TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Är det du som tillhör apgänget?

Publicerad 1 mars, 2020

Var det inte precis detta du åtrådde när du så bestämt tog avstånd från dem av oss som bevisligen inte hade faktakoll? Vad tänker du ta dig till den dag du ångrar dig? För jag tror ju att du verkligen kommer att ångra dig. Annars är jag rädd att det är du som tillhör apgänget, skriver Klas Qvist.

För ett tag sedan kom jag i kontakt med ett nytt och i mitt tycke obehagligt ord, ”factfulness”. På håll bär det en förvirrande likhet med ”mindfulness”, ett annat ord som när det dök upp i bruset för några år sedan gjorde mig spyfärdig. Bara det faktum att ytterligare ett engelskt ord letar sig in i en annars adekvat, svensk vokabulär, ger åtminstone mig starka äckelkänslor. Uttrycken formligen stinker av elitism och uppdragsgivarna står garanterat med ett lismande leende i det fördolda.

Mindfulness – högkvalitativt mumbo jumbo för att få oss att jobba ännu hårdare? Foto: Pixabay/Binja69.

Det anordnades kurser i mindfulness. Jag råkade aldrig ut för det själv, men jag tror det var en sorts meditationsövning, högkvalitativ mumbo jumbo, gissningsvis levererad av välbetalda konsulter, så att man klarar av att jobba ännu hårdare och ännu längre utan att dö av stress. Ett inte alltför felaktigt antagande är kanske också att konsultarvodet drogs från något av kommunernas redan magra konton. Kom ihåg detta nästa gång du hör talas om nedskärningar inom den kommunala åldringsvården.

Så vad är då egentligen factfulness? En vän till mig såg ordet inbäddat i ett utskick på jobbet. Det vankades föredrag i factfulness, men så länge man bara läste igenom utskicket, fick man inte veta vad det var. Om man gick ut på intranätet och läste om begreppet eller varför inte släpade sig till föreläsningen, då var det tänkt att polletten skulle trilla ner. Min vän anmälde sig inte, men detta stod att läsa på intranätet:

”Den 11 mars är det dags för årets familjeföreläsning med temat factfulness. Årets föreläsare är Olof Gränström som under många år har arbetat nära Hans Rosling på Gapminder.
Han kommer att ta med oss på en resa där han beskriver världen utifrån hur vi tror att den ser ut och hur den faktiskt ser ut. Är vi egentligen smartare än ett gäng apor?”

Den församlade apflocken

Factfulness (fortsättningsvis, i just den här krönikan i alla fall, refererat till som faktakoll) är egentligen huvudtiteln på en bok skriven av bland andra Hans Rosling (1948-2017), läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet, tillika känd debattör, bland annat i frågor kring folkhälsa och befolkningstillväxt.

Hans Rosling. Foto: Wikimedia Commons.

Det här ska egentligen inte alls handla om Rosling, än mindre hans åsikter, men har någon (Gränström, Rosling med flera) verkligen rätt att säga exakt hur världen ser ut? I pamfletten om föreläsningen verkar det i alla fall som om huvudpersonen slagits av insikten och nu var nära att gå av om han inte snart fick tala om för den församlade apflocken hur världen ”faktiskt” ser ut. Jag tycker, och för vilken gång i ordningen på 2000-talet egentligen, att det mest liknar kampen om det så kallade tolkningsföreträdet.

I skenet av allt som pågår runt omkring oss, är jämförelsen med apor föga tilltalande. Jag kan sätta min lever på att Gränström (eller kanske den person som utformat själva pamfletten) inte refererar till sig själv där, snarare Trump-supportrar, Brexit-anhängare och andra som inte följer maktens råd, när det snarare borde vara precis tvärt om. Det är också med största sannolikhet ett glatt gäng lobbyister som i skrivande stund håller på att hijacka ordet faktakoll. (Tja, det är väl redan avklarat vid det här laget). Hur som helst, det känns minst sagt obehagligt. Frågan är dock om det är så särskilt förvånande.

Hbtq = obligatorisk närvaro

Och nu direkt över till ett verkligt exempel: Föreställ dig att du sitter på en så kallad APT (arbetsplatsträff), obligatorisk närvaro förstås. Din enhetschef har fått i uppdrag, nej, snarare fått stränga order från högre ort, att visa en film om hbtq. För nu ska alla på arbetsplatsen marineras och stekas i hbtq och detta minst ett par gånger om året, allt för att vara helt säker på att folket på golvet bemöter just en gästande hbtq-person med hyfs och värdighet. Jaså! Det trodde jag var något av det mest självklara inom alla servicerelaterade yrken, att man bemöter precis alla med samma mått av hyfs och värdighet.

Föreläsningar om hbtq – då gäller obligatorisk närvaro. Foto: Pxhere.

Filmen är gjord av tvenne representanter från RFSL som helt saknar mikrofonvana och deras färdigheter i hur man håller ett rudimentärt föredrag kan även de diskuteras. De beskriver ämnet enbart ur sin egen synvinkel – åsikter blir till fakta och väsentligheter som historik och eventuell kritik får naturligtvis stryka på foten. Och vad hade du väntat dig egentligen? Det är ju Sverige en liten bit in på 2000-talet. Då finns det bara normkritik och inget annat.

Det du alltså ”tvingas” titta på, kanske till och med ett par gånger om året om du har otur, är inte på långa vägar faktamässigt, vilket hade varit att rekommendera. Nu får du i stället nöja dig med två personer som genomför ett slags dialog som till och med får ett stycke gråsten att börja skruva på sig och be om en skämskudde. Det här tar nämligen priset.

Jag tror att det är saker i stil med nyss nämnda ”informationsfilm” som åsyftas när man skriver ett utskick om faktakoll, med andra ord ren propaganda från aktivister med alldeles för mycket att säga till om. Legitimerade vägvisare som till exempel Lars Lindström, Anders Lindberg samt ett gäng reklammakare som nyligen anlitats för att ljuga ihop något riktigt svängigt för SAS räkning har hand om den beryktade faktakollen, inte du och jag så fort vi lämnar hemmets trygga vrå. Det är vi som är apgänget.

Hemma – var ligger det någonstans?

För det är ju självklart att Joakim Lamotte provocerade den stackars gangsterledaren så att han blev arg. Det hade ju inte varit några problem i Kronogården innan Lamotte dök upp, eller? Det fattar ju till och med jag, att man får räkna med lite ”hat och hot” (och den som myntade det begreppet en gång i tiden var säkert dum nog att tro att det rimmade), om man uppfattar sitt journalistiska uppdrag på det sätt han gjorde. Lämna de stackars kriminella i fred i stället, så att de ostört kan fortsätta att kasta sten mot äldreboendets fönster och trakassera förbipasserande, ej övertäckta, vita, svenska kvinnor som inte har vett att hålla sig hemma.

Joakim Lamotte. Foto: Skärmdump från Sverige möts: Direkt.

Hemma förresten, var ligger det någonstans numera? Inte i Sverige i alla fall om du är infödd svensk. Och om du fortfarande skidar i snömoset, får du vara väldigt glad så länge ditt hus bara blivit lite bortsprängt, eller din trädgård endast vid något enstaka tillfälle tagits i besittning av någon med akuta behov eller din son bara ådragit sig ytliga skråmor och blivit pissad på aldrig så lite, efter att ha fått påhälsning av sin smartphones nya, givetvis rättmätiga ägare. En för alla, alla för en!

Vad det inte precis detta du åtrådde när du så bestämt tog avstånd från dem av oss som bevisligen inte hade faktakoll? Vad tänker du ta dig till den dag du ångrar dig? För jag tror ju att du verkligen kommer att ångra dig. Annars är jag rädd att det är du som tillhör apgänget.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 Kommentarer

 1. Avatar

  Poängen med Roslings apresonemang kommer inte fram riktigt.

  Rosling gjorde ett test med kunskapsfrågor om sådant som befolkningsstatistik, hälsa, vaccinering, barnadödlighet, utbildning, ekonomi m.m. Det var flervalsfrågor med tre svarsalternativ på varje fråga. Det var rena faktafrågor, noga valda säkra fakta som finns i offentlig statistik.

  Han prövade testet många gånger, både på ’vanligt folk’ och på beslutsfattare: högt uppsatta företagsledare, politiker, forskare, t.o.m nobelpristagare och världsekonomiska ledare. I samtliga fall var resultatet dåligt. I vissa fall hade beslutsfattarna sämre resultat än allmänheten.

  Han gör tankeexperimentet att man låter en flock schimpanser välja mellan tre alternativ per fråga. Eftersom de väljer helt slumpmässigt kommer de att välja rätt på 1/3 av frågorna. De kommer alltså att få 33% rätt på provet.

  Beslutsfattarna (och allmänheten) hade betydligt sämre resultat, oftast runt 10% rätt eller så. Anledningen är förstås att de aktivt väljer fel alternativ, eftersom de har felaktiga föreställningar om hur världen ser ut.

  Slutsatsen blir alltså att våra beslutsfattare och experter presterar sämre på rena faktakunskaper än en flock schimpanser!

  Roslings huvudbudskap var som bekant att tillståndet i världen är mycket bättre än de flesta tror. Man kan ha synpunkter på Rosling, han var nog lite väl optimistisk och han stödde nog en globalistisk världsordning och var t.ex. kompis med Bill Gates. Men rolig var han, och i detta fall fick han ju verkligen en poäng som är högst tänkvärd.

  Svara
  • Avatar

   Föredömligt Sverker! Det är precis den här typen av kommentarer jag uppskattar – inte det minsta svampförgiftat, ingen ordekvilibrism, bara rakt och enkelt, kritiskt men ändå konstruktivt. Jag tar det till mig.

   Svara
 2. Avatar

  Strandhäll spottade på Lamottes väst genom näthat. Trodde tanten hade sorg. Onej hon var på Skavlan och blinkade med sina fuktiga märkliga ögon. Hall of fame på Rosenbad är ur bruk då Löfven väntar på gipz skruvar…

  Svara
 3. Avatar

  Omskolning av svenskar pågår hela tiden. Att kalla genusforskare för forskare är ännu ett svenskt sätt att dölja agendan. Genusforskning är ett vänsterfenimistisk omskolning. Tex vända naturliga tjej kill beteenden på förskolor,pluss många andra instutioner.

  Svara
 4. Avatar

  Krig mellan ekonomiska flyktisar und Greece by the boarder.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit.