TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 49: Som ett brev på posten …

Publicerad 25 januari, 2020

Förr användes uttrycket ”som ett brev på posten”. Brev och paket kom fram till mottagaren på en dag. Post delades ut sex dagar i veckan, det vill säga även på lördagar. Om en försändelse till äventyrs inte skulle komma fram, ansågs detta som en så stor sensation att det nästan egentligen inte hade hänt. Posten åtnjöt ett stort och välförtjänt förtroende bland allmänheten, skriver Gudmundur Bragason.

Jag har ett märkligt minne av en händelse på det lokala postkontoret. Det hände sig en gång i mitten av 1970-talet att jag skulle hämta några grammofonskivor som jag skulle lösa ut mot postförskott. Det oerhörda inträffade att postkassörskan inte hittade paketet, så jag lämnade postkontoret med oförrättat ärende. Det ordnade dock upp sig, ty en stund senare ringde min telefon och jag fick veta att mitt paket hade kommit till rätta. När jag berättade om denna händelse för några av mina vänner blev de synnerligen förvånade. Kunde något sådant verkligen hända? Så stort var förtroendet för det som då hette Postverket och hade anor från 1600-talet.

Tiden gick och servicen försämrades gradvis. Under en period gick det att skicka försändelser som skulle komma fram fast det var lördag. Man fick visserligen erlägga en extra avgift, men det var i alla fall möjligt. Ibland brukade jag skicka kassetter till några av mina vänner och dessa band kom alltid fram dagen därpå. 1990 skickade jag iväg ett antal kopior på ett musikprojekt som jag var involverad i. Då märkte jag att något hade hänt. Alla fick sitt kassettband dagen efter att jag hade skickat iväg det – utom de som bodde här i Stockholms län. De fick vänta ytterligare en dag, någon fick försändelsen ännu senare.

Postkontoren lades ner

Tiden gick och postkontoren lades ner. Nu får man hämta paketen på utlämningsställen som har avtal med Postnord, som det numera heter. Ofta är det närbutiker eller livsmedelsbutiker (jag gillar inte när ”Sveriges Rödio-journalister” och andra kulturmarxister säger mataffärer, det låter slappt). För det mesta levereras paketen till närmaste utlämningsställe, men helt säker kan man inte vara och det här med ”som ett brev på posten” har fått en ny innebörd. En gång hittade vi ett brev som var upptejpat utanpå vår port. Det var till oss! Det hade antagligen levererats till fel adress och den som fick brevet gjorde så gott han eller hon kunde. Vår port är låst dygnet runt så att ingen obehörig ska kunna ta sig in. Jag kan tillägga att brevet var från en vårdinrättning. Det nådde oss i tid, tack och lov.

Numera kan posten hamna lite var som helst. Foto: Flickr/Lav Ulv.

För ett par år sedan skickade jag iväg ett USB-minne till en vän och visst kom det fram, men det tog ett halvår! Jag känner till en person som bor lite avsides och hon får post som det faller sig skulle man kunna säga. Plötsligt kommer det en hel bunt brev och då har hon inte fått någon post på flera dagar! För det mesta kommer posten till oss på eftermiddagen, men jag känner en person som har fått sin post mitt i natten och jag har för mig att det har hänt mer än en gång.

Vi har en brevlåda här i närheten. Tidigare tömdes den varje dag, men numera töms den inte på lördagar och söndagar.

Kan dagens brevbärare läsa?

Kan dagens brevbärare ens läsa? Foto: Postnord.

Postnord brottas med stora ekonomiska problem. De vill försämra servicen ytterligare och de tycker att de ska ha två dagar på sig att leverera försändelserna och de anser att det räcker med att dela ut posten varannan dag. I skrivande stund vet jag inte om de har fått igenom idiotin. Numera är det inte ovanligt att brev och paket aldrig kommer fram och det är kanske inte så konstigt. Dels har de anställt arbetskraft (eller vad man nu ska kalla dem) från Långtbortistan. En hel del av dem saknar elementära kunskaper i det svenska språket och de kanske har ett annat alfabet – om de nu kan läsa. Vissa försändelser försvinner på grund av att de helt enkelt stjäls. Jag kan upplysa PK-pack som eventuellt läser detta att jag inte har hört allt detta ryktesvägen. Nej, jag har det direkt från anställda vid olika postterminaler.

Det finns de som säger att Postnord är konkursmässigt. Må det gå i graven! Det här är bara ytterligare ett exempel på hur illa det står till med Sverige som en gång var ett väl fungerande land. Numera är det blott de sociala experimentens kaotiska svinstia.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 48: Något har tagits ifrån oss


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Det handlar om prioriteringar, samhällsansvar kostar. Stora problem om det blir bara var tredje dags postudelning. Prover, Operationsbesked, Canserbesked, Kontrakt, mm bör inte vänta.

  Svara
 2. Avatar

  Idag heter der Supermarket innan var det snabbköp och innan långt innan lanthandel.
  Dessa Bring o Postnord leker affär ofta läggs posten fel eller som Bring i trappan. Bensinmackarna e numer kortbetal inställda på pumpen för vissa Mercedes ägare betalar inte sina köp.
  Därmed försvinner lite skitsnack man e mer ensam än Magnus Ladulås katt.
  Lefan Zorgan Nannie HAbuni m.fl. slår oss med partipiskan.
  Länge leve Boris o Trump. hurra hurra hurra.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.