TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 41: Grammofonarkivet

Publicerad 23 november, 2019

Jag har verkligen inte mycket gott att säga om Sveriges Radio, men ett förnämligt grammofonarkiv har de, eller man kanske ska säga – hade de, skriver Gudmundur Bragason. Vår skribent höjer ett varningens finger för att ett kulturmord kan vara i faggorna.

Så här var det tänkt: Grammofonarkivet har flera exemplar av nästan varje skiva, detta för att programmakarna ska ha tillgång till musik för sina produktioner. Ett av exemplaren får dock aldrig lämna arkivet. Det innebär att de har ett stort antal riktigt gamla skivor i nyskick vilket antagligen är det mest unika med samlingen. Om någon skiva bara finns i ett enda exemplar får programproducenten en bandkopia från Grammofonarkivet.

1928 anställde Radiotjänst (nuvarande Sveriges Radio, under en tid Sveriges Riksradio) en person för att hantera de då 200 grammofonskivorna i samlingen. Grammofonarkivet växte ganska snabbt. Radiotjänst köpte in nästan alla svenska skivor. Undantagna var vissa skivmärken så som exempelvis varuhusmärkena Silverton och Grand. Arkivet skaffade sig även kontakter utomlands, inte minst i USA, vilket innebar att man under Andra världskriget kunde spela skivor som inte fanns tillgängliga på den svenska marknaden.

Fram till 2013 var arkivets ambition att ta in ”all svensk musik som släpptes officiellt”. I praktiken köpte man in nästan alla skivor som släpptes i Sverige, det vill säga även musik från andra länder.

Svensk musik blev otillgänglig

2013 bestod samlingen av cirka 1,5 miljoner fonogram, men då inleddes något som måste betraktas som en kulturskandal. Personalantalet halverades i samband med en övergång till digitala inköp och utlåning av musik, vilket i sin tur innebar att det som inte fanns digitalt i praktiken blev otillgängligt. Detta drabbade äldre musik i allmänhet och svensk musik i synnerhet. Ett exempel på en artist där många av succéerna inte finns digitalt är Thory Bernhards.

Hasse Tellemar ledde Ring så spelar vi i nästan 20 år.

Äldre läsare minns säkert program som Skivor till kaffet med Bertil Perrolf, eller Ring så spelar vi med Hasse Tellemar. Grammofonarkivets personal var snabba och lyckades nästan alltid plocka fram den önskade skivan medan samtalet pågick. Om det fanns någon tveksamhet beträffande önskningen kunde till exempel Kjell Fröderberg ställa någon kompletterande fråga till lyssnaren så att det skulle bli rätt skiva. Nu får radiolyssnarna nöja sig med den musik som finns digitalt, vilket innebär att vi får vara utan merparten av äldre svensk populärmusik.

Sedan 2013 köps ljudfiler in digitalt efter behov, vilket självfallet leder till godtycke. Sveriges Radio kan inte längre betraktas som en kulturinstitution. De är snarare ghettokulturens fanbärare. Det är synnerligen anmärkningsvärt att våra politiker låter dem hantera det ovärderliga grammofonarkivet efter eget gottfinnande. Det måste faktiskt ingå i deras uppdrag att bevara och vårda sina arkiv. Enligt vd Eva-Lotta Löwstedt Lundell (uttalandet gjordes 2013) var uppdraget att ”förse programmakarna med musik. Inte att skapa en allmängiltig musikskatt för den svenska befolkningen.”

”Måste få ett slut!”

De kallar sig för ”Public service” vilket de inte är. Att detta politiskt tillsatta byråkratpatrask ska få behandla denna kulturskatt efter eget gottfinnande måste omedelbart få ett slut. SR och SVT är endast maktens megafoner. Utan sina historiska samlingar har de inget existensberättigande!

Nu vill man göra ytterligare nedskärningar. Personligen är jag övertygad om att de tänker slakta hela arkivet. Om de gör sig av med arkivpersonalen försvinner också kunskaper om hur man bäst bevarar och spelar upp äldre ljudmedier. En namninsamling för att rädda Grammofonarkivet har pågått i flera år och den pågår fortfarande. Där kan ni läsa mer. Skriv på, det är bråttom nu!

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 40: Moderaterna gick åt vänster, del 3

Fotnot. De flesta av oss säger Grammofonarkivet, men det officiella namnet är Sveriges Radios grammofonarkiv. Under en period hette det Riksradions grammofonarkiv.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Tack Gudmundur!

    Är ingen grammofonnörd men förstår vikten av betydelsen av denna skatt. Givetvis skrev jag på och sprider både artikel och namninsamling.

    Stor kram /U

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.