TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Klas Qvist till David Crosby: ”Må din nattsömn störas av mardrömmar!”

Publicerad 31 mars, 2020

Häromdagen läste jag att den amerikanske sångaren och låtskrivaren David Crosby kan bli tvungen att sälja sitt hus, detta eftersom hans inplanerade turnéer för det här året riskerar att ställas in på grund av Coronaviruset. Oj då! En del straffar gud nästan direkt, kom jag på mig själv med att tänka, skriver Klas Qvist.

Jag ska strax förklara varför, men först en bakgrund. Ända sedan det tidiga 1980-talet har jag varit ett stort fan av David Crosby. Det första jag hörde var Crosby, Stills, Nash & Young och kort därefter började jag lyssna på The Byrds, Crosbys första grupp som slog igenom 1965.

Jag är alldeles för ung för att ha upplevt CSNYs album Deja Vu när plattan kom ut 1970. När jag lyssnade igenom albumet, omedelbart efter att ha köpt det på ren impuls sommaren 1982, hade ett drygt decennium hunnit passera och Crosby var vid den här tiden, 1982-1983, ute på ett rejält gungfly. Han hade åkt fast flera gånger i Kalifornien och Texas för innehav av narkotika och vapen – och för att ha kört bil när han var påtänd.

Här på det ökända Huntsvillefängelset i Texas tillbringade David Crosby en tid. Foto: Flickr/Mark.

Det slutade med att Crosby hamnade i det beryktade Huntsville-fängelset i Texas, där han riskerade att sitta i fem år. Han blev villkorligt frigiven efter ett år mot att han regelbundet infann sig för drogtest. Vid minsta spår av droger i kroppen, kunde han åter hamna bakom lås och bom, men han klarade det. Alla som stod honom nära, artistkolleger, vänner och anhöriga, var ense om att det hade skett en stor förändring. ”Han har kommit tillbaks från de döda”, lär Graham Nash ha sagt en gång.

Under radioutsändningen av Crosby, Stills, Nash & Youngs korta och synnerligen ostämda framträdande vid Live Aid-konserten i Philadelphia i juli 1985, minns jag att jag tänkte:

”Du store! Han kommer att överdosera och dö om en vecka.”

Väser som en gammal rökare

Crosbys en gång i tiden så klara och höga stämma, överstämman på alla Byrds tidiga låtar, hade nu utbytts mot ett hest väsande, fullt jämförbart med det hos en äldre man som kommer fram till dig och vill låna pengar till cigg sent en kväll när du står och väntar på bussen. Det hade ingen som helst betydelse att Crosby varit med i en av världens främsta supergrupper bara 15 år tidigare och bevisligen tjänat massor med pengar. Han tycktes ändå befinna sig nere på samma nivå som det där fyllot vid busshållplatsen. Crosby hade bränt precis allt – hälsan, privatekonomin och karriären på kokain och heroin och man kunde bara be en stilla bön att han inte skulle gå samma väg som Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison.

David Crosby förvaltade inte sitt pund. Foto: Wikipedia.

Man kan säga att det dilemma som Crosby nu står inför är en konsekvens av att han under många år inte förvaltade sitt pund. Och någon hitmakare har han heller aldrig varit. Bra albumspår finns det gott om, men hitlåtarna kan man räkna på högerhandens fingrar, i alla fall dem där han medverkar som kompositör. Crosby har bara varit med och skrivit en enda låt som hamnat på USAs topp 20, nämligen The Byrds låt Eight Miles High, som nådde plats 14 på Billboards Hot 100 1966 och han har skrivit låten tillsammans med två andra medlemmar av The Byrds, Jim McGuinn och Gene Clark. Alla andra hitlåtar han medverkar på, däribland Mr. Tambourine Man, Turn! Turn! Turn!, Marrakesh Express, Teach Your Children, Just A Song Before I Go och Southern Cross har antingen skrivits av utomstående låtskrivare som Bob Dylan och Pete Seeger eller också av bandkolleger som Stephen Stills och Graham Nash. 1993 hade Crosby en mindre solohit i USA med Hero, även denna gång tillsammans med en annan kompositör, nämligen Phil Collins.

”Trump är en idiot”

Varje gång David Crosby spelas på radio är det någon av hans bandkolleger som kammar hem lejonparten och det är just precis detta, det hårda levernet under drygt 20 år samt dyra sjukhusräkningar till följd av vacklande hälsa, som gör att Crosby snart kan bli tvungen att sälja huset i Kalifornien. Coronaviruset har nämligen sett till att världens alla artister inte kommer att kunna turnera i önskad utsträckning på ett bra tag. I dag turnerar de flesta, ja, kanske till och med alla, för att få ekonomin att gå runt. Tyvärr! Endast ett fåtal, mycket priviligierade artister, bland dem Paul McCartney, The Rolling Stones, Bob Dylan och Bruce Springsteen, kan slappna av och ge sig ut på vägarna om och när de vill.

”Donald Trump är en idiot – lämna din man om han gillar honom”, skrev Crosby till ett kvinnlig fan. Foto: Flickr/The White House.

För bara ett par veckor sedan såg jag ett klipp på Youtube där David Crosby svarade på tweetar från fans. Det handlade om allt mellan himmel och jord. Tänk er att Fråga Doktorn liksom bara tagits över av en rockstjärna på snart 80 år som givits chansen, bland att att på ett ganska otrevligt sätt demonstrera att han inte håller på Donald Trump. En kvinna skrev något i stil med: ”Hej David. Jag har varit gift med samma man i snart 40 år. Han har alltid varit en synnerligen omtänksam och älskvärd människa och det är han fortfarande, men det har nu visat sig att han har gått över till Trump-sidan. Vad ska jag göra?”

Crosby svarar: ”Bara lämna honom rakt av. Trump är en idiot och alla hans anhängare är idioter!”

Jahadu, David Crosby! Jag vet sedan tidigare att dina känslor för Donald Trump är mindre än ljumma. Du har all rätt i världen att känna som du känner. Vad jag inte tål, är när du sätter dig på höga hästar och går tvärtemot det du alltid har förespråkat, i alla fall så som jag förstått det hela, nämligen att alla människor har rätt att säga och tycka vad de vill. Yttrandefrihet, Crosby! Det har ju du älskat i hela ditt liv, speciellt när du själv haft möjlighet att yttra dig.

Vännerna gjorde slut med Crosby

The Byrds gjorde slut med David Crosby. Foto: Wikipedia.

Du har använt grammofonskivor, konserter, tidningar, radio och teve som megafon för en mängd mer eller mindre kontroversiella åsikter i snart 60 år. Så snart du förvissat dig om att mikrofonerna och kamerorna varit på, har du uttalat dig om politik, droganvändning, polygami och pacifism. Det har förstås upprört en del. Andra har åtminstone insett underhållningsvärdet, oavsett vad de själva har tyckt. Om jag minns rätt så var det din frispråkighet framför kamerorna på festivalen i Monterey 1967 som var en av orsakerna till att dina gamla vänner i The Byrds slutligen fann det för gott att sätta sig i varsin Porsche och braka över till ditt hus och ”göra slut”.

Nu använder du tidningen Rolling Stones Youtube-kanal som megafon, bland annat i syfte att idiotförklara en människa som du inte ens har träffat. Det enda du vet om honom, förutom att han tar väl hand om sin fru, är att han tagit ställning för Trump. Du borde faktiskt skämmas!

”Må din nattsömn störas av mardrömmar”

Jag tror att vad du behöver är lite tvättäkta, amerikansk hemlöshet. I Kalifornien är det mestadels varmt och torrt om jag förstått saken rätt, så det ska nog gå bra. Det kanske till och med skulle göra dig lite ödmjuk på äldre dagar. Om pengarna du får när du säljer huset tar slut, kan du ju alltid knacka på hemma hos Graham Nash som skrivit de flesta hitlåtarna, men jag är inte så säker på att han tar emot dig, han heller. Det här med att behålla kompisar har nämligen inte varit din starka sida, trots att du alltid velat göra sken av motsatsen i din strävan att alltid framstå som världens främste fredsnisse.

Blir David Crosby hemlös kan han alltid sova på Venice Beach, menar Klas Qvist. Foto: Wikipedia.

Och de pengar som du dragit in på grund av mig genom alla år har du väl rökt upp för länge sedan, antar jag. Och nu, när jag allvarligt funderar på att sälja av mina plattor som bär ditt namn, då är det människor som Ingrid och Maria och inte du som i så fall cashar in på det, bara så att du vet.

Må din nattsömn under bar himmel på Venice Beach störas av svåra mardrömmar. Viva Trump!

Med vänlig hälsning

Besviken beundrare


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Sålde mina lp o singlar för 20 år sen till ett skitpris. Började samla 1963. Däribland The Byrds m.fl. Sicka tider..ingen Wahlgrens värld…inga mobiler. ingen Jök..enkel telefon. en cykel…p3 pop. pop klubbar varje lördag..ingen kebab eller pizza..korv med mos. varma mackor.. riktiga leksaker..trygghet…vanlig influensa utan dödsrapporter.. uppstudsighet emot toppen…

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette.