TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 55: Thore Skogman var ingen tönt!

Publicerad 7 mars, 2020

Jag vågar påstå att det länge har varit en vedertagen ”sanning” att Thore Skogman är en löjlig tönt. Inget kan vara mer felaktigt. Han är en av de mest produktiva kompositörer och textförfattare som Sverige någonsin har haft, skriver Gudmundur Bragason.

Allt Thore Skogman har skrivit är självfallet inte mästerverk, men det tar inte ifrån honom de slagkraftiga melodier och välskrivna texter som han har åstadkommit. Han har betraktats som den mest svenska av alla artister. Nu framstår han som en väsentlig del av det Sverige som har gått förlorat. Nej visst nej – det finns ju inget svenskt, så han har väl aldrig funnits. Uttrycket ”Du é en riktig klippare, du” kommer väl från Mellanöstern, eller vad tror ni?

Elof Lars Thore Skogman föddes i Hallstahammar 9 mars 1931. Han lär ha varit anställd på Bultfabriken i Hallstahammar 1945–1955. Därefter arbetade han som assisterande försäljningschef hos AB John H Ericsson i Västerås 1955–1958, men då hade han påbörjat sin musikkarriär.

Den första komposition han fick inspelad var Älgjakten som sjöngs in av Kvartetten Synkopen 1953. 78-varvsskivorna var ömtåliga och det påstås att Thore Skogmans exemplar som han hade fått per post råkade gå av på mitten och att han lyckades tejpa ihop skivan för att få höra sin låt. Hans egen insjungning av Älgjakten kom i september 1956. Avslutningsraderna i refrängen lyder:

”Man skjuter buskar man skjuter stugor, man skjuter mygg och man skjuter flugor, man skjuter allting som rör sig i skogarnas snår, man skjuter kor å man skjuter hästar, man hela skogen med skott förpestar, man skjuter allting som springer och går. I skogen sitter man sen både vardag och helg, ibland så händer det att man skjuter en älg.”

Texterna är små berättelser

Thore Skogman framstår nu som en väsentlig del av det Sverige som har gått förlorat.

Thore Skogmans texter är ibland beskrivande och ofta är de små berättelser. Hans debutskiva Man måste vara om sej och kring sej spelades in 8 september och gavs ut i november 1955 på skivmärket Cupol med katalognummer 4949. Refrängen börjar:

”Man måste vara om sej och kring sej för att man ska få nå’t i sej och på sej”. och dessa ord säger en hel del om jaget i texten.

Ett av Thore Skogmans mästerverk är Storfiskarvalsen från 1959. Texten är smått ironisk och synnerligen välskriven. Andra versen och refrängen lyder:

”När fiskaren ska berätta, blir mörtpinnen lätt en brax, en abborre blir en gädda, en gös gör han till en lax, en tvåkilos väger fyra, en halvkilos väger tre, sin tunga kan fiskar’n styra, och fisken blir stor av de’. För när storfiskar’n talar om, hur stora fiskar han får, ja då så skarvar han som han vill, då räcker armarna inte till, och när storfiskar’n talar om, hur stora fiskar han ser, då vet man säkert att han tar till mycke’ mycke’ mer.”

Thore Skogman skrev också låtar till andra artister. I den svenska uttagningen till Eurovisionschlagerfestivalen 1963 fanns en låt med titeln Twist till menuett. Den mest kända insjungningen är den med Lasse Lönndahl. Sven Ingvars stora hit från 1964 Fröken Fräken är också skriven av Skogman. Siw Malmkvists hit Bergsprängartango, Jan Höilands Tiotusen röda rosor, Lill-Babs Manolito och Anita Lindbloms stora framgång Säg ja, Cherie är ytterligare exempel på Thore Skogmans många kända melodier.

Två versioner av Fröken Johansson och jag

En av Skogmans melodier heter Fröken Johansson och jag och den skrevs för Lily Berglund (1928-2010). Thore Skogman gjorde också en egen insjungning och av naturliga skäl finns det två textversioner. I båda fallen kan det hela betraktas som ett triangeldrama, men med två helt olika upplösningar. Lily Berglunds version börjar ”Vi var arbetskamrater, fröken Johansson och jag”, men i Thore Skogmans version blir det ”Vi var kära i varandra, fröken Johansson och jag”. I båda fallen finns en ”Sol och vår-man” med i handlingen. Slutet blir hos Thore Skogman ”Fröken Andersson är mycket bättre för hon håller sej till mej”. Lily Berglunds version slutar mer dramatiskt: ”Ty om till mej han hade friat har hans offer varit jag.”

Thore Skogman hann med mycket. Han gjorde radio- och teve-program, medverkade i filmer, spelade operett och framträdde även som kyrkosångare med mera. Han avled 9 december 2007.

Några låtar till måste omnämnas Penninggaloppen (en översättning från ett norskt original), Ensam jag är, Jag blir nog aldrig någon stjärna, Ett brev betyder så mycket, Tre dar i buren, Dra ända in i Hälsingland, Du är en riktig klippare, du, Gustav Vasa, Vilda Matilda, Mina första barndomsår, På realisation, Niklas Jönsson, Jag mötte mitt öde i Stöde, En Pitepilt med Pitepalt samt Popp opp i topp. Det blev en del kontroverser kring Pensionärsvisan som börjar med orden ”När man är en glad pensionär”. Under en tid var den signaturmelodi till radioprogrammet Våra favoriter som riktade sig till pensionärer. Högljudda krafter ansåg tydligen att låten var kränkande så man bytte signatur. Thore Skogman beskylldes indirekt för att ha märkliga avsikter, osmakligt att beskylla honom för något sådant tycker jag.

Litet kuriosa för den skivintresserade

Under en stor del av 1960-talet hade Thore Skogman skivkontrakt med EMI. Hans skivor gavs ut på etiketten Odeon. EP-skivorna hade katalognummer som började med bokstäverna GEOS följt av ett tresiffrigt nummer. I samma serie hittar man EP-skivor sammanställda för den svenska marknaden med The Beatles.

Thore Skogman har gjort nyinspelningar av många låtar vilket har inneburit att originalversionerna periodvis har varit svåra att hitta. Hans Surströmmingspolkan har aldrig funnits i rätt version digitalt. I detta fall rör det sig om ett annat och sämre sångpålägg. Länkar bifogas till ett par Youtube-klipp med rätt versioner, Fröken Johansson och jag med Lily Berglund har, mig veterligen, aldrig funnits kommersiellt utgiven digitalt.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 54: Vänsterpartiet vill sänka Europa till u-landsnivå


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

  1. Avatar

    Älskade Thore med runt 1000 låtar på Stim. Hårdrocks perioden med vissa delar av Europe..var det väl…Thore e big big. Nån gång per dag dyker en Thore låt upp i hoet. Finns en låt till varje del i livet. Friidrotts låten.. medicin.. fullt ös..kärlek..dans ..Manolito..ojojoj han dog väl av sorg strax efter att hustrun dog. Svt knackade på hos en tårögd Thore som stängde dörren direkt. Liberalvänster tv känner ingen sorg.

    Svara
  2. Avatar

    Det finns en rolig låt som heter Harakiri. Kommer från nåt gammalt Lunda-spex. Texten är extremt tramsig. Lyckades hitta den för många år sedan på Napster och han bränna den till en samlings-cd. Men jag har aldrig lyckats hitta den på nätet efter det. Då ska man ändå veta att innan YouTube blev så dåligt som det är nu, kunde man hitta rätt märkliga låtar där. Även mer obskyrt musikaliskt material. Men kanske ni två musik-nördar har bättre tur än vad jag hade.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette.