TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 73: Ack dessa sommarprogram, del 1

Publicerad 11 juli, 2020

Det fanns en tid då programmet ”Sommar” i Sveriges Radio faktiskt gick att lyssna på, men det är en sedan länge förgången tid, närmare bestämt före 1997 då Bibi Rödöö tog över som producent för den numera synnerligen rödfärgade programserien, skriver Gudmundur Bragason.

Kåserier är en så gott som utdöd företeelse. En kåsör skrev lättsamt om stort och smått, allvarligt och trivialt. Dags- och veckopress publicerade denna typ av artiklar eftersom de var uppskattade av läsarna. Flera kåsörer var sin tids kanske mest kända tidningsskribenter. Så småningom visade det sig att denna genre lämpade sig alldeles utmärkt för radio. Förr fanns det korta underhållningsprogram som bestod av att någon kåserade en stund, kanske en kvart eller så, ofta helt utan musik. Ett exempel på en tidningsskribent som också blev en uppskattad radiokåsör var signaturen Bang som i radio för det mesta presenterades med sitt fullständiga namn Barbro Alving (1909-1987). Hon var också utrikeskorrespondent och hon gjorde sedermera sammanlagt 13 sommarprogram.

Producenten Bibi Rödöö. Foto: Wikipedia.

Det första Sommarprogrammet sändes 29 juni 1959 och presenterades av producenten Jörgen Cederberg (1931-2008) som var en av initiativtagarna till programserien. Den andre var Tage Danielsson (1928-1985) som vid denna tid var underhållningschef på Sveriges Radio. I påannonsen för Sommar fick vi alltid veta att det var ”lättlyssnat för er på badstranden, på vägarna och i hängmattan” vilket nog är så långt man kan komma från dagens ofta flummiga, vänstervridna, självupptagna, intellektuellt undermåliga, infantila och propagandistiska ersättning för riktig underhållning. Begreppet ”lättlyssnat” används inte längre och tur är väl det eftersom detta rätteligen skulle betraktas som falsk varudeklaration. Jag har redan nämnt att producenten för smörjan heter Bibi Rödöö. Det framstår närmast som tragikomiskt att de tre första bokstäverna i hennes efternamn i själva verket utgör Sveriges Radios egentliga varumärke.

Signaturmelodins historia

Jag läste om signaturmelodin på Wikipedia och eftersom en del uppgifter är både ofullständiga och felaktiga skriver jag ner det som jag råkar veta. Den första sommaren programmet sändes  hade man en helt annan signatur, ”Gånglåt från Leksand” ur ”Den förlorade sonen” av Hugo Alfvén (1872-1960). Från och med 1960 har man använt ”Sommar, sommar, sommar” med musik av pseudonymen Sten Roland, egentligen Sten Carlberg (1925-1998) och med text av Eric Sandström (1910-1992). Den populäre grammofonsångaren Anders Börje (1920-1982) sjöng in melodin 20 maj 1952 och skivan gavs ut i juni samma år.


Enligt Wikipedia skulle Carlberg ha skrivit melodin sommaren 1952 under en segeltur i Stockholms skärgård. Därefter ska Sandström ha skrivit texten. Nog måste det betraktas som en stor bedrift av Anders Börje att 20 maj 1959 sjunga in något som ännu inte var skrivet – inte sant Wikipedia? Den instrumentala version som mestadels har använts dirigeras av Åke Jelving (1908-1979) och den lär vara inspelad på Södra teatern i Stockholm, speciellt för att användas som signaturmelodi. Denna inspelning som består av endast refrängen tycks aldrig ha givits ut kommersiellt.

Det är dock inte endast denna version som har använts – fel igen, Wikipedia! Som avsignatur har de ofta använt en längre version där Egon Kjerrman (1920-2007) är dirigent, arrangemanget gjorde Bengt Hallberg (1932-2013). Här finns melodin till versen med så att man kan tona när man tycker att det passar. Från en tillförlitlig källa har jag fått uppgiften att originalbandet till Jelvings version har gått förlorat (typiskt Sveriges Radio). På senare år har de mestadels använt Kjerrman-versionen nerklippt. Under någon sommar, antagligen 1989, användes en nyinspelad version med Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen, men den försvann snabbt ur hanteringen. Från vanligtvis välunderrättat håll har jag fått uppgiften att även detta arrangemang skrevs av Bengt Hallberg.

Sommarprogrammen var längre förr

Programmet Sommar sändes klockan 13.00-15.00. Jag minns att de första åren sändes Sveriges bilradio som vanligt på lördagarna och att det var radioteaterföreställningar på söndagarna, så då gick inte Sommar. De två första åren sändes Sommar i Program 1 som man sa på den tiden. De här åren hade Sveriges Radio två kanaler, men Program 2 började sina sändningar först senare på eftermiddagen. Från och med 4 maj 1961 började Program 2 sända hela dagarna i och med att Melodiradion hastigt infördes på direkt order av den socialdemokratiska regeringen för att konkurrera ut de så kallade piratsändarna (som vid denna tid inte var olagliga), men det hör kanske inte riktigt hit.

Sommar i P1. Foto: Sverigesradio.se.

Detta innebar att Sommar samsändes i båda kanalerna 1961. Sedan har programmet flyttat omkring. Jag minns att man under sommaren 1964 sände Sommar i melodiradion, men den första timmen samsändes med Program 1. Klockan 14.00 brukade en meteorolog komma till studion för att berätta om hur vädret skulle bli. Sommarvärden och meteorologen småpratade avslappnat med varandra, men detta inslag försvann så småningom. Programmet flyttade till P1 1993. Numera är det en och en halv timme och det är alldeles för långt med tanke på de många kvartsfigurer de lyckas få tag på.

De första åren var det ett antal sommarvärdar som turades om med att presentera programmet. Det var en på måndagar, någon annan på tisdagar och så vidare. Det gjordes inte märkvärdigare än vad det var. Sveriges Radios storhetsvansinne och självgodhet hade väl inte slagit ut i full blom än. Politiska ställningstaganden hörde helt enkelt inte hemma i underhållningsprogrammen, i varje fall inte än!

Producenten valde musiken

Det var radions grammofonproducenter som valde musiken, sommarvärden svarade för textinnehållet. Det förekom säkerligen att den som presenterade programmet valde en eller annan skiva eller musikgenre, men i vilken grad sommarvärdarna själva fick välja musik har jag inte hittat några uppgifter om.

Hans Alfredson och Tage Danielsson medverkade i Sommar. Foto: Wikipedia.

Det känns nästan osannolikt att det en gång fanns en tid då man kunde slå på radion och råka höra Sommar med till exempel de ovan nämnda Jörgen Cederberg, Barbro Alving eller Tage Danielsson. Någon dag i veckan kunde Hans Alfredson (1931-2017) avnjutas. Författaren till ”Pelle Svanslös”, Gösta Knutsson (1908-1973), var en uppskattad radioman som ledde populära frågesporter, barnprogram och han refererade också när studenterna i Uppsala hälsade våren på Valborgsmässoafton. Med sitt kanske aningen torra underfundiga sätt var han också en utmärkt Sommarvärd. Maud Reuterswärd (1920-1980) var ofta förekommande och väldigt uppskattad i denna roll. Hennes mest kända programserie är antagligen ”Endast mamma är vaken” som sändes sent kvällen före julafton i många år.

Den störste av dem alla

Vid den här tiden varje år brukar Sommarprogrammen från förr ofta komma på tal. Torsten Ehrenmark (1919-1985) är alltid det första namn som dyker upp. Han arbetade som utrikeskorrespondent, översättare och kåsör. Han skrev huvudsakligen för Stockholms-Tidningen, Aftonbladet och Dagens Nyheter. I sina sommarprogram kåserade han gärna kring företeelser från de platser där han var verksam, inte minst London och Paris. Ibland hände det att han berättade om när han snickrade på sitt sommartorp hemma i Närke.

Torsten Ehrenmark. Foto: Wikipedia.

Han skarvade nog en hel del, en god berättelse var nog det han i dessa sammanhang ville åstadkomma, inget annat. Hans kåserier, inte minst de han levererade i sina Sommarprogram, måste betraktas som oöverträffade. Nyligen lyssnade jag på två av hans program som finns på Sveriges Radios hemsida. Musiken var tyvärr borttagen av upphovsrättsliga skäl vilket gör att en del av tidsandan och helheten går förlorad. Det var ändå en fröjd att höra honom igen, samtidigt som jag slogs av hur djupt ner i träsket den intellektuella nivån har sjunkit. Torsten Ehrenmark var värd för Sommar hela 50 gånger. Jörgen Cederberg gjorde lika många program, så dessa två har gjort flest Sommarprogram av alla. Efter dem kommer Gösta Knutsson som ledde programmet 42 gånger.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 72: Krossa Förenta Nationerna!


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.