TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 58: Påmind om sjukdomar

Publicerad 28 mars, 2020

Jag tror verkligen inte att någon blir nostalgisk av att läsa denna krönika, men det kan inte hjälpas att man i dessa Coronatider blir påmind om förekomsten av allvarliga sjukdomar som fanns för inte så länge sedan, skriver Gudmundur Bragason.

Tuberkulos är en sjukdom som huvudsakligen angriper lungorna. När jag var barn blev man vaccinerad mot TBC som sjukdomen ofta kallas. Vaccinationen skedde tidigt, för jag har inget minne av den. Jag kommer dock ihåg att vi fick ta ett så kallat tuberkulinprov hos skolsköterskan. Det gick till så att skolsyster strök på någon sorts salva på bröstet och så sattes det ett plåster över som skulle sitta kvar i två dagar. Om man då hade små prickar som kliade visade det att man hade ett fullgott skydd mot TBC.

Då och då hörde jag de vuxna tala om någon som hade varit inlagd på något som de kallade sanatorium. Så småningom fick jag klart för mig att vissa dog av sjukdomen, andra fick sviter för livet medan somliga faktiskt klarade sig.

Tjärnans barnsanatorium, även Kronprinsessan Margaretas vårdanstalt för tuberkulösa barn, låg mellan Säter och Hedemora i Dalarnas län. Foto: Wikimedia Commons.

Tiden gick, jag blev vuxen och började arbeta. Så småningom berättade en äldre arbetskamrat för mig om den tid som han hade varit inlagd på ett sanatorium. Där tillbringade han något år under det tidiga 1950-talet. Jag hörde ytterligare berättelser om människor som hade insjuknat i tuberkulos. Jag känner en person som förlorade sin ena lunga.

Charlie Norman fick TBC

Musikern Charlie Norman. Foto: Wikipedia.

Den legendariske pianisten och underhållaren Charlie Norman (1920-2005) drabbades av tuberkulos. Han var inlagd på sanatorium en längre tid och han har berättat om den galghumor som florerade bland patienterna.

Tuberkulos har betraktats som utrotad i vårt land, men nu har den kommit tillbaka, ännu så länge i rätt liten skala. De nya TBC-sjuka är huvudsakligen födda utanför Europa, många i Afghanistan. Om vi har rejäl otur kan smittan spridas och de sjuka öka i antal.

Barnförlamning, mera känd som polio, är en allvarlig och smittsam sjukdom som dessbättre har försvunnit från våra breddgrader. Sverige drabbades av ett stort polioutbrott åren 1953-1954. Drygt 5 000 personer fick diagnosen, drygt 3 000 blev förlamade och ungefär 5 procent dog tidigt. Det svenska vaccinationsprogrammet inleddes 1957 och snart försvann sjukdomen. Jag minns dessa vaccinationer och jag minns också att det gjordes försök med att ge oss någon sorts saft mot polio. Resultaten av dessa försök vet jag dock inget om. Min sista poliospruta fick jag någon gång under det tidiga 1970-talet.

Anna-Lena Löfgren fick polio

Schlagersångerskan Anna-Lena Löfgren. Foto: Nostalgipalatset.

Anna-Lena Löfgren (1944-2010) var en framgångsrik schlagersångerska. Som barn drabbades hon av polio vilket medförde att hon var förlamad på ena sidan. Hon sågs ibland framträda med käppar som matchade hennes scenkläder.

1963 drabbades Stockholm av ett smittkoppsutbrott, förhoppningsvis det sista. 27 personer insjuknade, fyra avled. Jag minns detta mycket väl. I många skolor blev samtliga elever vaccinerade, bland annat i den skola där jag gick. Av sprutan fick nog de flesta av oss litet feber, men den försvann på något dygn. Det gjorde däremot inte ärret som man fick efter sticket. Smittkoppor är en smittsam sjukdom med hög dödlighet. Hur illa det hade kunnat gå om vaccinet inte hade funnits 1963 är nog inte särskilt svårt att föreställa sig. I Sverige slutade man med allmän vaccination mot smittkoppor 1976.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 57: Om femtiotalisters uppväxt/


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    lyckliga gatan finns inte mer….sorry Sweden..Haggani rules.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS