TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrids magiska resa – del 2: Därför är Gud nationalist

Publicerad 8 december, 2019

Jag har hört många argument för nationalism och nationalstaternas betydelse för oss, men det är första gången jag inser att detta är Guds vilja. När jag ser solen gå ned över Samariens kullar där vinrankorna åter växer och därmed förebådar Jesu återkomst, är det svårt att inte känna Guds närvaro i detta heliga land. Följ med på del 2 av min magiska resa i Israel, skriver Ingrid Carlqvist.

Få ställen i världen väcker så starka känslor som Israel. Man är antingen sionist och menar att judarna har rätt till det land Gud gav dem, eller så är man propalestinsk och anser att araberna som bott här sedan judarna fördrevs har rätt att mörda judar för att få tillbaka landet. Ett tredje alternativ är att göra som Sveriges regering och låtsas att landet kan delas mellan dessa folkslag, samtidigt som man skickar enorma summor till Palestinska myndigheten, PM, så att den kan avlöna terrorister som mördar judar. I den här artikeln berättar Israeldebattören Christina Toledano Åsbrink om hur lönsamt det är för palestinier att begå terrorbrott mot israeler – ju längre fängelsestraff brottet ger desto mer pengar skickar PM till ”martyrerna” och deras familjer. Pengar som till stor del kommer från svenska skattebetalare.

Dagen efter min ankomst till Jerusalem blir jag och mitt resesällskap hämtade i bil av pastor Lars Enarson. Han har Bibeln med sig, både i bokform och på mobilen, för nu ska vi besöka några av de viktigaste platserna som beskrivs i Gamla testamentet. Men vi börjar med något som kan tyckas mera profant – ett besök hos den prisbelönta vinproducenten Psagot Winery. Men vinet har sin givna plats i Bibeln!

Psagot Winery ligger i Benjaminregionen, bara en kvarts bilfärd från Jerusalem. Enligt den politiskt korrekta terminologin är detta Västbanken (området väster om Jordanfloden), men i Bibeln känner vi det som Judéen och Samarien – platserna där omkring 80 procent av händelserna i Gamla testamentet utspelar sig.

Fick syner av bibliska händelser

Vårt besök börjar med en film som visar den spektakulära historien om paret som skapade vingården 2003. Den unge mannen var på väg att flytta till London och påbörja ett flashigt jobb i finansbranschen, när hans far blev sjuk och behövde hjälp med skörden av vindruvorna. Hans föräldrar som var från Ryssland visste egentligen inte ett dugg om vinodling, men flyttade till Israel sedan de i Bibeln läst Jeremia 31:4-5.

”Än en gång ska jag upprätta dig,
och du ska bli upprättad,
du jungfru Israel.
Än en gång ska du ta din tamburin
och dra ut i dans
bland dem som är glada.
Än en gång ska du
plantera vingårdar
på Samariens berg,
och de som planterar
ska själva njuta av frukten.”

 

Medan deras son ordnade vinskörden och drömde om London drabbades han av kraftiga syner av händelser från biblisk tid. De påverkade honom så mycket att han bestämde sig för att stanna kvar och gifta sig med sin ungdomskärlek. Tillsammans har paret fortsatt driva faderns odlingar och dessutom skapat en ny och väldigt framgångsrik vinframställning.

Prisbelönta viner framställs på Psagot Winery, strax utanför Jerusalem. Foto: Psagot Winery.

Nu producerar man mer än 350 000 flaskor årligen, fördelat på elva olika sorters vin. 70 procent exporteras och flera viner har vunnit prestigefyllda internationella priser. Efter en rundtur i vinfabriken köper vi en provning av två röda och två vita viner och jag bestämmer mig på stående fot för att köpa ett par flaskor med mig hem.

För trots att Systembolaget skryter med att vara världens mest välsorterade vinbutik så är det mycket svårt att hitta israeliska viner där. Personalen får något dimmigt i blicken när man frågar efter sådana. Till sist kommer de fram till att det finns några få, men de kallas inte israeliska. På flaskorna står i stället ”Golanhöjderna (israelisk bosättning)”. Likadant är det i Frankrike, Kanada och flera andra Västländer som fått för sig att Golanhöjderna är ”ockuperat område”.

Innan jag tar er med till de bibliska platserna Shilo och Elon Moreh, behöver vi göra en historisk tillbakablick. Judarna fördrevs härifrån redan på 100-talet och på 630-talet erövrade Muhammeds muslimska krigare området. De kristna som bodde här tvångskonverterades med svärdet, vilket på 1000-talet ledde till korstågen. I 400 år, mellan 1517 och 1917, var området ockuperat av det Osmanska riket som under sin storhetstid omfattade stora delar av sydöstra Europa, Mellanöstern och arabvärlden, norra Afrika, Kaukasus och hela Mindre Asien.

”Nästa år i Jerusalem!”

Under alla år i förskingringen skålade judar med varandra och utbrast: ”Nästa år i Jerusalem!” Gissningsvis trodde inte många av dem att denna dröm någonsin skulle infrias, men i slutet av 1800-talet började de återvända och efter Andra världskriget bildades Israel. Det som fram till dess varit ökenlandskap började bokstavligt talat blomma.

Västbanken är ett lapptäcke av de tre zonerna A, B och C som förhandlades fram i Osloavtalet. Foto: Wikipedia.

Följer man bara svenska medier får man uppfattningen att Västbanken helt och hållet är palestinskt område, men det är totalt fel. Västbanken är sedan Osloavtalet 1983 uppdelat i tre områden som kallas A, B och C. För att krångla till det är dessa tre områden inte sammanhållna, utan ligger utspridda lite hur som helst.

Palestinska myndigheten, PM, styr över område A som är det minsta området. Från början bestod A bara av 3 procent, men har sedan dess utökats till 18. Här ligger åtta städer, bland dem den tidigare nästan helt kristna staden Betlehem, Jeriko och Nablus (som vi ska återkomma till). Att resa in i område A är livsfarligt för israeliska medborgare och stora vägskyltar varnar dem från att köra in. PM styr över såväl den civila kontrollen som säkerhetskontrollen här.

I område B, som utgör 21 procent av Västbanken, står PM för den civila kontrollen medan säkerhetskontrollen delas av Israel och PM. Det i särklass största området är C, som utgör hela 61 procent av Västbanken. C styrs helt och hållet av Israel, och bara 4 procent av befolkningen är palestinier. Ändå kallas i princip alla israeliska städer och byar i område C för ”bosättningar”. Allt för att framställa israelerna som ockupanter som försöker tränga ut palestinierna.

Israels religiösa huvudstad

Den antika staden Shilo var Israels religiösa huvudstad. Foto: Wikimedia Commons.

Efter vinprovningen kör vi vidare mot Shilo, staden som var den heligaste i Israel innan det första templet i Jerusalem byggdes. Arkeologiska utgrävningar har visat att denna plats var bebodd redan 1 800 f Kr, och Shilo var kungariket Israels religiösa huvudstad där förbundsarken förvarades i det så kallade uppenbarelsetältet. Först när Salomos tempel hade byggts i Jerusalem flyttades arken dit. Numera kan man besöka utgrävningarna och se en film om det antika Shilo där de tolv stammarna samlades för att fördela landet mellan sig.

Färden går vidare till Elon Moreh där Gud talade till Abraham. I Första Mosebok 12:1 kan vi läsa hur det började. Gud sa:

”Gå ut ur ditt land och från din släkt och från din faders hus, bort till det land som jag skall visa dig. Så skall jag göra dig till ett stort folk; jag skall välsigna dig och göra ditt namn stort, och du skall bliva en välsignelse. Och jag skall välsigna dem som välsigna dig, och den som förbannar dig skall jag förbanna, och i dig skola alla släkter på jorden varda välsignade.”

När Abraham, hans hustru Sara, hans brorson Lot och ett antal tjänare kom fram till Kaanans land fortsatte de vandra fram till Elon Moreh, eller Mores terebint som platsen kallas i den svenska översättningen. På denna plats med vidunderlig utsikt hör jag inte Gud, men väl Lars Enarson när han läser vad Herren sa till Abraham:

”Åt din säd skall jag giva detta land.”

Detta område som kallas Israels berg är just det som världssamfundet vill ge åt palestinierna. Jag undrar vad Gud säger om den saken …

Ständiga terrorattentat

Det är förenat med livsfara för israeler att köra in i område A. Foto: Wikimedia Commons.

Vi kör till en gränspostering vid vägen som leder till den palestinska staden Nablus. Den ilsket röda skylten varnar oss från att köra in i Zon A, men vårt syfte är bara att köpa lite mat och dryck i cafeterian vid den närliggande militärbasen. Lars Enarson berättar om en kvinnlig turist som varit där och efteråt beklagat sig över att soldaterna hade både musik och teve på högsta volym, vilket störde hennes fikastund.

– Men det hade sin förklaring, berättar Lars. Utanför pågick nämligen en terrorattack och soldaterna var tvungna att öppna eld mot terroristen. Det var för att kvinnan inte skulle höra detta och bli rädd som de höjde ljudet inne i cafeterian! När hon körde därifrån hade hon inte en aning om vad som pågått.

I stället för att riskera livet i Nablus kör vi till en utsiktspunkt där vi ser hela staden från ovan. I Bibeln heter staden Sikem och var den första huvudstaden i Israels nordrike. Vid arkeologiska utgrävningar har ett stort antal ruiner från olika tidsperioder hittats, och 2010-2012 iordningsställdes en arkeologisk park i Tell Balata (en del av Nablus) med hjälp av Unesco. Men hit har alltså inga judar tillträde.

Flyktingläger mitt i stan

Nablus är i dag den tredje största palestinska staden (efter östra Jerusalem och Hebron) med omkring 130 000 invånare. När vi står på höjden och tittar ner på staden som ser väldigt välmående ut, noterar jag ett område där husen mest liknar ruckel. Vad är det?

– Det är ju flyktinglägret, säger Lars Enarson. Ser du inte den stora FN-byggnaden i utkanten?

I övre delen av bilden syns FNs ”flyktingläger” med ruckel, omgivet av den växande staden Nablus. Den trekantiga byggnaden nästan mitt i bilden är FNs kontor. Foto: Ingrid Carlqvist.

Minsann gör jag det. Detta är ju helt bisarrt. Mitt inne i Nablus, där nybyggen pågår överallt, ligger ett av de omtalade ”flyktingläger” som FN driver. Invånarna där skulle alltså hur lätt som helst kunna flytta till något av de nybyggda husen, men hålls i stället kvar som gisslan mitt ibland palestinier som inte betraktas som flyktingar.

– Israel har flera gånger erbjudit sig att bygga hus till de så kallade flyktingarna. Men det går inte Palestinska myndigheten med på, säger Lars Enarson.

Tydligare än så här kan inte den palestinska agendan visas. De håller sina egna som fångar för att de ska fortsätta hata judarna och föda generation efter generation ”flyktingar”.

Volontärer skördar druvor

Det börjar bli sent på eftermiddagen och vi sätter kurs mot vårt sista stopp HaYovel på Mount Gerissim – Välsignelsens berg. Vi blickar ut över oändliga rader med vinrankor och jag får höra berättelsen om det kristna paret Tommy och Sherri Waller och deras elva barn. Tommy Waller, baptistpastorson från den amerikanska södern, kom 2004 på sitt första besök till Israel. Han såg vinodlingarna och fick höra om de problem vinbönderna hade med att hitta folk som ville skörda druvorna.

Utan att tveka ordnade Tommy Waller ett stort antal amerikanska volontärer som satte sig på första bästa flyg för att hjälpa till med skörden. I början var bönderna tveksamma till denna insats – de förstod inte varför amerikanska kristna kom och arbetade gratis för dem. Var det något skumt i görningen?

Över 3 000 volontärer har genom åren kommit till HaYovel för att hjälpa de israeliska bönderna att skörda deras druvor för hand. Foto: HaYovel.

Men Tommy Waller hade läst profetiorna i Gamla testamentet. Och nu står hans son Joshua Waller här och berättar för oss vad som fick hans familj att flytta hit. Han citerar Jesaja 61:4-5.

”De ska bygga upp gamla ruiner,
upprätta det som förr legat öde.
De ska bygga upp
ruinstäderna igen,
platser som varit öde
i generation efter generation.
Främlingar ska stå och valla
era hjordar,
utlänningar sköta
era åkrar och vingårdar.”

Joshua förklarar att bibelcitatet om att Israels berg ska börja grönska igen, för religiösa judar är det starkaste tecknet på att Messias ankomst är nära.

Nu blomstrar ruinerna

Familjen Waller ser till att Samariens kullar åter grönskar och att Herrens folk bygger ett blomstrande land på de ruiner muslimerna hade förvandlat det till. Sedan starten har över 3 200 volontärer från 30 länder kommit hit och arbetat med druvskörden, som av kvalitetsskäl görs helt för hand. En av alla är Matilda Häggström från Stockholm som i denna video berättar vad arbetet här har betytt för henne.


Solen har gått ner och vi sätter oss ner med volontärerna för att äta. Detta är deras sista dag i Israel för den här gången och stora kramkalas bryter ut innan de sätter sig i bilar för att köras till flygplatsen. Joshua Waller berättar att de har ett nytt projekt på gång nu – trädplantering. Allt för att få Herrens land att blomstra så att han än en gång ska skicka sin son till oss på jorden.

Jag har hört många argument för nationalism och nationalstaternas betydelse för oss, men det är första gången jag inser att detta är Guds vilja. I Apostlagärningarna 17:26 står:

 ”Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo.”

”Gud är en rättvis domare”

Lars Enarson.

Som den kristna sionist Lars Enarson är menar han att alla nationalstaters överlevnad beror på hur det går för judarna här i Israel.

– Gud är en rättvis domare. De nationer som vägrar låta hans folk få tillbaka sitt eget land, riskerar i slutändan att bli av med sina länder. Därför är Israelfrågan en nyckelfråga för Sveriges och hela Europas framtid, och det är bland annat därför som det ser ut som det gör just nu i Sverige.

Fullständigt logiskt. Om Gud skapade människan så skapade han förstås också de olika folkslagen och gav dem olika länder att bo i. Utan att känna Gud alltför väl, tror jag mig veta att han är ganska vred över de folkomflyttningar som pågår och riskerar göra oss européer till minoriteter i våra egna länder.

I nästa del ska jag ta med er till Davids stad i Jerusalem.

LÄS MER

Del 1: Jag ville inte tro på dumheter

Del 3: Muslimernas bisarra krav på Jerusalem

Del 4: Jag mötte Jesus på Genesarets sjö

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

23 Kommentarer

 1. Avatar

  ”Om Gud skapade människan så skapade han förstås också de olika folkslagen och gav dem olika länder att bo i. Utan att känna Gud alltför väl, tror jag mig veta att han är ganska vred över de folkomflyttningar som pågår och riskerar göra oss européer till minoriteter i våra egna länder.”

  Så sant! Men glöm då inte bort Barbara Spectre! Inte heller George Soros och alla andra från samma folkslag som driver på just detta.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Jag glömmer ingenting, Sverker! Judarna i Israel är nationalister och ser med förskräckelse på hur vi förstör vårt eget land med massinvandring. De har inget till övers för de judiska organisationer som deltar i förstörelsen av Västvärlden.

   Svara
   • Avatar

    Bra, helt enig, högintressanta artiklar, tack!

    Svara
 2. Avatar

  Vad har Gud för typ av koll maskin. Se mig säger Bengt samtidigt gnäller Oscar Berit och Slazze plus 9 miljarder till..ligger man på väntelista…sen hör man aldrig utan svaret får man av skäggbarnen. Dessutom gick väl människa upp från floden i Afrika när norra delarna var isbefläckat. Satt då Gud o kollade på T Rex innan stenen kom o förstörde hans Hd tv.
  Gud e ditt ego ditt inre o hur du bemöter andra med din makt. Likt Buddha. Men visst Arga Svetsaren skyller allt på brunsås.

  Svara
 3. Avatar

  Jag är helt för fri invandring till Israel. För öppna gränser och att mångkultur berikar detta gudsförgätna ökenland. Jag är också positiv till att HBTQP och rasblandning. Det är enda sätter för Israel att överleva och vi gojer kommer att bli avskydda för det. Men det är också nödvändigt eller hur Babs?

  Svara
 4. Avatar

  Varför gav inte Gud Neandertalarna en dator i en brinnande buske..då hade vi sluppit all denna teknik uppdatering och vi hade bott på Pluto. Märkligt att Gud inte var före människan utan följer med på vår resa. Däremot att välja Israels folk i detta sämsta stället på jorden det råder öken vandring bland ak47 och burkor.

  Svara
 5. Avatar

  Innan andra världskriget var det bara att läsa Hitlers bok Main kampf för att förstå vad han ville. Nu är det dags att damma av Shalman Rushdies bok satansverserna och läsa den och läsa Koranen vad målet är.

  Svara
 6. Avatar

  Det goda livet på Svt. en propaganda film om Sosselivet där en inbiten Präst från Svenska kyrkar pratar om brunsåsens betydelse bland migrerade fyllehunnar i Spanien som röstar S som burka folket. fy fan Löfven.

  Svara
 7. Avatar

  Underbar artikel! GUD ÄR NATIONALIST! Ingen tvekan om den saken och nationen är förutsättningen för demokrati. Socialdemokraterna har i sin gedigna dumhet och gudlöshet avkristnat Sverige, och bedrivit mission för islam i Sverige. Konsekvenserna blir sannolikt ofattbara för svenskar som trodde sig ha ett land. Svenskarna blir de nya judarna, fördriva från sitt hemland liksom judarna varit 2000 år. Svenskarna svek både Gud och det land Gud givit dem.

  Svara
 8. Avatar

  stolligt värre. gud bevare oss för ingrids sionistiska väckelse.
  OK, israel är säkert fint och intressant och spännande på många sätt.
  men israel är något högst världsligt, israel har inget med guds vilja eller jesu återkomst att göra.
  israel är en produkt av den sionistiska rörelsens inflytande.
  nej ingrid! balfour-deklarationen är inte sanktionerad av gud.

  Svara
 9. Avatar

  Det judiska hatet mot goyim = det muslimska hatet mot kuffarer. De evangelikala sionisterna har snöat in på Gamla Testamentets återvändsgränd. Jesus drev ut månglarna och de skriftlärde ur Templet. Jesu bergspredikan gör upp med Gamla Testamentets etnocentrism.

  Svara
  • Avatar

   Det är som Ingrid säger. Israeliska folket är faktiskt annorlunda än judiska diasporan. Kanske inte helt men deras vandring till normal nationalism har definitivt börjat. Finns böcker utkomna i Israel som har judiska författare med sunt bondförnuft som påtalar detta. Vi måste förstå att judarnas goyim kritiska hållning har sina rötter i upplevelsen att de aldrig haft ett eget land. De lugnar ner sig nu sakta men säkert nu när de så välförtjänt har fått sitt hemland åter.

   Svara
   • Ingrid Carlqvist

    Det är väldigt sorgligt att se att många är beredda att kasta alla judar under bussen på grund av vidriga organisationer som ADL och typer som Barbara Spectre. Jag är HÖGST medveten om att många judiska grupper i Västvärlden har en stor skuld i massinvandringen hit (läs min bok Från Sverige till Absurdistan för mer info), men det betyder GIVETVIS inte att judarna i Israel är likadana. De har ju ett eget land som de är rädda om och därför förstår de oss nationalister och står på vår sida.

    Svara
    • Avatar

     hej ingrid! jo det är skillnad på judar och israeler.
     judarna i sverige utgör en intellektuell och ekonomisk överklass.
     så ser det ut i alla västländer. judar är överrepresenterade inom politik, ekonomi, media, juridik, medicin, kultur och forskning.
     i väst så finns inga proletära judar. du hittar aldrig en jude på verkstadsgolvet eller bland undersköterskorna.
     i israel ser det annorlunda ut. i den judiska staten så intar judar alla platser i samhället. även proletariatet är judiskt.
     judarna i israel blir plötsligt helt vanliga medborgare med helt vanliga liv.
     israel är ett spännande land värt att besöka.
     men ingrid! israels uppkomst är ett resultat av sionistiskt inflytande. israels uppkomst är allt annat än gudomligt. studera gärna vilka metoder sionisterna använde från 1897 till 1947.
     huruvida israel har rätt att existera är en icke-fråga. israel existerar därför att dom kan.
     palestinierna misslyckades helt enkelt med att hindra den judiska invandringen. misslyckas ett folk med att hindra invandring så trängs det undan. så har det alltid varit…….
     tror man att israel är guds vilja så kan man även tro att det är allahs vilja att europa blir ett muslimskt kalifat.
     ingetdera är rätt. det handlar bara om erövring och stöld, inget annat.

     Svara
     • Avatar

      Israels uppkomst är ett resultat av Guds uttalade vilja i både GT och NT . Ingenting annat !

 10. Avatar

  Ingrid Sionistqvist, vad menar du med att skriva med galningen Enarson citat att Israelfrågan en nyckelfråga? Du har ett flertal gånger sagt att nationalister ej bör ta ställning i frågan då den ej angår oss i Europa det minsta. Har du ändrat dig ÄNNU EN GÅNG och menar att Israel-Palestina frågan är viktigt igen och vi måste ta Israels sida?

  Svara
  • Avatar

   Vill också ha ett svar från Ingrid Virrepannaqvist på denna frågan. Har du allvarligt gått o blivit sionist igen? Du är för tusan galen kärring.

   Svara
 11. Avatar

  Hej galenpanna ! Är du medveten om att du just gått med i den värsta sortens satanism som finns att hitta ??

  Svara
 12. Avatar

  När kommer del 3 ?

  Svara
 13. Avatar

  Sionismen och (vissa) judar är roten till allt elände!
  Chabat Lubavitch bl.a. och ADLs Foxman & Greenblatt står högst upp på en lååång lista.
  Ett intressant klipp youtube där de själva erkänner att det är de som ligger bakom multikulturalismen. De hatar oss vita, de hatar oss kristna. De vill se oss utrotade och de använder islam som en sopborste till det syftet.

  https://youtu.be/CcRG4CUuCqA

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.