TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 46: Sverige fattade Beatles tidigt

Publicerad 4 januari, 2020

För 50 år sedan, det vill säga 1970, upplöstes världens genom tiderna mest framgångsrika popgrupp The Beatles. Det kommer säkert att skrivas en hel del om detta under året. Nedan följer några av mina minnen samt fakta som jag senare har fått reda på, skriver Gudmundur Bragason.

Okunniga musikjournalister har spridit myten att det mesta av den musik som omedelbart föregick Beatles genombrott var usel. Cliff Richard, Ricky Nelson, Bobby Darin, Roy Orbison och Neil Sedaka är bara några exempel på det tidiga 1960-talets framstående artister. Beatles var inte heller först med att skriva egna låtar – det gjorde även Sedaka och Orbison. En annan artist som också skrev eget material var Paul Anka. Enstaka brittiska produktioner tog sig in på de amerikanska topplistorna. Ett exempel på detta är Telstar med The Tornados som blev USA-etta i slutet av 1962. The Beatles blev dock den första brittiska popgrupp som blev superstjärnor i USA. Det amerikanska genombrottet skedde vid årsskiftet 1963-1964.

Love me do blev Beatles första brittiska singel. Uppföljaren Please please me som gavs ut i Storbritannien 11 januari 1963 blev gruppens riktiga genombrott och den nådde som bäst andra platsen på singellistan. (Etta var då The wayward wind framförd av Frank Ifield.) Här i Sverige blev detta Beatles första singel och här hade vi Love me do som B-sida, i Storbritannien och de flesta andra länder är Ask me why baksida.

Den svenska utgåvans skivmärke och katalognummer är Odeon SD 5937 och denna singel blev gruppens genombrott här även om den inte blev lika stor i Sverige som i deras hemland. Jag kanske återkommer med en artikel om svenska Beatlesutgåvor vid ett annat tillfälle. Jag vill dock nämna att brittiska singlar sällan hade bildomslag, i Sverige var det vanligt. Den första Beatlessingel som hade bildomslag i Storbritannien var den dubbla A-sidan Penny Lane/Strawberry fields forever från 1967. Tidigare brittiska Beatlessinglar med bildomslag är nyutgåvor. Här i Sverige hade nästan alla Beatlessinglarna bildomslag och dessa utgåvor är eftertraktade bland samlare världen över.

Sverige älskade Beatles

Efter Storbritannien var Sverige först med att ta till sig Beatles. Jag var nio år gammal och redan första gången jag hörde Please please me förstod jag nog att något hade hänt. Jag undrar om de som inte var med på den här tiden helt kan förstå hur stora Beatles egentligen var? Jag tvivlar!

Beatlarna fotograferade framför de ännu inte färdigbyggda Hötorgsskraporna vid Stockholmsbesöket 1963. Foto: Wikipedia.

Till att börja med var jag ganska ensam om att bry mig om denna nya popgrupp, jag kan inte minnas att någon i min omgivning lade märke till dem. Sedan kom From me to you som blev Beatles första etta hemma i Storbritanninen. Under sommaren 1963 kom Twist and shout som singel här i Sverige (Odeon SD 4956). Jag minns att vid ett tillfälle satt jag och lyssnade på Tio i topp, min pappa satt också med. Twist and shout spelades och till skillnad från mig blev min far inte särskilt imponerad, för att uttrycka sig milt.

Den första Beatlessingel jag ägde var She loves you. Vid denna tid var min bror nyss fyllda två år. I den åldern har man kanske lärt sig en och annan barnvisa, men inte han. Med en storebror som har sett till att lillebror förskonas från barnskivor som ofta ligger på en skrämmande låg nivå, sjunger man kanske något annat i stället. She loves you var kanske det första jag hörde honom sjunga. Han kunde väl inte riktigt hela texten, men melodin fick han till någorlunda. Hans Beatlesintresse har hållit i sig och han har flera gånger gett mig nya upplysningar om gruppmedlemmar eller låtar.

Att Beatles slog igenom i Sverige så pass tidigt fick till följd att vi fick hit dem för en turné. Denna ägde rum 23-31 oktober 1963 och den man som såg till att detta blev av hette Bengt-Åke Bengtsson (1931-2017). Gruppen uppträdde bland annat i Karlstad och i Boråshallen i Borås. I denna Beatlesturné fick man också bland annat lyssna till Trio me’ Bumba. Att Beatles skulle ha varit förband till de sistnämnda stämmer inte, det var helt enkelt ett turnépaket.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 45: Jullåtarnas okända sidor

The Beatles gjorde också en berömd liveinspelning för Sveriges Radio. Det hela spelades in i Karlaplansstudion torsdagen 24 oktober 1963. De flesta av Beatles liveinspelningar låter ganska illa. Ofta gjordes de i stora lokaler inför en månghövdad publik. Den tidens förstärkare var inte särskilt kraftiga, så ofta hörde de knappast själva vad de spelade.

Ändrade reglerna för Tio i topp

Denna inspelning är gjord inför cirka 250 personer och håller en hög teknisk kvalitet. Radioprogrammet presenterades av Klas Burling och sändes måndagen 11 november klockan 22.05-22.30. Märkligt nog ska det ha sänts i Program 1 (de sa aldrig P1 på den tiden), det var sällan poprogram sändes i den kanalen. Gruppen framförde sju låtar och fem av dessa återfinns på Anthology 1. Beatles framförde först I saw her standing there, From me to you och Money (That’s what I want). Sedan framförde Hasse Rosén och hans grupp Northmen tre instrumentala låtar. Sedan kom The Beatles tillbaka och spelade låtarna Roll over Beethoven, You’ve really got a hold on me, She loves you samt Twist and shout. With The Beatles, gruppens andra album, kom ut i Storbritannien 22 november. I liveinspelningen för Sveriges Radio spelade de Money (That’s what i want), Roll over Beethoven och You’ve really got a hold on me från det kommande albumet.

Foto: Wikipedia/Bo Trenter.

Vid denna tid hette Sveriges Radios antagligen populäraste ungdomsprogram Tio i topp. Ingen artist fick ha mer än en låt på listan. Man tvingades ändra den regeln på grund av The Beatles. She loves you låg kvar på listan och I want to hold your hand hade kommit ut och sålde bra. Nu tillät man två låtar på listan. Senare togs även denna begränsning bort, men det är en annan historia.

Fotnot: Av upphovsrättsliga skäl är det ganska ont om Beatleslåtar på Youtube. Mycket är undermåliga liveversioner, eller stereotagningar. Beträffande Beatles så är det, nästan alltid, de gamla monomixarna som gäller! Beatles brydde sig inte om stereomixarna. Därför bifogas inga länkar till låtar.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför. Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

4 Kommentarer

 1. Avatar

  Jag tycker angående Beatles at sändingarna med Brian Matthews, kan va felstavat, BBC hade top of the pops radio. Beatles var med många gånger. Flera kända grupper i varje program, Beatles tramsade runt med Brian och man fick höra special julhälsningar m.m. Minns min första Luxor grammofon 1963 där man inhandlade Cliffs Lucky Lips och Rip. Little Peggy March med I will follow him. Ingen mobil lap top hd tv m.m.
  Senast man såg
  nån Beatle var Wings i Lund, 50 years ago…rip enkelheten och färgrika Lp skivor, morsans goa mad och farsans raka rör.
  Revolution skulle passa best idag och att Steffe lutar Jöka.

  Svara
 2. Avatar

  Jo, de var roliga med sitt långa hår som vippade i takt med låtarna. Men efter ett par tre år så tröttnade jag på att höra deras gnälliga och tjatiga röster i snart sagt vartenda musikprogram i radion.
  Synd att de slog ut så många fina artister som fanns innan deras genombrott. Som finns uppräknade här ovan.

  Svara
 3. Avatar

  En beatles låt som sammanfattar det politiska läget är HELP. Löngner Löngner Ljug, Allt har försämrats, inget nämt inget glömt.

  Svara
 4. Avatar

  Özz Nujjen stod och raljerade på Svts Släng dig i brunnen bland andra vänster Gardellis. Jag e kurd och muslim utbildad sprängämnes expert i Sverige och min fru har hijab…hon får endast vistas på balkongen. Han rycker i vår rädsla och gullar med sina mörka kompisar. Där sitter då herr o fru blond Svensk o garvar åt sin egen undergång intill Dalhalla båt scen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.