TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrids magiska resa – del 1: Jag ville inte tro på dumheter

Publicerad 24 november, 2019

Israel. Blotta namnet sätter igång enorma känslor hos människor. Antingen står man på judarnas eller på palestiniernas sida – och passionerna svallar. Jag vill förmedla en annan bild av landet som Gud valde ut. Följ med mig på en biblisk resa i Det Heliga Landet, skriver Ingrid Carlqvist.

En del möten känns nästan förutbestämda. En lyssnare som heter Ola skrev flera mejl till mig om att jag borde träffa pastor Lars Enarson – Ola hade en känsla av att vi skulle ha mycket att tala om. Jag hittade flera videoklipp där Lars Enarson visade sig vara lika engagerad i Sveriges framtid som jag själv är, och liksom jag tror han att ett av de största misstag vi svenskar har begått är att vi kastat ut kristendomen. Vi har övergett Gud och därmed har Gud (kanske) övergett oss.

Det kan tyckas märkligt att en människa som jag – som pendlat mellan att vara ateist, hällörad och asatroende – kommit till samma slutsats som pastor Enarson. Men ändå inte. Jag har alltid förstått att de flesta människor behöver tro på något som är större än dem själva och vardagsbekymren, men lite högmodigt har jag ansett mig själv stå över det hela. Jag klarar mig nog utan Gud i mitt liv – det är värre med andra människor som i stället för Gud har börjat tillbe klimathysteriker som Greta Thunberg och den heliga massinvandringsideologin som, om inget görs mycket snart, kommer att kosta svenska folket vårt eget land.

– Haha, sa min kollega Maria Celander till mig när vi en gång diskuterade min brist på gudstro. Hur kan det då komma sig att du bad till Jesus när din väninna låg på sin dödsbädd i en osedvanligt svår dödskamp? Varför vände du dig inte till Tor eller Oden?!

Mormor Elsa och mamma Kerstin. Foto: Privat.

Att det var en smula märkligt fick jag hålla med om. Jag rannsakade mitt inre och undrade vad det är i mig som har avfärdat Gud, och kom fram till att det bottnar i kampen mellan min mormor Elsa och pappa Carl Herman. Elsa, född 1900, var troende kristen, hade arbetat på Gustav Adolfs församling i Helsingborg och var nära vän med kyrkoherden Gunnar Stenberg – som för övrigt döpte mig i sitt eget hem eftersom min icke-kristna, socialdemokratiska riksdagsledamot-farmor Ingeborg hade gått ur Svenska kyrkan och därför inte fick bära fram mig till dopet i en kyrka.

Pappa ställde religion mot vetenskap

Pappa var ingenjör och ställde religion mot vetenskap. Han och mormor kunde diskutera i timmar, alltid med gott humör och med respekt för varandra. Mormor var en fantastisk historieberättare och oavsett om hon berättade saker från sitt eget liv, sagor hon mindes från sin egen barndom eller händelser från Bibeln så satt jag som ett tänt ljus och lyssnade.

Min pappa Carl Herman och jag, på min 40-årsdag. Foto: Privat.

– Ingrid, inte tror du väl på sådana dumheter, kunde pappa skoja med mig när jag frågade honom om mormors historier från Bibeln.

Och som pappas duktiga flicka ville jag verkligen inte tro på dumheter. Att vara klartänkt och faktasökande blev en sådan stor del av min personlighet att Gud helt enkelt fick stiga åt sidan. Mormor blev nog lite ledsen när jag vägrade konfirmera mig, hon som hade köpt en sådan vacker psalmbok till mig med vit läderpärm. Jag fick den ändå, liksom en present när klasskamraterna konfirmerades. Mormor Elsa var rättvis och generös.

Åren gick och jag klarade mig ganska bra utan Gud. Tio Guds bud hade jag fått med mig av såväl mormor som pappa och det har alltid varit en självklarhet för mig att vara en så bra människa det bara går. Inte behövde jag vara bekännande kristen för att uppföra mig kristligt mot folk!

Nog faktiskt helt underbart

Så tror jag fortfarande det i viss mån är – man kan absolut vara en god och kristlig människa utan att vända sig till Gud för vägledning. Men det man tappar bort är omsorgen om sig själv. Den tröst och uppmuntran Gud och Jesus ger den som på allvar släpper in dem i sitt liv är nog faktiskt helt underbar.

Den insikten drabbade mig med full kraft när jag satt i en båt på Genesarets sjö och lyssnade till en amerikansk pastor från Minnesota. Målande beskrev han hur lärjungarna befann sig i en båt och såg Jesus komma gående mot dem på vattnet. Petrus blev så inspirerad att även han började gå på vattnet, mot Jesus. Men plötsligt tittade Petrus ner och såg hur stormig sjön var. I samma ögonblick som han blev rädd började han sjunka. Jesus sträckte fram handen och räddade honom. Och sa:

– Why do you have so little faith, Peter?

Varför är din tro så svag, Petrus? Eller som det står i den svenska Bibeln: ”Du klentrogne, varför tvivlade du?”

Tron kan försätta berg

Något hände i mig på Genesarets sjö. Foto: Privat.

I det ögonblicket hände det något i mig. Tron kan försätta berg, sägs det, och jag insåg där och då att med Gud och Jesus vid min sida kommer jag aldrig mer att tvivla på att vi svenskar en dag ska få vårt lugna, tillitsfulla och trygga land tillbaka.

Men nu går jag händelserna i förväg! I del 2 ska jag berätta om hur min Israelresa började – i Jerusalem på den höjd dit Abraham begav sig för att på Guds order offra sin ende son Isak. I söndagsskolan var det den berättelse jag tyckte sämst om, jag kunde helt enkelt inte förlika mig med en Gud som krävde att en gammal man skulle döda sin egen son för att visa sin kärlek till Gud. Det kändes helt fel. Hur kunde Gud vara så elak?

Men pastor Enarson förklarade historien på ett för mig nytt sätt. Om det får ni veta mer i nästa avsnitt!

Del 2: Därför är Gud nationalist

Del 3: Muslimernas bisarra krav på Jerusalem

Del 4: Jag mötte Jesus på Genesarets sjö

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

6 Kommentarer

 1. Avatar

  Aha..där ser man vad en resa kan göra, en ”kvinnlig Göran Skytte” behövs?. Skämt åsido.
  Men bra Ingrid att du lyssnar på Lars E.
  Jag fick vetskap om LE genom en vän och har läst och lyssnat på LE och känner att det finns mycket som jag tycker är rätt fakta, han är en av de rättrådiga kristna som varnar för antikrist i form av globalismen och vad den kommer leda till i förlängningen, det stämmer bra med texter från uppenbarelseboken.
  Jag har kristna släktingar, mina morföräldrar var varmt troende.
  Jag är inte aktiv kristen men anser självklart Sverige ska vila på kristna traditioner och vi har faktiskt ett kors i flaggan och inte en halvmåne även om det finns lobbyister som vill ha Sverige till ett muslimskt kalifat.
  EU är embryot för den onda världsordningen. Globalismen bygger på att alla människor är likadana, är goda hederliga och vill göra rätt för sig. Det låter bra men är hyckleri.En lögn. En utopi. En villfarelse. Att alla människor är lika och vill samma sak.
  Det är nationen som är kittet som förenar människor. Tryggheten och säkerheten är betydligt större i Ungern, Slovakien, Polen än den är i Sverige. Är det förvånande?
  Sverige är ett skräckexempel på hur det går när ingen samhörighet existerar. Polariseringen ökar och till slut kan det sluta i inbördeskrig.

  Svara
 2. Avatar

  Helt klart e Gud du själv och ditt inre men för att förnya makten utifrån uppfann man Jesus. Ajabaja folk lyd oss så får du Jesus i en bok. Man ger makten till prästen som känner Jesus och då börjar bränna häxor. Nån liten Sosse vaknar i Sverige och bildar sin makt genom att gulla med kylskåp till folket. Landet blir en Socialism Oas. Makten börja lossna i fogarna..då blir galenskapen nästa vapen…folk har glömt Gud kyrkan o Jesus. Mobil.. hd tv..elbil…vegetarisk gräsmat..Greta Messiah för småbarn och ensamma…info tv av folket svartas ner eller stoppas..plötsligt kommer Rimfrost som en Guds räddning..ingen spränger mer eller skjuter.. kanske var skjutningar Dramaten teater…var är Gud vem är Gud var är Jesus…vem var Jesus egentligen.. en lakansklädd fotvandrare med ordets gåva…..oj detta blev ett liv….

  Svara
 3. Avatar

  Märklig propaganda i Allt för Sverige där man fick reda på att det var kolugnt i Sverige..inget våld alls o sen 45 minuter med Greta o vänterfloskare..Agenda..vad har du för ton i talet Åkesson. Utbildning utan pistol och pappa går till jobbet eller nja han kör BMW till Pizzerian…Darin kanske kan berätta om SOS barnbyar…hur var det på parkeringsplatsen med lekande inkörda barn?

  Svara
 4. Avatar

  Wow, en av dom mest glädjande nyheter, som jag har hört, att Ingrid C. vill vara en av dom cirka 2 % kristna i Sverige! Vi kan bara tacka Gud för nåden, att bliva upptagen till Guds Rike. Jag själv blev frälst (frihalsad) påsken 1984 vid 43 1/2 års ålder i Zürich; sedan dess är Jesus min Influensare. Vi svenskar har en av den mest fantastiska webbsidan om allt som rör sej om Bibeln http://www.bibelfokus.se
  Jag önskar dej, Ingrid, Guds Välsignelse Marianne ps enligt Bibelns Ord går vi emot en tid full av kaos och när det är som värst ropar människorna, att dom vill ha en världshärskare, som gör fred. Han gör först fred, men sedan visar det sej, att han är djävulen själv. Ja, det är antikristen och bara den lilla skaran kristna vill hellre dö än att acceptera honom som sin gud.

  Svara
 5. Avatar

  Hello we are the Free Church of Ullrich…we give you Jesus and our leader Rufus Bergensmitz from Wales took God to his heart 1967.
  His wife Evelina from Norway is not to be found after there journey to Cap Verde.
  So welcome to London and we sell Climate Cross from year 26…some of them have Jesus touched.
  Love from us.

  Svara
 6. Avatar

  Intressant läsa din bakgrund Ingrid, och härlig resa!
  Har lagt märke till att i vissa kristna? sammanhang talas om hur Abraham ”offrar” Isak, detta skär sig illa i mina öron.
  Gud uppmanade Abraham att ta sin ende son och offra honom som ett brännoffer.
  & Abraham TÄNKTE lyda, men Herrens ängel hindrade honom, då denne då fick veta att Abraham fruktade Gud och inte ens undanhöll ende sonen.
  Gud har inte behag till människooffer, ändå var JESUS offer på Golgata enligt Guds kärleksfulla vilja. Jesus kallas Lammet ”du är värdig att ta bokrullen och bryta dess sigill, ty du har blivit slaktad, och med ditt blod har du åt Gud köpt människor av alla stammar och språk, folk och folkslag”
  Jag ber därför alla att skilja på att vara villig att offra sin son som Abraham eller
  att som Gud själv lät sin ende son Jesus, dö, och sen uppstå, det finns likhet, men skillnaden är oändlig

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.