TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 64: Den folkkäre mångsysslaren, del 1

Publicerad 9 maj, 2020

Sven Olof Sandberg, ibland kallad SOS, föddes 28 december 1905 och dog 21 augusti 1974. Han sägs vara den svenska artist som har gjort flest grammofoninspelningar. Mellan 1927 och 1960 gjorde han en bra bit över 1 000 stycken. Eftersom det saknas uppgifter beträffande en del av hans norska inspelningar, är det exakta antalet svårt att fastställa. Han gjorde dessutom några inspelningar i Tyskland avsedda för den tyska marknaden, skriver Gudmundur Bragason.

Grammofonartisten Sven Olof Sandberg hade en mycket bred repertoar. Det var schlagers, visor, andliga sånger, operaarior, romanser, barnvisor med mera. Han gjorde också inspelningar i USA för den svenskamerikanska publiken.

Östen Warnerbring spelade in Sandbergs text till Hälften så kär. Foto: Wikipedia.

Man får nog betrakta Sven Olof Sandberg som en mångsysslare. Före sin tid som grammofonsångare var han tidningsskribent. Parallellt med sin karriär som sångare hade han under en tid en artistförmedling. Från mitten av 1940-talet bodde han några år i USA där han ägnade sig åt affärsverksamhet, men han kom hem då och då för att spela in skivor. Under senare år var han bosatt i Frankrike. Han är, utan tvekan, en av 1900-talets mest folkkära artister. Sven Olof Sandbergs karriär är en väsentlig del av den svenska populärmusikens historia.

Sandberg har skrivit många sångtexter. Många av dessa sjöng han själv in, men det finns också exempel på texter som han har skrivit för andra artister. Ett exempel på det senare är en översättning av den amerikanska storschlagern ”Half as much”, som i SOS utmärkta översättning blev ”Hälften så kär”. Staffan Broms (1917-1995) gjorde en berömd insjungning 1953. Senare har bland annat Östen Warnerbring (1934-2006) sjungit in den.

”Gamle Svarten, den bäste här i världen”

Jag undrar om inte de flesta av oss som är litet till åren kan stora delar av den sångtext som börjar med orden ”Gamle Svarten, kamrat på vida färden, Gamle Svarten, den bäste här i världen”. Sven Olof Sandbergs insjungning på skivmärket Sonora från 1935 hördes ofta i radio under många år. Cacka Israelsson (1929-2013) hade stora framgångar med melodin två gånger, dels 1954 på skivmärket Odeon och även med nyinspelningen på Cupol från 1962-1963, jag har inte hittat exakta uppgifter för utgivningen.

Jules Sylvain, som egentligen hette Stig Hansson. Foto: Wikipedia.

Kompositören Jules Sylvain (1900-1968) hette egentligen Stig Hansson. De båda herrarna var nära vänner. Sandberg lanserade många av hans melodier och skrev också texter till många av dem. En storsäljare var ”Lyssnar du till mig i kväll, lilla mor” men för den kompositionen valde den gode Hansson pseudonymen I. Borganoff. På skivans andra sida ”Vintergatan” heter han åter Sylvain. Skivan spelades in i Berlin, närmare bestämt i Lindströms studio 1, cirka 28 oktober 1927 och gavs ut i januari 1928. Intressant att notera är att denna 78-varvare och flera av SOS skivor från denna tid är väldigt vanliga. Sven Olof Sandbergs genombrott sammanföll dels med att radion etablerades på allvar här i landet och grammofonen blev också allt vanligare i de svenska hemmen.

Odeon ratade ”När bröllopsklockor ringa”

I september 1928 reste Sven Olof Sandberg iväg till Berlin för att spela in några skivsidor. Skivbolaget Odeon som han då hade kontrakt med hade ännu ingen studio här i Sverige. Före sin avresa träffade han representanter för bolagets svenska avdelning. De gick igenom vilka melodier som skulle spelas in. Sandberg kom med ett förslag som de ansvariga på Odeon inte trodde på. En tidig morgon i studion gjorde man en provinspelning. SOS sjöng den av Odeon ratade melodin. Inspelningen skickades, troligen oavsiktligt, hem till Sverige. Sedan visade det sig att det fattades en skivsida och man fick vackert ge ut den där melodin som man inte trodde på. Det blev en storsäljare, för det handlar om schlagerklassikern ”När bröllopsklockor ringa”. Den som lyssnar noga hör att Sandberg låter ganska förkyld på denna inspelning.

”Det var på Capri vi mötte varandra, jag minns det än som det vore i går, då bland mimosor jag såg henne vandra, i Italiens blommande vår” är inledningsorden i refrängen till ”Capri”, i original heter den ”Isle of Capri” och melodin är komponerad av Will Grosz (1894-1939). Den svenska texten är signerad Sven Olof Sandberg och den är, minst sagt, välskriven. Slutet på refrängen lyder: ”På hennes finger en vigselring blänkte, och med en handkyss jag sade adjö, så kärlekssagan som Capri mej skänkte, såg Neapel och se’n fick den dö”. Så skriver endast den textförfattare som behärskar hantverket!

Stor bredd i repertoaren

Som nämnts ovan fanns det stor bredd i repertoaren. Han sjöng till exempel in ”Adams julsång” åtminstone två gånger. Det finns en del i hans skivproduktion som man kanske blir aningen förvånad över, men stundtals är detta häpnadsväckande bra, eller vad sägs om den svenska versionen av den amerikanska storschlagern från 1930 ”You’re driving me crazy” komponerad av Walter Donaldson (1893-1947) och med svensk text av Sandberg fick den titeln ”Om du vill ge mig adressen” och denna skiva gavs ut 1931. Resultatet är utmärkt liksom ”Ovan regnbågen” som är en svensk version av ”Over the rainbow” skriven av Harold Arlen, pseudonym för Hyman Arlock (1905-1986) med svensk text av den legendariske kåsören Kar De Mumma, pseudonym för Erik Zetterström (1904-1997) och Jokern som är en pseudonym för Nils Perne (1905-1965). Skivan gavs ut tidigt 1940 på skivmärket Sonora. När denna melodi framförs är versen nästan aldrig medtagen, men här får vi, för en gångs skull, höra den.


Under några år framträdde Sven Olof Sandberg också som operasångare. Jag har hört enstaka insjungningar av seriös repertoar som han knappast behövde skämmas för, men det kunde nog stöta på svårigheter för en schlagersångare som ville ge sig på tyngre repertoar att bli tagen på allvar.

Tenoren blev en baryton

Ibland sägs det att Sven Olof Sandberg var barytonsångare, men det är inte hela sanningen. På de tidiga skivorna har han en klar tenorstämma. Det är vanligt att röster sjunker när man blir äldre och i Sven Olof Sandbergs fall gick det ganska fort. Mer om detta och litet annat i nästa del.

Fotnot: Nuförtiden ser man ofta hans förnamn skrivet med bindestreck, det vill säga som Sven-Olof Sandberg, men på samtliga 78-varvare i min samling står det Sven Olof Sandberg och jag är ganska säker på att den stavningen är korrekt.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 63: Strödda radiominnen, del 2

 

 


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Tack Gudmundur!

  Saknar er och saknar umgänge med Svenskvänliga överlag, tror nog de flesta börjar klättra på väggarna nu. Covid 1984 slår hårt på den nationella gemenskapen 🙁

  Kram till er!

  Svara
 2. Avatar

  Thore Skogman alla dagar…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.