Fredrik Reinfeldt började samarbeta med Miljöpartiet för att straffa alla som röstat på Sverigedemokraterna. Foto: Wikimedia Commons.

Fredrik Reinfeldt började samarbeta med Miljöpartiet för att straffa alla som röstat på Sverigedemokraterna. Foto: Wikimedia Commons.

God ton med Gudmundur – del 40: Moderaterna gick åt vänster, del 3

Vid partistämman 25 oktober 2003 valdes Fredrik Reinfeldt enhälligt till Moderata samlingspartiets ordförande. Nu lyste konservatismen med sin frånvaro, för nu skulle man minsann bli ”Det nya arbetarpartiet”. Nu marknadsfördes ”Nya Moderaterna” och vi som var konservativa kände inte igen oss. Skillnaden mellan Moderaterna och de andra borgerliga partierna hade nu blivit så liten att den nästan var försumbar, skriver Gudmundur Bragason.

I valrörelsen 2006 marknadsfördes de borgerliga partierna som Alliansen. Det var den dåvarande centerledaren Maud Olofssons initiativ och denna strategi skulle visa sig vara ett lyckokast. Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten och de fyra borgerliga partierna Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderata samlingspartiet erhöll egen majoritet. Moderaterna var fortfarande landets näst största parti och i riksdagsvalet fick de 26,23 procent av rösterna vilket var en uppgång med drygt 10 procent.

Maud Olofsson skapade Alliansen. Foto: Wikipedia.

I början var den nya regeringen ganska populär. I valrörelsen hade de lovat att de som arbetade skulle få mer kvar av sin lön och detta vallöfte höll de faktiskt. Många fick det bättre, men snart var det ändå något som skavde. A-kassan försämrades och det var rätt många som blev utförsäkrade. Detta diskuterades en hel del, men det fanns ett annat problem som, till varje pris, skulle sopas under mattan, nämligen den ökade invandringen.

Efter valförlusten 2006 avgick Socialdemokraternas partiledare Göran Persson. Han lämnade sin post under ordnade former vilket man verkligen inte kan säga om Fredrik Reinfeldts avgång åtta år senare, mer om detta längre fram i denna artikel. Att Reinfeldts regering blev återvald 2010 var delvis Socialdemokraternas förtjänst eftersom de fick för sig att välja den ökända och odugliga fifflaren Mona Sahlin som partiledare och hon var kanske den borgerliga regeringens bästa valarbetare. Under senare år har Socialdemokraterna haft en enastående ”förmåga” att placera individer med bristfälligt intellekt och dåligt omdöme på höga poster. Att landets största parti inte kan rekrytera bättre folk säger faktiskt en hel del om tillståndet i svensk politik.

Reinfeldt straffade SD-väljarna

Den borgerliga regeringen fick inte egen majoritet i riksdagsvalet 2010. Moderaterna fick dock hela 30,06 procent. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen vilket de i hög grad kunde tacka de nya så kallade alternativa medierna för. De moderata väljare som hoppades att partiet skulle strama upp invandringspolitiken fick bittert erfara motsatsen. Reinfeldt valde att göra upp med det vänsterextrema Miljöpartiet eftersom han vägrade att ens tala med Sverigedemokraternas företrädare och det var också hans sätt att straffa SD-väljarna!

Inför valet 2014 höll herr Reinfeldt sitt ökända ”Öppna era hjärtan-tal” och därigenom hjälpte han Socialdemokraterna att återta regeringsmakten. I riksdagsvalet var Moderaterna nere på 23,33 procent av rösterna.

Anna Kinberg Batra blev inte långvarig som Moderatledare. Foto: Flickr.

Fredrik Reinfeldt lämnade sin post genom att helt enkelt bara försvinna och han övergav sitt sargade parti vind för våg. Anna Kinberg Batra valdes formellt till Reinfeldts efterträdare 10 januari 2015. Det har påståtts att hon i praktiken fungerade som partiledare efter valförlusten 2014, men det märktes över huvud taget inte på Moderaternas förvirrade agerande att de ens hade någon ledare. I och med den ökända Decemberöverenskommelsen från 27 december 2014 abdikerade de borgerliga partierna från rollen som opposition, vilket gjorde att Sverigedemokraterna blev riksdagens enda verkliga oppositionsparti.

Anna Kinberg Batra kritiserades av många för att vara otydlig i sin framtoning. Moderaternas opinionssiffror sjönk och hon blev, i praktiken, avsatt och 2017 efterträddes hon av Ulf Kristersson. I riksdagsvalet 2018 fick Moderata samlingspartiet endast 19,84 procent. De är visserligen fortfarande landets näst största parti i en del mätningar, men det kan förändras. Vänstern fick inte egen majoritet. De segdragna regeringsförhandlingarna med Centern och Liberalerna samt den där på följande Januariöverenskommelsen har vi i färskt minne.

Alliansen splittrades

Tack vare Stefan Löfven är den gamla borgerliga alliansen splittrad, men det är nog det enda den mannen har lyckats åstadkomma. Hans regim består, till 100 procent, av arroganta, demokratiföraktande och överbetalda fullblodsidioter. Liberalerna och Centerpartiet gick till val på att bilda en alliansregering. Vallöften är tydligen inte till för att hållas, så nu måste dessa partier fortsättningsvis betraktas som globalistiska vänsterpartier och den sortens politiker som använder demokratin för att avskaffa densamma har förlorat sin legitimitet.

Stefan Löfven lyckades splittra Alliansen, men har usla opinionssiffror. Foto: President of Russia.

Moderata samlingspartiet måste göra upp med Reinfeldt-eran, om inte annat så i ren självbevarelsedrift. Det är nog ganska många som hoppas att ett konservativt block bildas bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och jag tror faktiskt inte att det är helt omöjligt. Glöm inte att Alliansen i praktiken är död och att Kristdemokraterna och Moderaterna måste hitta på något annat om de vill spela en aktiv roll i svensk politik. Jag är dock inte så säker på att Moderata samlingspartiet kommer att förbli Sveriges näst största parti länge till eftersom både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har betydligt skickligare partiledare.

Tidigare i veckan meddelade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna tänker väcka misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Strax därefter meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de ställde sig bakom misstroendeförklaringen. Det är verkligen inte länge sedan detta hade varit omöjligt. Om detta är början till att ett konservativt block bildas får framtiden utvisa.

Fotnot: Misstroendeomröstningen hölls i går, fredag. Morgan Johansson klarade sig kvar med stöd av Liberalerna och Centerpartiet.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 kommentarer angående “God ton med Gudmundur – del 40: Moderaterna gick åt vänster, del 3

 1. Reinfeldt🤮Jag tål inte psykopaten. Självgodheten och arrogansens ansikte.
  Det verkar som att FR är än mer extrem efter att lämnat partiledarerollen.
  Nu finns det ingen gräns för vanvettet han sprider.
  Skulle tro att han får gå med livvakter resten av livet. Nån som säger emot?

 2. Tinituss Sverige e som en Rysk U -båt med nedsupen kapten…förvirrade bläckfiskar simmar ihjäl sig och glutenfria åsikter bassas ut. Sobril Sverige lever på dynamit mackor och Glock stölder.
  Ökenvandrarna tar över medan fru Kajsa sitter på toa med lös magge och öppet hjärta.
  Barnatro låten hörs inte mer men brunsås e poppis till både kydabullar och flintastek.
  Det var en gång en gube med sina drängar båda..dom voro ute hela daggen tills dom fick ont i maggen..

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #161 Platinasponsorer: Tommy D, Lena B – Gåva, Lisbeth O – Sanna nyheter, levereras av bästa journalisterna, C o P – Gåva. Håller er journalistik högt! Tack!, Monica D – Hoppas att vi ses på mässan i oktober, Monica D igen – Till favoriterna som försvarar det fria ordet, Cecilia W – Hopp blågula, Gammelmormor – Min lilla månadspeng. Ibland mer ibland mindre. Kram, Jan P – Kämpa på. Övriga: Agneta S – Gåva, Peter B, Rolf, Marie W – Tack för det ni gör!, Tomas K – Bra nyhetsveckanprogram, trevlig kväll, Ylva – Tack, Rolf A – Gåva, Bo O – Gåva, Alf – Donation, Erik S – Tack!, Lotta – Bästa svenska politiska podden!, Åsa S, Cecilia S – Gåva, Maria O, Maria E – Intervjua Erik Enby, Knut L, Jim – Gåva, Magnus S – Gåva, Mikael J – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Hans L – Tack för att ni talar klarspråk, Mikael Jo – Gåva till er, Erik – Tack, Monica O – Gåva, Gustaf B – Kör över konkurrenterna, Ingvar J – Gåva. För gediget arb. Ingvar J. Fab, Lennart O – Månatligt bidrag, Eva och Lasse – Bra jobbat, Margareta B – Tack för ert eminenta arbete! Kram, Margareta M – Gåva, Britt – Donation, Tord – En gåva, Pirkko T, Erik N – Gåva, Marita P – Gåva, Magnus, Alf, Lars Gunnar – Donation, kämpa på, Anders W – Gåva till Ingrid&Maria, Stefan F – Gåva, Niklas, Kristina, Mikael F, Bo L, Anonym M, Mikael S, Cecilia, Daniel, Åke, Krister, Renaud, Dag, Pär, Maja, Susann, Anonym L, Carola, Leif E, Leif H, Kerstin, Eva, Lars T. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #161 Platinasponsorer: Tommy D, Lena B – Gåva, Lisbeth O – Sanna nyheter, levereras av bästa journalisterna, C o P – Gåva. Håller er journalistik högt! Tack!, Monica D – Hoppas att vi ses på mässan i oktober, Monica D igen – Till favoriterna som försvarar det fria ordet, Cecilia W – Hopp blågula, Gammelmormor – Min lilla månadspeng. Ibland mer ibland mindre. Kram, Jan P – Kämpa på. Övriga: Agneta S – Gåva, Peter B, Rolf, Marie W – Tack för det ni gör!, Tomas K – Bra nyhetsveckanprogram, trevlig kväll, Ylva – Tack, Rolf A – Gåva, Bo O – Gåva, Alf – Donation, Erik S – Tack!, Lotta – Bästa svenska politiska podden!, Åsa S, Cecilia S – Gåva, Maria O, Maria E – Intervjua Erik Enby, Knut L, Jim – Gåva, Magnus S – Gåva, Mikael J – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Hans L – Tack för att ni talar klarspråk, Mikael Jo – Gåva till er, Erik – Tack, Monica O – Gåva, Gustaf B – Kör över konkurrenterna, Ingvar J – Gåva. För gediget arb. Ingvar J. Fab, Lennart O – Månatligt bidrag, Eva och Lasse – Bra jobbat, Margareta B – Tack för ert eminenta arbete! Kram, Margareta M – Gåva, Britt – Donation, Tord – En gåva, Pirkko T, Erik N – Gåva, Marita P – Gåva, Magnus, Alf, Lars Gunnar – Donation, kämpa på, Anders W – Gåva till Ingrid&Maria, Stefan F – Gåva, Niklas, Kristina, Mikael F, Bo L, Anonym M, Mikael S, Cecilia, Daniel, Åke, Krister, Renaud, Dag, Pär, Maja, Susann, Anonym L, Carola, Leif E, Leif H, Kerstin, Eva, Lars T. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #161 Platinasponsorer: Tommy D, Lena B – Gåva, Lisbeth O – Sanna nyheter, levereras av bästa journalisterna, C o P – Gåva. Håller er journalistik högt! Tack!, Monica D – Hoppas att vi ses på mässan i oktober, Monica D igen – Till favoriterna som försvarar det fria ordet, Cecilia W – Hopp blågula, Gammelmormor – Min lilla månadspeng. Ibland mer ibland mindre. Kram, Jan P – Kämpa på. Övriga: Agneta S – Gåva, Peter B, Rolf, Marie W – Tack för det ni gör!, Tomas K – Bra nyhetsveckanprogram, trevlig kväll, Ylva – Tack, Rolf A – Gåva, Bo O – Gåva, Alf – Donation, Erik S – Tack!, Lotta – Bästa svenska politiska podden!, Åsa S, Cecilia S – Gåva, Maria O, Maria E – Intervjua Erik Enby, Knut L, Jim – Gåva, Magnus S – Gåva, Mikael J – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Hans L – Tack för att ni talar klarspråk, Mikael Jo – Gåva till er, Erik – Tack, Monica O – Gåva, Gustaf B – Kör över konkurrenterna, Ingvar J – Gåva. För gediget arb. Ingvar J. Fab, Lennart O – Månatligt bidrag, Eva och Lasse – Bra jobbat, Margareta B – Tack för ert eminenta arbete! Kram, Margareta M – Gåva, Britt – Donation, Tord – En gåva, Pirkko T, Erik N – Gåva, Marita P – Gåva, Magnus, Alf, Lars Gunnar – Donation, kämpa på, Anders W – Gåva till Ingrid&Maria, Stefan F – Gåva, Niklas, Kristina, Mikael F, Bo L, Anonym M, Mikael S, Cecilia, Daniel, Åke, Krister, Renaud, Dag, Pär, Maja, Susann, Anonym L, Carola, Leif E, Leif H, Kerstin, Eva, Lars T. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #161 Platinasponsorer: Tommy D, Lena B – Gåva, Lisbeth O – Sanna nyheter, levereras av bästa journalisterna, C o P – Gåva. Håller er journalistik högt! Tack!, Monica D – Hoppas att vi ses på mässan i oktober, Monica D igen – Till favoriterna som försvarar det fria ordet, Cecilia W – Hopp blågula, Gammelmormor – Min lilla månadspeng. Ibland mer ibland mindre. Kram, Jan P – Kämpa på. Övriga: Agneta S – Gåva, Peter B, Rolf, Marie W – Tack för det ni gör!, Tomas K – Bra nyhetsveckanprogram, trevlig kväll, Ylva – Tack, Rolf A – Gåva, Bo O – Gåva, Alf – Donation, Erik S – Tack!, Lotta – Bästa svenska politiska podden!, Åsa S, Cecilia S – Gåva, Maria O, Maria E – Intervjua Erik Enby, Knut L, Jim – Gåva, Magnus S – Gåva, Mikael J – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Hans L – Tack för att ni talar klarspråk, Mikael Jo – Gåva till er, Erik – Tack, Monica O – Gåva, Gustaf B – Kör över konkurrenterna, Ingvar J – Gåva. För gediget arb. Ingvar J. Fab, Lennart O – Månatligt bidrag, Eva och Lasse – Bra jobbat, Margareta B – Tack för ert eminenta arbete! Kram, Margareta M – Gåva, Britt – Donation, Tord – En gåva, Pirkko T, Erik N – Gåva, Marita P – Gåva, Magnus, Alf, Lars Gunnar – Donation, kämpa på, Anders W – Gåva till Ingrid&Maria, Stefan F – Gåva, Niklas, Kristina, Mikael F, Bo L, Anonym M, Mikael S, Cecilia, Daniel, Åke, Krister, Renaud, Dag, Pär, Maja, Susann, Anonym L, Carola, Leif E, Leif H, Kerstin, Eva, Lars T.