TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 67: Wikipedia, den kapade encyklopedin

Publicerad 30 maj, 2020

Källkritik är ett ord som för närvarande är på modet. Många har dock inte förstått vad det egentligen betyder. Ett exempel är den allt för stora tilltron som många har till sanningshalten i vad som står på Wikipedia, skriver Gudmundur Bragason.

Den 27 maj publicerade Fria Tider en artikel med rubriken ”Wikipedias grundare: Vänsteraktivister har förstört sajten”. Där citeras Larry Sanger som i ett blogginlägg bland annat skriver: ”Wikipedias ’NPOV’ är död. Den ursprungliga policyn har sedan länge glömts bort och Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy.”

Som exempel nämner Sanger att artikeln om Barack Obama helt utelämnar många av de skandaler som han var involverad i.

Wikipedia-artikeln om Barack Obama är överdrivet positiv. Foto: Vita huset/ Pete Souza.

”Som ni kan föreställa er är samtidigt tanken på att artikeln om Donald Trump skulle vara neutral ett skämt.”

Larry Sanger poängterar vidare att även artiklar om politiska frågor är vänstervridna. Detta gäller till exempel artiklar om abort, hbtq-frågor och drogliberalisering vilket är en het fråga i USA.

”Lever i sin egen fantasivärld”

”Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (neutralitet som policy). Åtminstone borde man erkänna att man har omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet, som är den vanliga och gängse. Det kunde vara bättre om de antog en ’trovärdighetspolicy’ och erkände att deras uppfattning om vad som är trovärdigt faktiskt får dem att vara partiska mot konservatism, traditionell religiositet och minoritetsperspektiv inom vetenskap och medicin – för att inte nämna de många andra ämnen som Wikipedia är partiska mot. Naturligtvis är det inte troligt att Wikipedia gör någon sådan förändring; de lever i sin egen fantasivärld.”

Något som Larry Sanger är lyckligt ovetande om är hur svenska Wikipedia fungerar! Den är inte bara vänstervriden i artiklarna om politik, det som står om kultur är ofta missvisande, eller rent av felaktigt. Som exempel vill jag nämna att en sångare eller skådespelare faktiskt är en man medan en kvinna med motsvarande yrken kallas sångerska eller skådespelerska. Så får det naturligtvis inte vara på svenskspråkiga Wikipedia.

Skådespelerskor blir skådespelare

Siw Malmkvist är sångerska och skådespelerska. Foto: Wikimedia Commons.

Skådespelare kallas även en kvinna, men hon kan samtidigt vara sångerska – det blir som det blir i sann svensk socialistisk slappdräggsanda. Wikipedia upplyser oss om att Siw Malmkvist ”är en svensk schlagersångare och skådespelare”. Om Sickan Carlsson får vi däremot veta att hon ”var en svensk skådespelare och sångerska”. På svenskspråkiga Wikipedia får vi upplysningen att Greta Garbo ”var en svensk skådespelare”, men på den engelspråkiga sidan står det ”was a Swedish film actress” vilket betyder att hon var en svensk filmskådespelerska!

Många artiklar är missvisande och undermåliga. I artikeln om Sven Olof Sandberg finns en filmografi. Läsaren kan lätt få ett intryck av att filmerna han medverkade i var väsentliga för karriären, men så var det inte och detta gäller också många andra sångartister. En del av dem som skriver på svenskspråkiga Wikipedia tycks veta en hel del om film, men ack så litet om annan kultur. Med tanke på att Sandberg var så pass produktiv, måste diskografin betraktas som synnerligen knapphändig (Se God ton med Gudmundur – del 64 och 65). Den innehåller så gott som enbart samlingsalbum utgivna efter sångarens död. Tänk er att man i artikeln om Sickan Carlsson skulle ha en knapphändig filmografi, men en omfattande diskografi – det skulle bli lika konstigt.

Min vän Eric Hallberg bestämde sig en dag för att skriva på Wikipedia. Hans kunskaper om 1900-talets populärmusik var i det närmaste obegränsade. Eric rättade också ett antal uppenbara fel i redan publicerade artiklar och han såg också till att skådespelare blev skådespelerska när det var så det skulle vara och vad tror ni hände? Självfallet togs Erics rättelser bort och skådespelare fick ersätta skådespelerska för den politiska korrekthetens skull och på det viset förlorade Wikipedia den antagligen bäste skribent de hade kunnat få på detta område!

Eric berättade också om att han på Wikipedia hade läst en artikel om en avliden gammal vän. Datumet för vännens död var felaktigt i artikeln. Eric talade nämligen med honom dagen efter det angivna datumet för vännens bortgång. Jag vill minnas att Eric inte lyckades få detta rättat heller.

Högerextrema och rasistiska

Jag har inte orkat sträckläsa artiklarna om våra ”kära” gamla riksdagspartier, men det kan konstateras att Wikipedia åtminstone försöker ge sken av någon slags objektivitet. Det går väl sådär – i artikeln om Vänsterpartiet döljs, trots allt, inte deras historia. När det gäller partier som det vänsterliberala etablissemanget ogillar är det emellertid inte lika noga. Tidigt i artikeln om Sverigedemokraterna får vi veta att:

”Sverigedemokraterna bildades 6 februari 1988 i Stockholm. Bland partiets grundare och tidiga medlemmar fanns flera personer tidigare verksamma i högerextrema och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt.”

När Wikipedia ska beskriva SD blir de ”högerextremister och rasister”. Foto: Wikipedia.

Jag tänker inte ens gå in på rena sakfel i det ovan citerade, men jag kan konstatera att Wikipedia sväljer motståndarnas beskrivning av partiet med hull och hår. Det blir självfallet inte bättre när Wikipedia försöker låtsas att de ger en korrekt beskrivning av Alternativ för Sverige:

”Alternativ för Sverige (AfS) är ett svenskt politiskt parti. Partiet har beskrivits som högerextremt, nationalistiskt och högerpopulistiskt.”

Wikipedia försöker inte ens använda ett för ändamålet hyfsat språk. Invektiv som högerextremt och högerpopulistiskt går visserligen att ta till i en opinionsbildande artikel, men definitivt inte i en artikel i ett uppslagsverk, det är helt enkelt inte seriöst!

Utmärkta artiklar på engelska

Al Stewart. Foto: Wikimedia Commons.

Missförstå mig inte – jag har läst utmärkta artiklar på Wikipedia, men dessa finns huvudsakligen på den engelskspråkiga sidan. Det förekommer också att information tas bort. På engelskspråkiga Wikipedia hittade jag uppgifter om Al Stewarts album ”Time Passages”. Av artikeln framgick det att skivan gavs ut i USA i september och i Storbritannien i november 1978. Numera står det bara september 1978 och det är inte preciserat i vilket land. Som tur var hade jag skrivit upp det jag hade fått veta om utgivningen. Av detta kan vi lära att det inte är säkert att information som fanns i går finns i dag.

Personnamn försvinner också från Wikipedia. Det finns en artikel om ”Radio AF” i Lund. I denna under rubriken ”Tidigare aktiva inom Radio AF” finns en uppräkning av medarbetare. Jag hörde talas om att ett namn hade försvunnit och det visade sig stämma – det var mitt namn.

Tänk om fler orkade vara källkritiska i ordets egentliga bemärkelse och ta Wikipedia för vad det faktiskt är. Om möjlighet finns är det alltid bra att söka information på fler ställen. Jag tror att väldigt många av oss kan bedöma vad som är relevant och trovärdigt, men det finns mäktiga krafter som, till varje pris, vill styra vilken information och vilka åsikter vi ska få ta del av. Är det någon av er som verkligen vill ha det så?

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 66: Sexköpare jagas – våldtäktsmän går fria


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.