TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 75: Artisterna som åkte in i finkan

Publicerad 25 juli, 2020

Att var och varannan rappare tycks vara kriminell vet nog de flesta vid det här laget, men det finns också ”riktiga” musiker med en stundom tvivelaktig vandel, skriver Gudmundur Bragason.

Många vet antagligen att Paul McCartney har blivit gripen av svensk polis. Hans brott var narkotikainnehav och detta inträffade i samband med turnén 1972. Det gick ännu sämre för honom när han var dumdristig nog att ta med sig marijuana in i Japan 1980. Då fick han sitta i japanskt fängelse i några dagar!

Lynn Anderson. Foto: Flickr/Nesster.

Rattfylleri är tydligen inte helt ovanligt i artistkretsar. Lynn Anderson (1947-2015) – ni vet hon som hade en stor hit med ”Rose Garden” 1970, åkte fast för rattfylleri hela tre gånger. Om hon satt inne för detta eller bara fick böter är jag inte säker på. Hon åkte också dit för snatteri när hon försökte stjäla en Harry Potter-dvd. Carli Tornehave hamnade i fängelse för rattfylleri och detta skedde under hans storhetstid på 1960-talet. Cornelis Vreeswijk (1937-1987) var inte precis känd för att spotta i glaset. 1967 dömdes han till två månaders fängelse för rattonykterhet och satt av sitt straff på fångkolonin Bogesund. Den legendariske sångaren Sven-Erik Magnusson (1942-2017) är ytterligare ett exempel på en framgångsrik artist som har suttit i fängelse för rattfylla.

I december 1977 konverterade Cat Stevens till islam. Till att börja med fick det väl inte så stor uppmärksamhet. När han 1989 uttalade sitt stöd för den iranska regimens fatwa mot Salman Rushdie för att denne hade hädat islam i romanen ”Satansverserna” fick det ganska stor uppmärksamhet i Storbritannien, inte minst bland artistkolleger. Att Yusuf Islam som han nu kallar sig sedan försökte modifiera sina uttalanden var antagligen inget annat än ett utslag av Taqqiyya.

Flera fängelsekunder

David Crosby. Foto: Wikipedia.

Man får nog konstatera att en och annan har gjort klassresor åt flera håll. David Crosby, känd från Crosby, Stills, Nash & Young, ådrog sig periodvis polisens intresse. Under 1980-talet åkte han bland annat fast för innehav av narkotika och vapen samt olovlig bilkörning under drogpåverkan. David Crosby hade en viss förmåga att hålla sig undan från polisförhör vilket knappast underlättade hans situation och han riskerade att dömas till närmare 50 års fängelse. Många av de straff han ådömdes var villkorliga. Han skickades hur som helst till ett fängelse i Texas i december 1985 och sammanlagt satt han inne i ungefär ett år.

Billy Preston (1946-2006) hade stora listframgångar i USA med låtar som ”Will it go round in circles”, ”Nothing from nothing” och duetten med Syreetha Wright (1946-2004) ”With you I’m born again”. Preston kom också att samarbeta med Ann-Louise Hanson. Tidigare hade han medverkat på inspelningar med The Beatles, till exempel ”Get back”. Billy Preston hamnade i klammeri med rättvisan för drogmissbruk, för att ha antastat en tonårspojke sexuellt, för bedrägeri genom att ha satt eld på sitt eget hem och så vidare.

En av glamrockens förgrundsfigurer

Gary Glitter 1974. Foto: Wikipedia.

Under första halvan av 1970-talet var Gary Glitter en uppburen tonårsidol. Vi som var med på den tiden minns låtar som ”I’m the leader of the gang (I am)” och ”I love you love me love”. Från och med 1990-talet har hans sexuella utnyttjande av underåriga flickor fått stor uppmärksamhet. 2015 dömdes han till 16 års fängelse för bland annat våldtäktsförsök mot en minderårig flicka, för att ha haft sex med en trettonårig flicka med mera. Tidigare hade han suttit i vietnamesiskt fängelse för liknande brott.

Jonathan King var en på sin tid uppburen producent och musiker. Hans mest kända låt är nog ”Everyone’s gone to the moon” och han drev senare det egna skivbolaget UK Records. Där gav han ut egna skivor under olika artistnamn. Det mest kända som gavs ut på UK Records är dock, utan tvekan, de två första albumen och de första singlarna med 10CC. 2001 dömdes King till sju års fängelse för sexuella övergrepp mot minderåriga pojkar. 2018 riktades nya anklagelser mot honom, men polisarbetet med mera visade sig vara så illa skött att utredningen slutligen lades ner. Från flera håll ifrågasätter man nu om inte den tidigare domen mot Jonathan King var ett justitiemord. Personligen har jag ingen uppfattning i den frågan.

Demonproducentens omvända klassresa

Phil Spector när han greps 2014. Foto: Wikimedia Commons.

Det finns nog ingen i min generation som inte har hört flera av Phil Spectors produktioner. Vem minns inte ”Be my baby” med the Ronettes eller ”Da doo ron ron” med The Chrystals. Senare producerade han skivor med bland annat John Lennon (1940-1980). Ambitionen att skapa en så kallad ljudvägg har inspirerat många, till exempel ABBA. Phil Spector är också väldigt glad i skjutvapen och han framlever numera sina dagar i ett kaliforniskt fängelse där han sitter inne för mordet på en skådespelerska vid namn Lana Clarkson.

Jag måste också nämna en man vid namn Jim Gordon. En gång var han en uppburen och aktad trumslagare som bland annat har spelat på skivor med John Lennon. Han spelade i Eric Claptons band Derek and the Dominos, låten ”Layla” har väl inte undgått någon. Jim Gordon var oberäknelig och kunde bli väldigt våldsam. Han led av schizofreni, en diagnos som han tyvärr fick sent. Nu sitter han i fängelse sedan han 1983 mördade sin egen mor. I en intervju som han gav långt senare hävdar han emellertid att modern lever i högönsklig välmåga.

Somliga kanske tycker att ovan nämnda personers musik borde göras otillgänglig, men det tycker inte jag. Vad man än har för åsikt om deras gärningar har dessa individer gjort avtryck i populärmusiken. Det hela blir inget annat än censur och eller digital motsvarighet till bokbål. Vem har rätt att lägga historien ”till rätta”? Ingen! Det var för sin konstnärliga verksamhet som dessa personer en gång var uppburna, sedan får kulturmarxisterna säga vad de vill.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 74: Ack dessa sommarprogram, del 2


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Tommy Körberg 1981 3 mån fängelse, Kokkkain.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.