Radiohuset på Gärdet i Stockholm riskerar att bli en renodlad propagandacentral om regeringen får som den vill. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Radiohuset på Gärdet i Stockholm riskerar att bli en renodlad propagandacentral om regeringen får som den vill. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Opinion: Stasi återuppstår i Sverige?

Regeringens planer på en ny ”myndighet för psykologiskt försvar” skrämmer Johanna Mörk, som befarar att mediestyrningen kommer att närma sig östtyska nivåer om detta blir verklighet. Kopplingarna mellan exempelvis Sveriges Radio och Försvarsmakten är redan sedan gammalt starka, nu riskerar public service att urarta i renodlad statspropaganda, menar skribenten.

Med den nya myndigheten för psykologiskt försvar blir östra Östermalm i Stockholm ett Stasikvarter där även Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarets forskningsanstalt (FOA), Försvarets materielverk (FMV), och Sveriges Radio (SR) ingår. Byggnaderna ser fristående ut, även om de ligger bredvid varandra, men knyts ihop av fysiska underjordiska gångar, så kallade kulvertar. Därför missar många att byggnaderna faktiskt är sammanlänkade. Men även personal är sammanlänkade, inte på journalistisk nivå, men tjänstemän inom säkerhet, krishantering, teknisk utveckling med mera. SRs tekniska utvecklingsavdelning låg i alla fall när jag jobbade på SR i FOA-huset och personal delades och deltog i varandras projekt.

Anders Danielsson, f d Säpochef. Foto: Wikipedia.

SR har alltid varit starkt kopplat till Försvaret, och startades på sin tid för att man skulle kunna upprätthålla kommunikation vid krig och skicka ut krismeddelanden via avdelningen Sändningsledningen. Inriktningen mot att göra nöjesprogram kom in senare, men de gamla kopplingarna med Försvarsmakten finns kvar. När jag själv jobbade på SR hade jag även en så kallad krigsplacering och skulle vid kriser eller krig inställa mig i de underjordiska gångarna för att delta i radiokommunikationen.

Nu vill den svenska regeringen att man skapar en ny myndighet för psykologiskt försvar, för att ”motverka påverkanskampanjer i Sverige”. Och regeringens utredare Anders Danielsson föreslår att det inom ramen för denna myndighet upprättas ett Nationellt centrum för psykologiskt försvar. Där ska bland annat personal från underrättelsetjänsterna Must, FRA och Säpo, samt övriga myndigheter samverka och dela känslig information i syfte att avvärja möjliga hotbilder mot Sverige, har man sagt.

Oliktänkande kommer tystas

Men den nya myndigheten för psykologiskt försvar kommer troligtvis även ha en stark koppling in på redaktionerna, så att man kan föra ut propaganda till svenska folket. Inga oliktänkande journalister kommer att få anställning, och man kan anta att den nya myndigheten tar ännu starkare kontroll över vad som sänds från radiohuset. SR, myndigheten för psykologiskt försvar, FRA och FOA kommer även utgöra ett kraftfullt och ondskefullt maskineri för att förfölja oss dissidenter. Ta Ingrid&Maria som exempel, som nu riskerar att åtalas.

Likheten med Östtysklands  uppbyggnad av Stasihögkvarteret och KGBs kvarter i Krem är hisnande och skrämmande. Det går fort och folket förstår inte vad som sker. Att ha kontroll över medierna är förstås en viktig pusselbit. Vi inom alternativmedierna kanske lever på lånad tid – om Danielsson och hans hejdukar får bestämma.

LÄS MER: Krönika: Mitt liv på röda Sveriges Radio


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

6 kommentarer angående “Opinion: Stasi återuppstår i Sverige?

 1. nu kommer jakten på kritiska forum inlägg information personer med regeringskritisk information öka om myndigheten psykologisk försvar som myndigheten för spåra stänga regerings kritiska forum inlägg kallas blir av.

 2. Det kanske rent av blir så att det inte kommer gå att posta regimkritiska kommentarer på dom stora sociala medierna. Du kommer få upp ett meddelande att det du skrivit är olagligt och ombeds att redigera ditt meddelande eller att radera det helt.

  1. Ja, vi får se vad herr Danielsson planerar. Som sagt, intressanta tider vi lever i. Vem hade trott att The Deep State skulle driva det så här långt? Det är på riktigt nu.

 3. Tycker det är dags att vi skrotar moder Svea som nationalsymbol och byter ut henne mot kapten klänning som mycket bättre beskriver Sverige.
  Det var viktigt för vår image att vi betalade Somalias skuld till IMF, det är alltid viktigt att internationellt visa upp att vi är en rik humanistisk stormakt, det är sverigebilden som räknas. Kan vi bara upprätthålla denna falska image kan knappast någon ana det mörka som döljs bakom denna fasad.
  Vem kunde ana att denna feminist när ingen såg på packade väskan med handbojor, piskor och diverse S/M leksaker för att roa sig med unga kvinnor? Vem kan ana att den rika humanistiska stormakten Sverige när ingen ser på avlivar gamla för att de anses onyttiga, låter fattiga pensionerer och barnfamiljer vräkas så de hamnar på gatan, tvingar cancersjuka att arbeta, nekar människor vård för att de inte anses värda att lägga resurser på. Vem kan tro att ett land som utåt mot andra är så generöst kan behandla sitt eget folk så svinaktigt? Svaret är ingen, därför är sverigebilden så viktig.

  1. Precis så, och nu inrättas en myndighet för att tysta kritiker. Det står inte det gamla DDR-styret långt efter. Att svenskar inte får resa på grund att vi har spridit ut viruset i landet blir den nya järnridån, i alla fall tillfälligt. Just nu kan man heller inte sälja sitt hus och flytta från landet, samtidigt som kolleger åtalas för åsiktsbrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister.