TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Så blev äldrevården rena dödsfabrikerna – del 1

Publicerad 3 juni, 2020

Om detta vill jag förtälja: Vi bor i ett land i totalt förfall sedan millennieskiftet: Moraliskt, empatiskt, socialt och ekonomiskt, då hela grunden i ett samhälles goda intentioner såväl som ”nyttigheter” måste bekostas ur samma kassa – nämligen från gemensamma skatteintäkter. Ingen som arbetat inom vården av våra äldre de senaste åren har varit eller är ovetande om att dessa institutioner utvecklats till dödsfabriker. Åtminstone ingen född i landet med både förstånd och normal medmänsklighet, skriver signaturen Rollos ättling.

Jag vill ta min berättelse från början. Jag var hemma ganska länge efter att mina två barn föddes. Jag ville vara med dem så mycket det gick under deras första tre levnadsår men i vår socialistdiktatur, som jag väljer att kalla det, kan man endast bli belönad om man inte tar hand om sina egna barn, detta till trots att all vetenskap indikerar att det är bäst för barnet (0-3 år). Det har medfört att min familj och jag fått ge avkall på framtida inkomster, kommande pensioner såväl som inkomster under dessa fyra år.

Foto: Piqsels.

I dag har jag min huvudsakliga inkomst som ekonom/jurist och skulle inte vilja göra något annat, samtidigt som jag insåg det nödvändiga i att försöka komma ikapp med eget pensionssparande och detta krävde extrainkomst. Det i kombination med en stor beundran och kärlek för umgänge och långa samtal med de ”äldre-äldre” (som jag tyvärr inte har några kvar i livet) gjorde att idén föddes att arbeta extra inom äldreomsorgen, då jag tidigare arbetat som undersköterska i mina unga år.

Sagt och gjort, eftersom mina barn nu är i övre tonåren sökte och fick jag extratjänster inom både kommunala och privata vårdinrättningar. Jag kombinerade kontorsarbete med vårdpass under kvällar, röda dagar, vardagar såväl som storhelger. Jag arbetade även som semestervikarie när jag hade semester från min kontorstjänst.  Det jag fick uppleva var en fullkomlig och hjärtskärande förändring av vården sedan jag lämnat yrket mot slutet av 1980-talet.

Invandrare har tryckts in i vården

Vad hade förändrats? Synen på livskvalitet och värdighet på grund av bristande ekonomiska resurser! Orsaken var att invandrare hade tryckts in i vården, de flesta ointresserade av såväl att vårda som att vara stolta över att göra ett gott dagsverke. De flesta pratade alltifrån mycket dålig svenska till ingen alls. Jag försökte med franska, tyska, italienska men gick oftast bet. Dessa personer har mycket låg grundutbildning, men det tydligaste är att de flesta är tvingade in i vården, antagligen av politiska motiv för att putsa till arbetslöshetsstatistiken. Detta ledde till att jag fick försöka arbeta för två, ibland tre för att kompensera för ”arbetskamrater” som inte kunde, ville eller förmådde ge vård i ordets rätta bemärkelse. Lägg därtill att en del kvinnor och män av viss religion inte fick ha fysisk kontakt med motsatt kön eller hantera viss mat, vilket inte fungerar i praktiken.

Vad har denna huvudlösa politik inom stat, kommuner och regioner lett till? Kommuner har blivit allt fattigare. Detta, i kombination med att invandrad personal har bekostats av staten, har lett till en undanträngningseffekt – ut med utbildade svenskar där kommuner betalar 100 procent av lönen och in med inkompetens för antingen 0-10 procent av lönen. Vården har blivit vidrig och i många fall farlig. Här kommer några konkreta exempel:

Foto: Okänd.

 • I vården krävs att man har så kallad delegering (om man inte är sjuksköterska) för att få lov dela ut mediciner, injicera insulin och dylikt. Deligering får man som vårdbiträde och undersköterska genom att gå en kurs via dator på en hemsida arrangerad av Demenscentrum. Men detta tarvar mycket goda språkkunskaper. Hur kan det komma sig att en person av utländsk börd som det inte går att förklara lättaste sak för på svenska lyckas genomföra detta prov? Svaret är enkelt: De tar hjälp av någon annan person då detta inte kräver identifikation (via exempelvis BankId). Jag har själv sett dessa nysvenskar injicera insulin som kunde haft dödlig utgång.
 • Tänk dig att du börjar ditt arbetspass fredagen 22 december 2017. Du vet att det sprids vinterkräksjuka samt att årets virus kommit samtidigt, vilket är en dödlig cocktail som kan korta en äldre-äldre människas liv. Skyddsutrustning saknas. Inga handskar, ingen handsprit. Jag köpte egen utrustning, dels för att skydda mig själv, men också de sköra äldre som jag skulle vårda hela julhelgen. Tänk dig också att när du anländer till avdelning inser du att ingen av de nio boende har fått duscha, fått städade rum eller fått nya sängkläder på över en vecka. Skitigt överallt. Det stinker avföring och urin. Vem har arbetat före mig? Låt oss säga personal från Mellanöstern och östra Afrika. Två dagar senare skulle flera av dessa äldre antingen hem till sina familjer och fira jul eller ta emot gäster. Jag kan knappt återge misären, men tack och lov arbetade vi två ”gammelsvenskar” halvt ihjäl oss och lyckades rädda situationen.
 • Tänk dig att du arbetar med personer som är hårdhänta, kanske rent av sadistiska, mot personer som är försvarslösa och förlamade efter stroke och liknande. Dessa ska man vårda och klä på genom att man varsamt vänder från sida till sida genom att rulla personen med hjälp av ett så kallat ”drag”. Inte slita i kroppsdelar. Jag har själv bevittnat hur en stor, lång man från Afrika bröt armen av en förtjusande men förlamad man som hette Sigge. Armen gick av och benpiporna stack ut. Sigge dog två veckor senare av sepsis (blodförgiftning) som följd. Detta tystades ner, så hade inte varit fallet om jag som ”infödd” vore den skyldige.

Inga ovanliga händelser

Tror du som läser att detta är isolerade ovanliga händelser? Absolut inte, det är standard i vårt numera förändrade land. Tror du att det är skillnad mellan privat och offentlig vård? Svaret är entydigt: NEJ! Tyvärr, för pengarna tas ur samma kassa, personalstrategin med ’”gratis” arbetskraft är densamma och kvaliteten är lika låg (eller obefintlig).

Nu vill jag koppla äldrevård (i hemvården och gruppboenden) till coronaviruset och varför jag tycker debatten är märklig. Under 2018 gick två virus (kräk- samt säsongsinfluensa) som en stormvind genom vården av äldre i hela Sverige. Alla såg och visste. Vården saknade (återigen) all essentiell skyddsutrustning. Varför registrerades inte överdödlighet även under 2018, eller andra år för den delen? Mellan januari och april i år avled 2 603 personer av covid-19. Hur många fler har avlidit i år än tidigare år? Jämför med denna graf. Dödligheten totalt under årets fyra första månader i år jämfört med 2018 skiljer bara 453 personer?

Invandringen dränerar statskassan, men framför allt har den redan dränerat kommuner. Det väller in ”asylinvandrare”. Dessa premieras på grund av att de inget kostar för kommunerna inom vården, inom såväl privat som kommunal regi. Men det saknas ändå personal i vården (de är väldigt mycket sjukskrivna också). Den dag min far blir skör kommer jag att ta hand om honom. Om jag själv får förmånen att uppnå en aktningsvärd hög men skör ålder kommer jag välja mellan piller eller repet. Jag har sett för mycket för att vilja delta i detta experiment.

Rollos ättling


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 Kommentarer

 1. Avatar

  Det kan säkert vara så att säkerhetsrutinerna pga corona lett till att färre äldre har dött i kräksjuka och influensa

  Svara
 2. Avatar

  Bra skrivet, tack för att du berättar.

  Svara
 3. Avatar

  Det finns ett alternativ för de som har högre pension eller förmögenhet. Polen, Tjeckien och Ungern har äldreboenden av hög kvalitet med tysktalande personal som tidigare arbetat i tysk äldreomsorg. Personalen är motiverad, bl a genom att de får avsevärt högre lön än om de arbetar inom äldreomsorg för resp lands egna invånare. Vad kostar det? All inclusive (bostad, mat, omvårdnad, sysselsättning, sjuksköterskor och läkartillsyn) kostar 13 000 -15 000 kr per månad ungefär. Jag kollade vad kostnaden är i t ex min hemkommun och det är cirka 13 500 kr per månad. (För personer med lägre pensioner finns i Sverige bostadstillägg och vårdavgift sänks något.) Sjukvård utanför boendet, t ex operationer, måste enligt EU-reglerna bekostas av Svenska staten för svenska pensionärer som flyttat till annat EU-land. Vid en inkomst efter skatt på säg från 18 000 kr är detta ett alternativ.

  Svara
  • Avatar

   Tack för tipset! Jag har själv funderat och bävat för hur det ska bli för egen del och ångrat att jag gjort mig av med starka smärtstillande mediciner som min mor använde och som säkert kunnat användas i avlivningssyfte.

   Svara
 4. Avatar

  Löfvens mångåriga Socialistiska Befolkningsutbyte,pågår överallt. Äldreboende. Städer. Arbetsplatser, mfl. Det kallas Positiv särbehandling. Syselsättningsåtgärder statligt finianserat låtsasjobb, Humanism mm.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.