TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Landet som inte stängde ner – och offrade sina gamla

Publicerad 5 maj, 2020

Omvärlden häpnar över Sveriges känslokyla mot de gamla och svaga. Här i landet har Corona-krisen blottlagt en mycket obehaglig syn på äldre människor, menar Johanna Mörk.

Sveriges strategi med att försöka uppnå flockimmunitet i befolkningen, parat med att personal inom äldrevården saknar tillgång till adekvat skyddsutrustning, har visat sig vara en dödlig kombination för våra gamla och svaga. De anställda inom hemtjänsten är ofta timanställda, och får ingen ersättning om de sjukskriver sig. En bekant som jobbar inom hemtjänsten ifrågasatte sin chef om varför man bara tar in timvikarier med otrygga anställningar. Hon fick till svar att om de får fast anställning kommer de bara att sjukskriva sig. Må så vara, men det kan ju faktiskt vara så att de då kan vara hemma när de är förkylda – eller som nu, känner symptom på Corona.

Syrgasbehandling. Foto: US State Department/Christopher Diaz.

Till detta kommer sjukvårdens nu allt snävare triagerings-regler, som innebär att just de 80-plussare som ofta får allvarliga symptom vid Corona, inte ska få tillgång till intensivvårdsbehandling på sjukhus. På vårdboenden inom vissa regioner får de äldre heller inte tillgång till syrgas vid akuta andningsbesvär, i stället rekommenderas de anställda att öppna fönstren för att få in mer luft.

– De anställda har helt enkelt inte tillräcklig kompetens för att administrera syrgas, sa en hög chef i Gävleborgs region i en intervju i veckan.

I praktiken innebär detta att de gamla kvävs till döds. Och som om det inte vore nog har man dessutom infört besöksförbud för släktingar på äldreboenden, vilket gör att de gamla dör ensamma utan sina nära och kära. De anhöriga kan inte heller se till sina släktingars intressen och bevaka att de får rätt vård. Här kan du läsa de riktlinjer som finns för palliativ vård.

En fjärdedel har avlidit 

På ett äldreboende i Solna har så många som en fjärdedel av de boende avlidit i Corona. Boendet drivs av företaget A&O (vilket ironiskt nog betyder Ansvar, Omsorg och Trygghet). Företaget driver ett flertal äldreboenden och behandlingshem runt om i Sverige. I en artikel i Expressen vittnar en anställd om hur dåligt med skyddsutrustning de anställda på boendet haft, och Arbetsmiljöverket har slagit larm om att personalen rör sig mellan avdelningar, med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd.

I en intervju i SVT med företagets VD Sakarias Mårdh, slår han bestämt ifrån sig allt ansvar och har inte alls samma bild som personalen. Ord står alltså mot ord.  En anhörig till en av patienterna som avlidit, berättar att besöksförbudet på äldreboendet gjorde att han inte kunde se till sin gamle fars intressen, utan bara fick ett kort samtal att han dött.

Familjen Mårdh har tjänat grova pengar på sina behandlingshem och boenden runt om i Sverige, och äger både en gård i Östergötland och en villa i 100-miljonersklassen i Naples, Florida. Att familjen dessutom är frireligiösa och medlemmar i Missionsförbundet kan tyckas göra hyckleriet totalt.

Stora skillnader mellan de nordiska länderna

I skrivande stund har Sverige 2 769 döda i Corona, Norge 214, Danmark 493 och Finland 240. Ungefär hälften av dem som dött i Sverige har bott på äldreboenden. Utländska mediers fokus på Sverige är just nu stort och man kallar oss ”Landet som inte stängde ner”.
På torsdagen sände CNN ett reportage där en reporter intervjuar stockholmare som äter på restauranger och shoppar som vanligt. Men man intervjuar också en ung flicka vars far dött i Corona. Hon gråter och förstår inte Sveriges strategi att offra de gamla.

Socialisterna vill återförstatliga

Enligt väljarbarometern har förtroendet för Socialdemokraterna stigit kraftigt under Corona-krisen. Troligtvis beror det på att många nu ser bristerna inom samhällets grundfunktioner, särskilt vården, och tänker att det beror på privatiseringen. Jag följde i fredags Anders Lindbergs chatt på Aftonbladet, och kunde notera att många framför åsikterna att vi bör återförstatliga vård, skola och omsorg.

Min egen åsikt är att det är blandpolitiken som inte fungerar, eftersom resultatet blir att kommuner och stat tar in merparten av våra intjänade pengar i form av skatter och köper in undermåliga, privata tjänster utan tillräcklig kvalitetskontroll. Våra skattepengar läggs helt enkelt på annat än det de är avsedda för och jag tvivlar på att ett återförstatligande skulle bli bättre så länge vi har samma människor vid rodret. I stället borde fler kriterier som gäller kvalitet införas i de offentliga upphandlingarna och ordentliga uppföljningar göras. I dag vinner ofta den som erbjuder det lägsta priset. Återigen, vart har våra skattepengar tagit vägen?

Kanske omvärdera de sista åren i livet?

Jag besökte för en tid sedan släktingar på ett äldreboende i USA. De är inte rika, som familjen Mårdh som driver A&O, utan tillhör medelklassen. Hela livet har de sparat för att kunna bo bra på sin ålderdom och att någon skulle förvägra dem syrgas vid andningsproblem nu när de är i livets slutskede, skulle aldrig hända. Dessutom är de väl skyddade mot Corona på boendet, och personalen har mycket god tillgång till alla typer av skyddsutrustning för att hindra smittspridning.

Ett äldreboende i USA. Foto: Privat.

Boendet är privat, men det betyder verkligen inte att det är dåligt på något sätt. Eftersom det är gamla som har makten över ekonomin (det är de som betalar) så har de också makten över sin situation. De behöver inte stå med mössan i hand och be på nåder om andningshjälp eller en extra smörgås till middagssoppan. Baren är öppen på kvällarna, man har massor av aktiviteter och personalen behandlar de gamla med stor respekt.

Min släkting är över 90 år och har lagt undan lite pengar varje månad för att kunna få det bra på ålderns höst. Han flyttade in på hemmet för ett år sedan tillsammans med sin fru, när de kände att de inte klarade sig själva hemma. Nu hoppas vi alla att de får några fina år på seniorboendet. Det är ju som man säger: It ain´t over until it is over.

”Som en lyxkryssare”

– De säger att det är som en lyxkryssare, fast man behöver aldrig gå av, skrockade min 90-årige släkting belåtet, när han visade oss runt på boendet.

Jag fick faktiskt tårar i ögonen när jag besökte boendet, men det berodde på att jag tänkte på hur de gamla i Sverige har det i jämförelse, där lyxkryssarens namn i så fall skulle vara Titanic.

Att bo på äldreboende kan vara gräsligt – eller som att vara på en lyxkryssare men aldrig behöva gå av.  Foto: Piqsels.

Kanske behöver vi omvärdera de sista åren i livet, vad är det som säger att de bara ska vara en väntan på döden? Kanske är det då man får tid att summera sitt liv, reflektera och även dela med sig av viktiga erfarenheter till de yngre. Coronakrisen har blottlagt inte bara resursbrist inom vården utan också en mycket obehaglig syn på äldre människor.

Ondska, dumhet eller korruption?

Förekomsten av allvarliga symptom vid Corona ökar brant med stigande ålder. (Klickbar bild)

För det är ju egentligen så enkelt, vare sig man bedriver privat vård och omsorg eller statlig – först ska de sjuka, de gamla eller skolbarnen ha det riktigt bra, sedan kan man ta ut vinster. Men som det är nu är kunden tjänstemän inom kommun eller landsting, som av någon anledning godtar undermåliga verksamheter, eftersom det inte drabbar dem själva. Vi vet att barnen på barnhemmen i de gamla Östeuropa hade det riktigt dåligt och sköttes av människor helt utan empati.

Vi vet också att de gamla i Sverige i många fall sköts utan empati, ofta av nyanlända som tvingats ut i hemtjänstjobb utan erfarenhet eller någon som helst önskan om att få jobba med gamla. Nästa gång är det kanske en annan grupp som inte anses viktiga och som kan offras. Frågan är om vi ens längre kan kalla oss ett civiliserat samhälle.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

7 Kommentarer

 1. Avatar

  Den inhumana stormakten med sin sjukvård i u-landsklass visar sig som vanligt från sin allra sämsta sida. Vilket inte är några problem så länge det är inom landets gränser. Problemen börjar när vi går utanför rikets gränser. Då börjar dom pja sig över sverigebilden.

  Svara
 2. Avatar

  Det är även äldreboendena som gör att New York är det värsta smitt- och dödsplatsen i världen. Dumme guvernören Andrew Cuomo tvingade äldreboenden att ta emot Corona-sjuka. Se här:
  https://youtu.be/_eMnMj0-148

  Sverige kommer att bli en massaker…

  Svara
 3. Avatar

  Lite siffror från New York förresten:

  Av de som är över 65 år som sätts i respirator dör 97%

  Av de 18-65 år dör 76%

  Svara
 4. Avatar

  Det är inte bara skyddsutrustning som dras in för dom på äldreboenden, värmen i rummen ,varm mat, städningen, aktiviteter. Det vore bättre om dom äldre flyttade in på fängelserna så fick dom bättre mat mer skydd mot smitta varma rum, rastgårdar,mm. Så kunde fångarna flytta in på äldreboenden i stället så fick dom något straff i alla fall.

  Svara
 5. Avatar

  Fantastiskt bra artikel skrivet med den mänskliga empati som Sveriges sozialister i regering och på FHM totalt saknar.

  Svara
 6. Avatar

  Åldringsvårdsmorden 2020 av Leif GW Persson med illustrationer av Camilla Läckberg och dödstalsbeskrivningar av Anders Tegnell.

  Svara
 7. Avatar

  Korruption i paritet med ondska. Sossarna visar gång på gång att trygghet och omsorg bara är politiska floskler utan något reellt värde. Det enda man bryr sig om är antalet nya röster och att gagna sin politiska karriär.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.