TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ärligt talat: Munskydd är omtanke, inte hysteri

Publicerad 8 april, 2020

Munskydd är ett enkelt, billigt och effektivt sätt att hejda Coronaviruset, något som nu fått allt fler länder att antingen förbjuda landets invånare att gå ut utan dem eller starkt rekommendera alla att använda dem. Äntligen börjar insikten om att även asymptomatiska smittbärare sprider smittan sjunka in hos världens ledare, liksom kunskapen att viruset sprids ända upp till åtta meter när någon nyser och två meter när någon talar, skriver Ingrid Carlqvist.

Vinjettbild: OintressantaS/GAB

Snart är det bara i Sverige myndigheterna vägrar upplysa om ansiktsskyddens positiva egenskaper. Och svenskarna verkar inte ha den minsta lust att pröva denna enkla metod. Hur kan det komma sig?

Det första skälet, menar jag, är att myndigheterna från dag ett (när munskydden tog slut på alla apotek i Sverige) med emfas hävdade att de ändå inte hjälper. Det fick svenskarna att dra en lättnadens suck och tänka ”vad skönt, då slipper jag hålla på med ett besvärligt munskydd”.

Det andra skälet är en missuppfattning. Vi svenskar kopplar samman munskydd med Kina och andra asiatiska länder, och kanske till och med får diktaturvibbar när vi ser människor gå omkring med en mask över näsa och mun. De flesta svenskar har dock missuppfattat asiaternas bruk av munskydd, och tror att det handlar om överhysteriska asiater som helt felaktigt tror att de slipper bli sjuka av virus och avgaser om de bär skydd. Men det är inte därför de använder munskydd! Det handlar i stället om omtanke om sina medmänniskor. Munskydd förhindrar nämligen att DU sprider smitta till andra, och om alla andra också använder munskydd skyddar de DIG. Det är alltså av artighet och omtanke asiater är så noga med sina skydd – inte för att myndigheterna tvingar dem.

Pinsamhetsfaktorn slår till

Det tredje skälet handlar om estetik och pinsamhet. De flesta svenskar är livrädda för att sticka ut och inte vara en i flocken. Att vara den första som går in i den lokala matbutiken iförd ansiktsmask kommer oundvikligen att leda till nyfikna och kanske till och med fördömande blickar. En del kanske till och med ryggar tillbaka inför den som bär munskydd i tron att detta verkligen är en mycket smittsam person, inte bara en som tar hänsyn till sina medmänniskor i det fall han eller hon utan att veta om det är smittad med Coronavirus.

Är det verkligen så pinsamt att bära munskydd att du är beredd att offra din egen och andras hälsa? Foto: Pexels.

Det fjärde och svåraste skälet är svenskarnas sinnessjukt höga auktoritetstro. Man skulle kunna tro att Svensson nu insett att det inte längre går att lita på vare sig regeringen eller myndigheterna, men så är uppenbarligen inte fallet. Svenskarna har fortfarande inte tagit in det faktum att alla regeringar de senaste 30-40 åren arbetat för att ta ifrån svenska folket den trygghet vi så länge åtnjutit, och med berått mod fyllt landet med kriminella från världens alla hörn som inte bara lever gott på våra skattepengar utan dessutom hatar och föraktar oss – tänk förnedringsrånen.

Och även de som förstått detta tycks tro att en livsfarlig virusepidemi är något annat än livsfarlig massinvandring. Plötsligt litar även de på Stefan Löfven och verkar övertygade om att han och statsepidemiologen Anders Tegnell vet något som övriga världen ännu inte fattat. Att förtroendet för Löfven rusade i höjden i början av april, just när dödstalen i landet började öka, visar något olustigt. Det är inte bara det att människor i kristider håller fast vid sin ledare som vid en snuttefilt – det handlar nog om känslan av att äntligen få andas ut och återgå till det normala: Sossar är snälla och vill svenska folket väl.

Ta det röda pillret!

Jag är ledsen över att behöva spräcka den illusionen. Löfven och Tegnell agerar som de gör därför att de inte har några alternativ. Karantän har aldrig varit något realistiskt alternativ i Sverige, eftersom vi saknar poliser och militärer att upprätthålla en karantän med. Och mest av allt räds landets ledning människorna i de så kallade utanförskapsområdena – vad skulle hända om de reagerar med våldsamma upplopp som en gång för alla får Svensson att vakna upp ur sin Törnrosasömn? Det vore inte bra för sossarna vars främsta mål är att klamra sig kvar vid makten, kosta vad det kosta vill.

Det är hög tid att svenskarna vågar svälja den beska medicinen, ta det röda pillret och se verkligheten som den är: Regeringen Löfven struntar högaktningsfullt i hur många svenskar som dör av Covid19, det enda de fruktar är att folk ser igenom deras ohyggliga agenda och en gång för alla kastar ut dem från maktens boningar.

Därför står vi alla ensamma, eller tillsammans, i detta. Vi måste själva se till att skydda oss och våra kära genom att börja bära munskydd varje gång vi lämnar hemmet. Räkna inte med att regeringen vill vårt bästa. Lita inte på dem. Skaffa dig munskydd, sy egna eller vira åtminstone en halsduk eller scarf över näsa och mun när du går ut bland andra människor. På så vis skyddar vi svenskar varandra – ingen annan kommer nämligen att göra det.

Det tjeckiska undret – sydde 10 miljoner munskydd på tre dagar!

Hur man gör en egen mask på en minut

Sydkoreansk läkare förklarar varför munskydd fungerar


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

4 Kommentarer

 1. Avatar

  Problemet med mask är ju att den blir fuktig och sen flyger luften ut på sidorna. Det är bara gasmask som ger skydd.
  Dessutom e s.k sjuka kändisar ute efter sin Corona utan munskydd och shoppar med sina kameror. Återigen stollen Bianca Ingrosso. oj va sjuka vi e o har knutor i ansiktet… tre dar efter ute i hissen trycker på knappar o dörrhandtag och skall shoppa kläder. Ge rabattkoder och går på serveringar. Det borde va som utrikes fängelse. Smitt bomb i flera veckor. Det är miljontals med kulturarbetare o tv bolag som knäcks kanske kan bug brother o influencers börja jobba inom vården som bacill clowner.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Att det finns knäppgökar som ojar sig över dumheter har ju inget att göra med att vanliga svenskar bör använda munskydd.

   Svara
 2. Avatar

  Detta är ju ett scam från början till slut. Ser ni inte orimligheten i hela grejen? Man stänger ned hela världsekonomin för ett virus som inte ens dödat i närheten av vad influensan brukar göra…
  Man bombar ihjäl 100.000-tals människor utan o blinka för diverse ekonomiska o strategiska intressen.. o drar in på pensioner o sänker tempen på äldreboenden… Men NU helt plötsligt är man jätterädd om de äldre o alla andra… Man släpper in IS terrorister o våldtäktsmän i landet o bryr sig inte ett skit. Men nu ska man tro på att de plötsligt är så rädda om alla att de inte ens får gå ut för sitt eget bästa!
  Tror ni på det själva?

  Svara
 3. Avatar

  Svenskarna är slavar i världens största sekt, borträknat Nordkorea, som så ofta skapar stort ståhej runt en eller ett par humbug till Homo.sapiens som uträttar precis – ingenting. Vi har inte ens slantar att betala ut pensioner eller rädda små och medelstora företag. Nollräntor samt utprånglande av mer pengar till bankerna betyder inget annat än att det nu är slut. Det finns inget mer att ta av världens mest skuldsatta befolkning. Vi har inte ekonomiska muskler att hålla koronan stången. Det är bara så.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.