TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 50: Länge leve populismen!

Publicerad 1 februari, 2020

Vi är nog ganska många som anser att det svenska valsystemet måste förändras. Denna krönika utgör inget färdigt förslag. Min ambition är endast att påtala ett antal brister som måste åtgärdas. Kanske kan nedanstående utgöra början till ett litet diskussionsunderlag, skriver Gudmundur Bragason.

Vi ska ha en enda valsedel där alla partiers namn står. Den röstberättigade medborgaren kryssar för önskat alternativ. På så sätt kan vi bli av med extremisters oskick att avlägsna valsedlar för partier som de inte tycker om.

Utländska medborgare ska fråntas den rösträtt de har i kommun- och regionval. Sverige är svenskarnas land och det är endast svenska medborgare som ska ha rätt att påverka landets framtid. Numera är ett svenskt medborgarskap närmast att betrakta som någon sorts skämtartikel. Jag tycker att man ska ha bott i Sverige i sju till tio år innan ett svenskt medborgarskap kan komma i fråga. Slödder som begår brott ska självfallet kastas ut ur landet omgående och för alltid, så de kan följaktligen aldrig bli svenska medborgare.

I Danmark har man en enda valsedel där alla partier finns med. Enkelt, rättvist och mer demokratiskt än det svenska systemet. Foto: Wikipedia.

Lokalval, det vill säga region- och kommunalval ska inte genomföras samtidigt med riksdagsval. Det är verkligen ingen självklarhet att ett riksdagsparti är representerat i en kommun eller region. Jag tror dessutom att regionerna, det vill säga det som tidigare hette landstingen, bör avskaffas eftersom de endast tycks utgöra en administration för sjukvården som inte fungerar längre och därför måste organiseras om från grunden.

Extraval ska vara giltiga

Det som numera kallas extraval hette nyval tidigare och så ska det självfallet heta! Om en regering inte kan sitta valperioden ut går man således till nyval och den regering och riksdag som då tillträder väljs för en hel valperiod, det vill säga för fyra år. Om vi leker med tanken att ett nyval skulle äga rum i år skulle det innebära att nästa ordinarie val genomförs 2024.

Utländska medborgare bör inte få rösta i region- och kommunalval. Foto: Wikipedia.

En blankröst räknas i dag som ogiltig och redovisas följaktligen inte separat. Detta är självfallet oacceptabelt! Att rösta blankt kan förstås vara ett sätt att visa missnöje. Om antalet blankröster således överstiger fyra procent ska de blankröstande medborgarnas vilja respekteras och det innebär att ett antal riksdagsplatser får stå tomma.

Det är många som har påtalat nödvändigheten av att skapa en instans som bevakar att konstitutionen följs, det vill säga något som ungefär skulle motsvara Högsta domstolen i USA. Det är en utmärkt idé, men det kan absolut inte genomföras förrän en ordentlig översyn av våra grundlagar är genomförd och Sverige har blivit en riktig demokrati. Gör vi sakerna i fel ordning kan det få förödande konsekvenser.

Jag har inget färdigt förslag till en ny svensk grundlag. En sak är dock säker – medborgarnas inflytande över landets framtid måste öka! Folkomröstningarna måste bli fler och de ska vara bindande. Trams som att Sverige ska vara medlem i EU och att Sverige är ett mångkulturellt land ska bort, eftersom sådant helt enkelt inte hör hemma i en grundlag.

Nomenklaturan visar dagligen sitt gränslösa förakt för vad vanligt folk tycker. Det är mer än nog nu! Vad deras vanstyre har lett till vet vi allt för väl. Krossa elitismen! Länge leve populismen!

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 49: Som ett brev på posten …


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Dags att avskaffa Ebolagen som har blivit en KLAN Lag. Som gör att KLANERNA Sprider sig. Det vore bra med en valsedel för alla Partier, det skulle minska fusket med påtryckningar från anhöriga eller andra skumma personer att kolla andra. Sedan England borde kolla Hur Norge gör som inte är med i EU.

  Svara
 2. Avatar

  Sprängpartiet jagar 2%. Tyvärr e svensken en mes o vanemänniska som tycker att demokrati e när andra tänker till dom och moster high fivar kändis slöddret.
  Nu vill super Stalinismens gudinna fröken Nooshi bli Vpk ledare. Grattis till 5%. Opinion live med henne var som att äta cement med löständer

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.