TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Insändare: Omöjligt få vård i Sverige som utflyttad svensk

Publicerad 19 januari, 2020

Signaturen Christoffer är född i Sverige, men har som så många andra svenskar valt att bosätta sig utomlands. Nu är han hemma på ett längre besök och upptäcker till sin förtvivlan att han inte får träffa en läkare. Detta samtidigt som människor som befinner sig här illegalt har gräddfil till gratis vård. Läs hans berättelse.

Jag har varit hemma över jul och tänkte stanna ett tag till för att umgås med vänner och familj. Jag reser mycket i mitt arbete och har varit i allt från USA och Singapore till Italien och Spanien, men jag har aldrig varit med om maken till land sedan jag lämnade Sverige för Malta 2016. Sedan tio år tillbaka äter jag vissa mediciner för depression och ångest, insatta av en svensk läkare. Jag har genetiska problem i familjen samt även hjärtproblem i släkten, så medicinerna jag äter är ett måste och kan inte bara stoppas abrupt. Men sedan jag kom hem till Sverige 11 december har jag ringt över 40 samtal till läkare, vårdcentraler och privata läkare, till exempel Carlanderska i Göteborg. Det är stopp om du inte har en privat sjukförsäkring i Sverige! Jag är svensk medborgare och enligt Läkemedelsverket ska det inte vara några problem att få hjälp med recept när man är på besök. Jag har bett läkarna här kontakta min husläkare för att slippa flyga fram och tillbaka, men det hjälper inte. Inte ens akuten hjälper mig – de skyller på att jag är skriven utomlands. Vi är med i Schengen och alla har rätt till vård med det blå EU-kortet. Men inte svenska medborgare, verkar det som.

Mina mediciner tar slut i nästa vecka

Sju veckors väntetid är det bästa jag fått hos en privat vårdmottagning i Göteborg, men det är inte säkert att jag får hjälp där heller. De kan säga: ”Tyvärr, du får vända dig till det land du bor i.”

Vad gör en utlandssvensk när medicinen tar slut och ingen vill hjälpa till med ett nytt recept? Foto: Piqsels.

Mina mediciner tar slut nästa vecka och jag blir mörkrädd. I alla länder jag varit i världen har jag fått mina mediciner så länge jag haft ett intyg och kontaktuppgifter till min husläkare. Ska Sverige skicka hem mig som har en puls på 180 och högt blodtryck? Ska de säga: ”Vi kan inte hjälpa dig, flyg hem till din doktor.”
Detta är så hemskt att jag inte vet vad. Vi pratar om systemkollaps och den är redan här, det är helt ofattbart. Häromdagen kom jag hem efter att jag kämpat med att åka runt och försöka få en akuttid på olika vårdcentraler. Då hör jag på radion att det råder akut brist på läkare och sjuksköterskor på Norra Älvsborgs länssjukhus och på TV4 säger de att Karolinska sjukhuset varslar 600 läkare. Personalen tvingas välja vilka som får intensivvård – bara en av tre får hjälp. Hur ska detta gå? Det kommer inte att gå, vi måste förstå det. Hur kan vi ta emot ett och ett halvt Trollhättan varje år? 140 000 ”nya svenskar” av vilka de flesta inte kommer att arbeta?

Nu måste vi ”se det komma”

Det måste hända något nu, jag är orolig för mina föräldrar, vänner och familj. Sverige är det värsta land jag sett under de fem år jag har rest runt och jobbat. Det är till och med bättre i fattiga länder som exempelvis Vietnam. Jag tror inte detta går att rädda tyvärr. Åtminstone kommer det att bli väldigt svårt och kanske blir det till och med inbördeskrig när räntorna stiger och folk blir deprimerade. När Svensson, det vill säga medelklassen, drabbas kommer det att kollapsa totalt. Och vad händer då?

Bondkvinna i Vietnam. Landet har högre standard på sjukvården än Sverige, menar insändarskribenten. Foto: Pixabay

Kommer Stefan Löfven säga att han inte såg detta heller komma? Eller kanske: ”Tänkte inte på det!” Min situation är totalt obegriplig. På två av de vårdcentraler jag besökt frågade de inte ens hur jag mår, de sa bara ”åk hem och ta det lugnt”. Men det är inte lugnt. Det är avskyvärt, jag och min familj och mina vänner är oroliga! Jag kämpar vidare, men jag skulle aldrig rekommendera någon att besöka Sverige – såvida de inte är ”papperslösa”. Tyvärr, för jag älskar ju Sverige, vår natur och mina vänner och min familj. Allt fler av dem vaknar nu. Jag vill bara med detta upplysa om att det går åt fel håll, väldigt fel.

Christoffer, utlandssvensk


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

9 Kommentarer

 1. Avatar

  så fungerar det.
  det är problem att få vård om man befinner sig i ett annat län, dvs annat landsting, än i det man är skriven.
  det är det svenska systemet.
  man får vård där man är skriven och betalar landstingsskatt.
  man måste vara skriven, folkbokförd någonstans för att få vård av just det landstinget.
  inget att säga om.
  men det blir ju absurt när utlänningar får tillträde på helt andra mer generösa villkor.

  Svara
 2. Avatar

  Sök asyl o be om tillfälligt id nummer så kan du besöka läkare för 50kr, allt fler anpassar sig. Du behöver inget leg eller pass för att få det heller.

  Svara
 3. Avatar

  Så är det i Svea idag. Ingen idé att gnälla, det är tyvärr försent här. Här några tips till de/vi som ännu bor kvar i detta land. Börja se efter din hälsa än mer än tidigare och försök påverka de aspekter som går att påverka, vilka är ganska många.

  1. Sluta förgifta dig med flourtandkräm, använd istället kräm utan F, tandtråd och tungskrapa. Munhygien är viktigt.
  2. Undvik diabetes / metabolt syndrom via LCHF-inspirerad kost. All motion som blir av är bra. Träna gärna explosivt och lägg på dig muskelmassa. Ökad muskelmassa kan hålla högre andel glykogen i skelettmusklerna istället för att glukos skvalpar omkring i kärlen som ger upphov till högt blodsocker (diabetes). Undvik extrema träningsformer såsom långdistanslöpning som tunnar ut skelettmuskler vars förmåga att binda glukogen minskar. Diabetes är en metabol sjukdom som faktiskt delvis är en leversjukdom. Levern kan också binda glukogen. Den förmågan minskar i och med diabetessjukdom.
  3. Ge f-n i tobak, sluta omedelbart med denna styggelse. Precis som diabetes förgiftar den hela kroppen.
  4. Skratta ofta, utsöndrar olika hälsobefrämjande hormoner som stärker immunförsvaret.
  5. Dra ned läkemedelskonsumtionen till ett absolut minimum. Enligt WHO är bara 4/1000 aktiva substanser essentiella för människor som lever i I-länder.
  6. Kroppen består av ca 60% vatten, var noga med kvaliteten på H2O som du dricker. Utbilda dig mer om detta livsnödvändiga men mkt märkliga ämne.
  7. Homo.sapiens är ingen ensamvarg, även om vissa av oss tror det. Vårda personliga relationer som får dig att känna lugn, gör dig av med dem som får dig nervös.
  8. Om du kan tyska, läs boken ”Rette sich, wer kann: Das Krankensystem meiden und gesund bleiben. Låt dig inte luras av framsidesillustrationen. Boken är högst väsentligt, seriös och har ingenting med komik att göra.

  Tack för mig!

  Svara
  • Avatar

   Kloka ord och fin omtanke! ❤

   Svara
 4. Avatar

  1 av 4000 aktiva substanser ska det vara

  Svara
 5. Avatar

  Jag vet precis bad som kommer att hända. Då kallar Löfven på NATO som kommer för att ”rädda” oss. Då kommer massor av människor att spårlöst försvinna. Kanske dom får åka Black Hawk ut över Östersjön eller liknande.

  Svara
 6. Avatar

  Du skriver utflyttad Svensk,så du är fortfarande skriven i Sverige,men bor utomlands mesta tiden av året?? du betalar ju skatt i Sverige om du har Pension,var är du mantalskriven.
  Knappast i Thailand,där kan vi alldrig bli mantalsskriven,bara uppehållstillstånd 1 år i taget sedan söka igen.
  Vård får du ,akutvård kan dom inte neka alla får detta även utlänningar.
  Efter en vecka när du anmält dig för skattemyndigheten i ditt län,har du full tillgång till sjukvård och mediciner som Svensk.

  Svara
 7. Avatar

  Om man är bosatt i ett annat EU-land har man normalt ett Europeiskt sjukvårdskort från det landet och ska ha rätt till akutsjukvård i alla andra EU-länder, inklusive i Sverige. Det ignorerar landstingen normalt om man är svensk medborgare. Jag fick visserligen akutvård, men fick en räkning på mer än 30000 kr för fem dagar som det tog ett bra tag och ett antal vändor att få det sjukhuset att acceptera mitt sjukvårdskort.

  En helt annan sak är att Försäkringskassan genast skriver ut en om man uppger en utländsk adress. Det ska de inte göra – man måste alltid vara socialförsäkrad någonstans inom EU. Bland annat Tyskland vill se intyg på att man är socialförsäkrad i annat land innan de utförsäkrar en, medan Sverige konsekvent bryter mot EU-regler och får svenskar att inte längre ha tillgång till någon socialförsäkring någonstans.

  Svara
 8. Avatar

  Jag är svenska pensionär som är bosatt och skriven i Berlin, Tyskland. Jag är fortfarande svensk medborgare och därmed medlem i den svenska försäkringskassan. När jag flyttade till Berlin fick jag med mig ett skriftligt åtagande från den svenska FK att svara för mina sjukvårdskostnader till den sjukkassa jag valde i Tyskland. Åtagandet gäller i hela mina återstående livstid så länge jag är skriven i Tyskland. År 2010 tror jag det var som Sveriges riksdag beslöt (på uppmaning av EU) att svenska pensionärer som är bosatta i annat EU-land ska ha rätt till sjukvård i Sverige på samma villkor som om dom varit skrivna i Sverige, alltså även planerad sjukvård. Praktiskt hanteras det så att man på ansökan hos FK i Visby (som hanterar dessa ärenden för hela Sverige) får ett intyg om rätten till sjukvård med uppmaning till det landsting som gett sjukvård att skicka räkning till FK i Visby. När sjukvården får höra att de kan debitera FK för sjukvården blir de genast mer positiva. Det gröna EU-kortet ska även i fortsättningen utfärdas av FK i Sverige fast jag är skriven i annat EU-land. Därmed gäller det inte i Sverige.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.