TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrids magiska resa – del 3: Muslimernas bisarra krav på Jerusalem

Publicerad 22 december, 2019

Det är inte svårt att förstå varför judar och kristna söker sig till Jerusalem – staden där så mycket biblisk historia utspelar sig. Att sitta på Goldman Promenade och titta ut över Olivberget på vars sluttning Jesus kom ridande på en åsna och hyllades som en kung, bara för att en vecka senare korsfästas, är i sanning magiskt. Eller att skymta den judiska begravningsplats där det sägs att 150 000 personer ligger begravda – de som enligt judisk tro blir de första som återuppstår när Messias kommer tillbaka. Frågan är bara vad muslimerna har här att göra.

Vi sätter oss till rätta på bänkarna och tittar ut över Jerusalem och pastor Lars Enarson börjar berätta om patriarken Abraham – den gamle mannen som på Guds befallning begav sig till Kanaans land där hans ättlingar skulle styra. Gud lovade Abraham och hans fru Sara att de skulle få en son, vilket de med tanke på sin ålder hade lite svårt att tro på. Men när Abraham var 100 och Sara 90 fick de Isak.

Vidunderlig utsikt över Olivberget har man från Goldman Promenade. Foto: Ingrid Carlqvist.

Så en dag händer det fullständigt osannolika – Gud befaller Abraham att bege sig till Jerusalem och på Moria berg offra sin ende son till Gud. Som jag skrev i del 1 var detta den berättelse jag tyckte sämst om i söndagsskolan eftersom jag inte kunde förlika mig med en Gud som krävde att en gammal man skulle döda sin egen son för att visa sin kärlek till Gud. Det kändes helt fel. Hur kunde Gud vara så elak?

Kanske ska jag äntligen få svar på den frågan? Jag ställer den till Lars Enarson, som säger:

– Du är inte den första som frågat just det! Många människor känner precis så – hur kunde Gud kräva något så fasansfullt av Abraham? Och hur kunde Abraham gå med på det? Men vi måste förstå att Abraham var helt övertygad om att Isak skulle återuppstå från de döda – den förutsägelsen som sedan blev sann med Jesus var högst levande på denna tid.

Så litade Abraham på Gud att han beredd att offra sin son Isak, här i 1600-talsmålaren Ludovico Cigolis version. Foto: Wikipedia.

Så litade Abraham på sin Gud att han gjorde exakt vad Gud krävde. Eller var det för att han fruktade Gud? Först när han surrat fast Isak på offeraltaret ropade Herrens ängel till honom och sa att han skulle offra en vädur i stället för Isak. Jag frågar Lars om det här med gudsfruktan – är inte vår Gud fylld av kärlek till oss? Varför ska vi frukta honom om han bara vill oss väl? Lars Enarsons svar förvånar mig.

– Jag ser inte ordet fruktan som en skräck för Guds straff, utan som den fruktan man kan känna vid tanken på att göra Gud ledsen. I vardagen brukar jag tänka på att aldrig göra något som skulle göra min fru ledsen. Jag fruktar för tanken på att se henne ledsen, och därför gör jag det inte. Det är vad Gudsfruktan betyder för mig.

Tack! Ännu en pollett trillar ner i mitt nykristna medvetande. Ännu en skavande sten har plockats ut från skon.

Utgrävningarna av Davids stad

Vi beger oss till City of David (Davids stad) där arkeologerna grävt fram helt otroliga saker. Området ligger alldeles utanför den muromgärdade Gamla stan. Utgrävningarna började i slutet av 1800-talet då den brittiske generalen Charles Warren rekryterades för att utföra biblisk arkeologi. Hans viktigaste fynd var ett schakt ner till Gihonkällan som försåg Jerusalem med vatten samt flera tunnlar under Tempelberget.

Davids stad är en turistattraktion som ger unika inblickar i de bibliska berättelserna. Foto: cityofdavid.org.il/

Omkring 1 000 f Kr erövrade David, som valts till kung över Juda stam och enat Israel, jebuséernas stad Jerusalem och gjorde den till rikets huvudstad. David, som var son till en enkel fåraherde i Betlehem hade redan i sin ungdom nått berömmelse genom att med en stenslunga fälla och döda jätten Goliat, och blev legendarisk när han erövrade Jerusalem på ett spektakulärt sätt. Israels barn hade inte lyckats inta Jerusalem före kung Davids tid, men kungen och hans män intog den heliga staden genom “den hemliga vattentunneln” som David tydligen kände till. Det är mycket möjligt att deras väg gick genom det schakt som Charles Warren upptäckte 1867.

Arkeologen Eilat Mazar. Foto: Wikipedia.

Sedan Charles Warrens dagar har många arkeologer försökt hitta belägg för att Bibelns berättelser är sanna. Väldigt viktig har Eilat Mazar varit. Hon hittade 2004 den stora stenstrukturen och lite senare Davids palats inne i staden. Detta är det största huset av alla med hela 4,5 meter tjocka murar och stora rum som måste ha tillhört den kungliga familjen. 2010 hittade Mazar en 70 meter lång och sex meter hög mur från samma era, vilket hon menar bevisar att David och senare hans son Salomon var kapabla att bygga som en stormakt – precis som Bibeln beskriver dem.

Det var Salomon som byggde Jerusalems första tempel, och hans 40-åriga styre kallas ofta för Israels gyllene era. Efter hans död splittrades dock riket i två delar: Israel i norr och Juda i söder. Vid en annan utgrävning, i staden Khirbet Qeiyefe som ligger sydväst om Jerusalem, hittades brända olivkärnor som skickades till Oxford för kol-14-undersökning. De daterades till 1020-980 f Kr och eftersom krukorna man fann i Khirbet Qeifyefe är likadana som dem man funnit i Davids stad, går det nu att slå fast att City of David verkligen är just Davids stad.


När vi går runt bland alla arkeologiska fynd här önskar jag intensivt att jag kunde mina bibliska historier bättre. Lars Enarson fyrar av den ena historien efter den andra om det vi ser och dess kopplingar till Gamla testamentet, men allt snurrar bara runt i mitt huvud. Jag fylls dock av en djup vördnad för den helt otroliga historia som är Jerusalem, och retar mig för miljonte gången på muslimernas fåniga krav på staden.

Muslimernas bisarra krav på Jerusalem

Alla får vi lära oss att Jerusalem är en helig stad för de tre stora världsreligionerna: judendom, kristendom och islam. Vi vet att Mecka och Medina är viktigare för muslimerna än Jerusalem, men vad har de över huvud taget med Jerusalem att göra? Varför anser muslimerna att de har större rätt till Jerusalem än judar och kristna? Staden nämns inte en enda gång i Koranen medan den nämns 667 gånger i Bibeln.

På en buraq, en häst med vingar och kvinnoansikte, påstås Muhammed ha flugit till Jerusalem. Foto: Wikipedia.

Svaret är så fånigt att man knappt tror det är sant. Deras krav på staden bygger på en legend om att profeten Muhammed drömde om att han flög på en bevingad häst (buraq) med kvinnoansikte, till den mest avlägset belägna moskén. Detta är enligt islam otvetydiga bevis för att han under en och samma natt flög på en häst till Jerusalem, band denna vid Västra Muren (den som ofta kallas Klagomuren och som muslimerna kallar Al-Buraq-muren) och gjorde sedan en himlafärd tur och retur upp till Allah.

När Israel efter sexdagarskriget 1967 tog kontroll över östra Jerusalem och kunde inlemma Gamla stan, Davids stad och andra historiskt viktiga platser med det moderna västra Jerusalem, gav de obegripligt nog muslimerna kontroll över Tempelberget. Det betyder att muslimerna kan förhindra arkeologiska utgrävningar där, samtidigt som de titt som tätt, helt illegalt, bygger nya moskéer på området.

Oersättliga fynd räddades

1999 råkade en judisk arkeologistudent vid namn Zachi Dvira få syn på hur bulldozrar körde omkring på Tempelberget och skyfflade undan jord för ett moskébygge. 400 fulla lastbilar med 9 000 ton av världens kanske mest intressanta jord kördes iväg utan att undersökas och dumpades i Kidrondalen. Dvira ringde förstås polisen, men blev själv gripen och först när han larmat sin professor kunde de rädda jordmassorna undan förstörelse.

Mynt som hittats i jordmassorna från Tempelberget. Foto: The Sifting Project.

Sedan 2004 pågår Temple Mount Sifting Project där arkeologientusiaster från hela världen kan hjälpa till att hitta fynd. Bulldozrarna förstörde givetvis oräkneliga artefakter, men tusentals viktiga fynd har gjorts i jordmassorna: över femtusen mynt från den persiska perioden 400 f Kr och fram till nutid. Det allra första myntet som projektet hittade stammar från perioden då den första revolten mot romarna ägde rum – den som sedan ledde till förstörelsen av det andra templet. På myntet står ”För Zions frihet” på hebreiska. Zion var vid denna tid Tempelbergets namn och att det hittades just där striden stod är förstås väldigt betydelsefullt.

Volontärer hittar biblisk historia

Andra viktiga fynd är stora mängder golvkakel som lades så att de bildade fantastiska geometriska mönster, en teknik som i den romerska världen kallades opus sectile. Storleken är baserad på den romerska foten (ca 29,6 cm) och kan kopplas till det Gyllene snittet. Enligt den judiske historikern Flavius Josefus, som själv upplevde Jerusalems förstörelse 70 e Kr, hade golvkaklet lagts för att smycka Tempelbergets öppna gårdar. Nu har bevis hittats för att hans ord om att ”de gårdsplan som låg under den bara himlen var belagda med alla slags stenar i alla färger” var med sanningen överensstämmande.

Golvkakel som en gång prydde templets öppna gårdar. Foto: The Sifting Project.

Omkring 70 procent av jordmassorna från Tempelberget har hittills gåtts igenom av volontärer. Så fort projektet har fått ihop de pengar som behövs ska de resterande 30 procenten genomsökas. Det är en nåd att stilla bedja om att Tempelberget fortast möjligt kommer under israeliskt styre, så att hela områdets fantastiska och bibliska historia kan grävas ut.

I nästa avsnitt ska jag ta er med till Galileen där Jesus utförde merparten av sin korta men helt avgörande gärning.

LÄS MER

Del 1: Jag ville inte tro på dumheter

Del 2: Därför är Gud nationalist

Del 4: Jag mötte Jesus på Genesarets sjö

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

10 Kommentarer

 1. Avatar

  Tack Ingrid att du delar med dig av din magiska resa till Israel, det är så intressant att läsa! Ser fram emot nästa del!

  Svara
 2. Avatar

  Du har definitivt förlorat förståndet. Om du nu egentligen någonsin hade något, vill säga.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Vad trevligt sagt av dig, Bosse! Kan du precisera vad i min artikel som tyder på att jag har ”förlorat förståndet”?!

   Svara
   • Avatar

    Jätte bra artikel, mycket sakligt skrivet. Hittade av en slump er sidan. ?

    Svara
   • Avatar

    vad bosse menar är nog att ingrid är ute och cyklar.
    visst, islam är ingen trevlig ideologi.
    men sionismen är heller ingen trevlig ideologi.
    att så okritiskt köpa sionistisk propaganda som ingrid faktiskt gör i denna artikel är anmärkningsvärt.

    Svara
 3. Avatar

  Tack Ingrid!
  Otroligt omtumlande att komma till Israel! Jag blev mycket rörd. Du verkar vara nyfrälst. Bibeln är sann och helt vetenskaplig. Där i Jerusalem känns historiens vingslag. Herren själv vandrade där. Spännande att du fick träffa israelkännaren Lars Enarson. Han har just nu ett böneupprop för,Sverige. Du kan anmäla dig på hans hemsida Sveride 714. 10 000 förebedjare för Sverige är målet. För en väckelse och för en ny regering. Sedan vi börjde be har S minskat och SD ökat. Sverige behöver bön.

  Svara
 4. Avatar

  för mig är det helt ointressant vad dom pysslar med i israel.
  varför i hela friden skall jag som svensk känna sympati med israel?
  vad har israel egentligen gjort för att skydda oss svenskar från mångkulturen?

  Svara
  • Avatar

   Varför skulle ”Israel” skydda svenskar mot mångkulturen?
   Är det ett utslag av sosstänk, ”nån annan” ska göra jobbet?
   ”AB är min husgud och Anders Lindberg är min profet?”
   Nejdu, skydda oss mot mångkultur får vi nog göra själva.
   Tyvärr har JÖK-ligan inte den åsikten…

   Svara
   • Avatar

    visst, sverige kommer att bli ett muslimskt land.
    inflyttningen är så omfattande att det är oundvikligt.
    när sverige nu står på randen till avgrunden så……….
    väljer ni att hylla sionismen.
    er kärlek till sionismen och balfourdeklarationen är obesvarad.
    vad bryr sig sionisterna om huruvida sverige blir muslimskt eller inte?
    engagemanget är helt enkelt inte ömsesidigt.

    Svara
 5. Avatar

  Böneuppropet för Sverige finns på Enarsons hemsida: Sverige 714. Ingenting annat. Kom med!

  Shalom

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.