TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 57: Om femtiotalisters uppväxt

Publicerad 21 mars, 2020

Vi som är födda på 1950-talet växte upp i en brytningstid och detta var nog både på ont och gott. Då var det en självklarhet att det var de vuxna som bestämde, men det innebar inte att vår generation var särskilt kuvad, skriver Gudmundur Bragason.

Många av oss är nog delvis präglade av den framtidstro som fanns när vi växte upp, särskilt påtaglig var den under 1960-talet. Det var ganska få av oss som hade frånskilda föräldrar, åtminstone var det så bland dem som jag umgicks med. Våra mammor var hemmafruar och våra pappor jobbade mycket.

Det var ganska vanligt att familjer var trångbodda, men man tänkte nog inte så mycket på det. Det var ingen självklarhet att barnen hade var sitt eget rum. Man talade ofta om barnkammaren där alla syskonen i familjen både lekte, gjorde sina läxor och sov. Jag kan slå vad om att många av mina yngre läsare aldrig har hört ordet barnkammare. Jag fick eget rum ganska tidigt, men jag har kamrater som aldrig fick det.

Em typiskt hemmiljö på 1950-talet. Foto: Wikipedia.

Jag är till största delen uppväxt i Jakobsberg, en förort till Stockholm, eller sovstad som man ofta sa på den tiden. Det ansågs fint och modernt. Faktum är att Stockholms befolkning minskade eftersom många flyttade ut till kranskommunernas modernare lägenheter. Många hus i stan var ganska nergångna och omoderna. Barnfamiljerna bodde hellre modernt än i råttätna hus, utan rinnande vatten och med utedass.

På den här tiden var affärernas öppettider synnerligen begränsade. Det innebar att grannar kanske lånade mjöl, ägg eller något annat som saknades av varandra. Jag tror att det var vanligare då att grannar umgicks och hjälptes åt.

Radiogrammofonens självklara plats

Alla hade inte kylskåp, men våra sovstadslägenheter var utrustade med dylika moderniteter. Däremot var frys ingen självklarhet. Jag minns att en del skaffade sig frysbox under 1960-talet. Det förekom också att några familjer slog sig samman om en frys. Numera har nog de flesta en kaffebryggare, de fanns inte när jag växte upp och det var företrädesvis i de sydligaste delarna av Sverige som man bryggde sitt kaffe. Det var nog bara vi som inte kokade vårt kaffe här, om jag nu minns rätt. Det var först när de elektriska kaffebryggarna kom som många övergick till bryggkaffe. Följden av detta var att kaffet plötsligt blev drickbart i de flesta hem. Om någon till äventyrs vill skaffa sig en riktigt dålig mage kan jag å det varmaste rekommendera svagt kokkaffe! Jag kanske inte behöver tillägga att vi var bland de första i vår bekantskapskrets som skaffade oss en elektrisk kaffebryggare, redan cirka 1968.

En radiogrammofon med plats för såväl radio som grammofon och förvaringsutrymme. Foto: Wikimedia Commons.

Jag hörde talas om familjer som minsann hade två bilar, men jag tror inte att jag kände någon. Det var knappast någon som hade mer än en teveapparat och det spelade knappast någon roll heller eftersom vi bara hade en tevekanal. Det bör dock påpekas att skåningarna kunde se dansk teve och höra dansk radio. Teven stod i vardagsrummet och många hade också en radio där. Det fanns till och med de som hade en radiogrammofon, en stor möbel bestående av radio, skivspelare och ibland förvaringsskåp för skivorna. Under 1960-talet blev det dock allt vanligare att barnen fick en egen grammofon så att föräldrarna skulle slippa höra Cliff Richard, Beatles, Monkees och annan utländsk långhårig popmusik. Dessa skivspelare var ganska små och var försedda med ett lock med inbyggd högtalare. Detta ställdes bakom eller bredvid grammofonen.

Flumskolan började införas

Från ungefär början av 1960-talet blev det vanligt att man skaffade sig en transistorradio. Fördelen med en sådan var att man kunde ta med sig den på utflykten och så kunde man ha den i bilen, en bilradio var det få som unnade sig.

Beträffande teknik bör jag också nämna att videobandspelarna för hemmabruk inte fanns. Några få hade smalfilmskameror. De var dyra och man fick inget ljud till de rörliga bilderna. En del hade rullbandspelare. Banden till dessa var dyra vilket innebar att många heminspelade ljudband från den här tiden återanvändes. Få privatinspelningar finns således bevarade vilket nog är synd.

På 1960-talet påbörjades förvandlingen av skolan till flumskolan. Men mycket fungerade fortfarande. Foto: Pixabay/White77.

Jag började skolan 1961. Då fanns det ett ämne som kallades modersmål. Det var helt enkelt svenska, men numera är modersmål något annat. Tiderna förändras inte alltid till det bättre. Vi fick också undervisning i kristendom vilket jag har skrivit om i en tidigare krönika. Skolans förfall påbörjades redan under 1960-talet, men en sak blev bättre. Man hade insett värdet av att lära sig ett främmande språk tidigt vilket innebar att man fick börja läsa engelska i fjärde klass. Jag känner personer som inte fick börja läsa engelska förrän i sjunde klass.

Det blev ganska vanligt att mammorna började arbeta, oftast deltid, när barnen kom upp i tonåren. Detta blev vanligt från början av 1970-talet. Jag tror att många av oss är tacksamma för att vi fick en barndom med en hemmavarande mamma. Det är synd att så få säger det rakt ut. Vi slapp mycket av den flumpedagogik och annan socialistisk styggelse som i stora stycken har präglat den så kallade barnomsorgen.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 56: Coronaåldern


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Mina föräldrar jobbade så det blev egen nyckel och hem till farmor efter skolan. Frallor o svagdricka…Bad fanns inte förrän man rev gamla hus runt 1957 började folk flytta. Men med minikylskåp blev det oftast skafferi också. 60 omvandlade yngres liv. Grammofon. Pop koncerter. Singel skivor. Pop listor på p3. Klas Burling. Tip of the pops med Brian Matthews. ofta med Beatles. Tio i topp. Sommartoppen på sin skola. Sova i bilen blev stort med Saab. Hylands hörna. Köpte en Bang Olufsen big bandspelare..alla gjorde låtar köote instrument. 60 talet..enkelt och uppvakningens tid. Körkort. Man har lev på 60 talets bensin hels livet. Tror detta ger ego boomers .vi har ifrågasatt allt nd still do. Har en massa rullband med allt på…livet som alla glömt.

  Svara
 2. Avatar

  Det här blev en riktig nostalgitripp. Känner igen nästan allting. Började skolan 1960 och fick uppleva två år med bokstavsbetyg innan det var dags med sifferbetyg i tredje klass. Betyg från första klass alltså! Det fanns till och med ett ämne som hette hembygdskunskap i lågstadiet. Det var verkligen en brytningstid. Mycket av den traditionella skolan fanns fortfarande kvar men flumpedagogiken började göra entré. Grammatik stod inte högt i kurs, ansågs överflödigt. Lärarna började bli PK och snackade skit om Karl XII och Gustav II Adolf. Men samtidigt fick vi lära oss patriotiska sånger och psalmer.

  Svara
 3. Avatar

  Dessa krönikor är härlig boomer-nostalgi. Började inte skolan förrän 1966. Han uppleva ett år med att gå i skolan på lördag-förmiddagar inna sossarna avskaffade det. När läraren kom så fick vi ställa oss upp i rad två och två och under tystnad marschera in i klassrummet. Innan lektionerna började var det först psalm-sång till tramp-orgel som vår fröken spelade på. Idag kan man kanske tro det var på en annan planet i galax långt, långt härifrån. Året efter lirade Traffic i vår stad men jag var för liten för sånt på den tiden. Men det är en annan historia.
  Dom första 6 åren bodde vi på en liten gata i en två-rums-lägenhet. Fanns en telefon som vi var tvungna att lämna kvar för den satt fast i väggen. Har en del roliga minnen kvar. En gång kom några grabbar ut från en port lite längre ner på gatan sjungandes She loves you, yeah, yeah, yeah. Uttrucket liftgitarr var inte ännu uppfunnit men det var vad dom gjorde. Måste ha hört låten antingen på transistorn eller den svart-vita tjock-tv:n. För redan i så unga år visste jag att det var Beatles.
  En annan kul grej var att min mamma brukade skicka ner mig i kvartersbutiken runt hörnet att köpa cigg åt henne. Vilket inte var nåt problem på den tiden. Dom i affären förstod at det inte jag som skulle röka dom. Hände mer än en gång. Kan ha varit högst 4-5 år gammal. Idag hade soc tagit hand om en fortare än fan!
  Efter flytten till en nybyggd trea fick vi barn eget rum. Högst upp i kylen hade vi ett frysfack. Det hade vi inte haft innan. Under kylen fanns en sval. Sån verkar inte finnas längre. Andra märkliga saker som har försvunnit är skum-mjölk och popcorn med frukt och bär-smak. Blev aldrig nån hit och dom var rätt äckliga. Popcorn ska vara salta.
  Dansk tv var betydelsefull inte bara för att vi lärde oss förstå danska. Men dom hade om inte mycket mer tecknade filmer, i alla fall mer tecknat än Sveriges Radio hade. Här nere hade vi även begreppet tura, som säkert Ingrid och Maria har berättat om tidigare program. Att åka fram och tillbaka med färjorna var ett vanligt helg-nöje på den tiden. På 75 minuter var vi inne i Köpenhamn. Vilket inte var så mycket egentligen. Att promenera från Tuborg till Svanemöllen på en knapp halvtimme kanske. Därifrån åkte vi tåg till Hovedbanegården, Klampenborg eller vad det nu var vi skulle. En helt underbar tid.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette.