återställa deras förhållande. Jag kontaktade Dr.Odunola och på mindre än 48 timmar avbröt min man skilsmässopapper. Nu lever jag själv och min man tillsammans i fred och harmoni tack vare Dr.Odunola för att rädda mitt äktenskap från att bryta upp. Dr. Odunola kontaktinformation är via e-post: odunolaspiritualtemple@gmail.com.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit.