TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 45: Jullåtarnas okända sidor

Publicerad 21 december, 2019

Gudmundur Bragason guidar oss igenom några av de mest välkända jullåtarnas mindre kända bakgrunder. Visste du till exempel att Luciasången inte har ett skvatt med något helgon att göra ursprungligen, utan är en betraktelse av halvön Santa Lucia från en neapolitansk kaj?

Melodin till Luciasången är italiensk. Texten har inget med något helgon att göra. Nej, den beskriver synen av halvön Santa Lucia från en neapolitansk kaj. Flera italienska tenorer har haft sången på sin repertoar. Enrico Caruso (1873-1921) gjorde en känd insjungning. I mitt barndomshem fanns en version med Beniamino Gigli (1890-1957). En herre med artistnamnet Jimmy Justice (född 1939) spelade in en popversion Little lonely one och den kan ni ju lyssna på, men det gör ni självfallet helt på egen risk!

Lucia 2019 i Gränna kyrka. Foto: Skärmdump SVT.

Det finns flera svenska texter till Luciasången. Arvid Rosén (1895–1973) skrev den text som börjar med orden ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva”. Den trycktes 1928 i ”Sånger för skolan”. Personligen föredrar jag den versionen framför den som börjar ”Sankta Lucia, ljusklara hägring” som publicerades 1924. Den skrevs av Sigrid Elmblad (1860–1926). Det är nog den vanligaste textvarianten nuförtiden, tyvärr. ”Sankta lucia, Sankta lucia” passar bättre till slutet på melodin än ”Tänd dina vita ljus, sankta lucia”, det låter faktiskt riktigt fult. Den italienska texten börjar med orden ”Sul mare luccica, l’astro d’argento” och då passar ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva” betydligt bättre till melodin än ”Sankta Lucia, ljusklara hägring”.

”Stupfull med ljus i hår”

Jag kom plötsligt att tänka på att vi, när vi var barn, kunde få för oss att skämta om och förvränga de visor som vi hade lärt oss. I stället för att sjunga ”Se på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår” sjöng en del av oss ”Se på vår tröskel står, stupfull med ljus i hår”. Även om det kanske inte är en särskilt rolig textrad kan man fundera på om någon skulle sjunga så nu. Skolorna är inte fulla av svenska barn längre och de där andra barnen, ivrigt påhejade av kulturmarxister, tycks ofta förakta våra traditioner och de har inte våra referensramar. Sorgligt, inte sant?

Ulla Billquist.

En av Ulla Billquists (1907-1946) mindre kända inspelningar Jag drömmer om en vår med dig kom 1943. De flesta av er har nog aldrig hört den, men melodin känner vi alla till. I original heter den nämligen White Christmas och den är komponerad av Irving Berlin (1888-1989). Bing Crosby (1903-1977) sjöng in denna klassiker 29 maj 1942. Låten ingick i filmen Holiday Inn från samma år. Detta lär fortfarande vara världens mest sålda skiva. Denna sång är inte den enda julmelodi som Crosby har sjungit in. Andra exempel är O come all ye faithful, Silent night och den sentimentala I’ll be home for Christmas.

Den 19 mars 1947 gjorde Crosby en ny inspelning av White Christmas. På den här tiden graverade man direkt på så kallade lack. (Detta gällde i USA, här i Sverige graverade man fortfarande på vax.) Matrisen till originalinspelningen var helt enkelt utsliten och eftersom man inte hade bandspelare såg skivbolaget detta som det bästa alternativet. Man hade i och för sig kunnat gravera ett nytt lack och kopiera från en skiva, men ljudkvaliteten skulle bli miserabel. Det är alltid inspelningen från 1947 som spelas i våra dagar.

Sjunger bara refrängen

När White Christmas framförs sjunger man nästan alltid endast refrängen, precis som Bing Crosby gjorde. Detta är inte så ovanligt. Ett annat exempel är Don’t fence me in som är en annan av Crosbys succéer. Ni har säkert hört Love letters in the sand i Pat Boones version. Dessa melodier har faktiskt verser som sällan sjungs och versen till White Christmas hör man nästan aldrig. Det finns dock en svenskspråkig version där den är med. Det skrevs en ny svensk text Jag drömmer om en jul hemma och Bertil Boo (1914-1996) gjorde en insjungning 1949 där versen är med.

Grace Kelly och Bing Crosby sjöng True Love i filmen High Society 1956.

När Bing Crosby gick ur tiden 1977 sades det att han var den sångare som hade sålt flest skivor av alla. Han hade en lång karriär och skivframgångarna var många. De första inspelningarna gjordes i slutet av 1920-talet och de sista på 1970-talet. Hans röst sjönk något, men jag vill hävda att han sjöng minst lika bra på 1950-talet som på 1930-talet. Det är synd att han spelas så sällan nuförtiden, han är en av de bästa schlagersångare som har funnits. Lyssna gärna på melodier som Please, Swinging on a star, Isle of Innisfree, New San Antonio rose, Sioux City Sue, eller varför inte True love. Den sistnämnda är en duett med Grace Kelly (1929-1982). Detta är för övrigt den enda insjungning hon har gjort.

Jag vill önska eder alla en fröjdefull jul – och att ni får fira den som ni själva vill.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 44: “Förbjud allt julfirande, all julmat och alla julsånger”


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Stötta oss via bankgiro eller Swish. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

 1. Avatar

  Julmusik ska åtnjutas tidigast en vecka innan jul. Det är så tröttsamt gå in i ett köpcenter och höra Stilla Natt med Carola och Last Christmas med Wham tidigt i november.
  Och Mix Megapol brassar på med jullåtar hela december.
  Hur många gånger per dag spelas Mer jul med Adolphson &Falk i december?
  Spelas nån annan låt med Adolphson&Falk öht nångång under resten av året?

  Men nu ska jag inte gnälla mer?juletider är julklappar till alla snälla ( och resten..)
  Nu strax innan julhelgen och när året går mot sitt slut vill jag ge en julklapp till några personer som varit i rampljuset under året, politiker, journalister, kändisar. Inte för att dessa personer varit snälla, utan de får en julklapp för att de har rätt värdegrund .
  Håll till godo och God Jul på er odågor och andra vänstertomtar?

  Till Stefan Löfven-en ryggrad
  Till Morgan Johansson-ett sprucket höganäskrus
  Till Greta Thunberg-filmen den onda dockan
  Till Jonas Gardell-enkel biljett ( t.o.r. biljett behövs nog inte..) till Saudiarabien som kan bota din Jimmie Åkesson-tourettes
  Till Isabella Lövin- filmen ”den sista färden”
  Till Jonas Sjöstedt-en dörrmatta
  Till Fredrik Reinfeldt-en dansk skalle
  Till Lars Lindström, Jens Liljestrand, Alex Schulman på Expressen-byta miljö från era vita, priviligierade, trygga fort i innerstaden mot en 1:a med kokvrå på nedre botten i en valfri
  no go-zon och med en minaret med böneutrop dygnet runt som närmast granne.
  Till RPC Anders Thornberg och hans underhuggare inom poliskåren-en vit flagga att hissa när ni åker in i no go-zoner.
  Till Mikael Damberg -skriften Mandom, mod och morske män.
  Till Zlatan Ibrahimovic- en bok om ordspråk som ex.”inga träd växer till himlen”
  Till Anne Ramberg-ett klistermärke att sätta på med text ” bäst före datum passerats”
  Till Leif GW Persson-en snusnäsduk
  Till sosseYlva Johansson -en extra lång tittning på Ceausescus öde för 30 år sedan.
  Till Ulf Lundell- tillnyktring om sakernas tillstånd i landet.
  Till Ebba Busch Thor-ny lekkamrat
  Till Anders Lindberg- exit
  Till Alexandra Pascalidou-en kurs i vett och etikett
  Till alla svt journalister -Donald Trump vinner valet i nov 2020. Karma.

  Avslutar med mitt bidrag till jultraditioner som olika jullåtar har blivit och denna lyssnar jag alltid på i juletid, en 80-tals pärla.

  https://youtu.be/AEyGZlBdkaA

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.