Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn verkar sympatiska, tycker Gudmundur Bragason. Men det var när den senare lämnade över partiledarskapet i Moderaterna som det började gå riktigt åt pipan med partiet. Foto: Anders Henrikson/Flickr

Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn verkar sympatiska, tycker Gudmundur Bragason. Men det var när den senare lämnade över partiledarskapet i Moderaterna som det började gå riktigt åt pipan med partiet. Foto: Anders Henrikson/Flickr

God ton med Gudmundur – del 39: Moderaterna gick åt vänster, del 2

Moderaternas resa vänsterut inleddes då Gösta Bohman släppte tyglarna, men befästes och eskalerade under superglobalisten Carl Bildts olycksaliga styre, menar Gudmundur Bragason. Den som till äventyrs trodde att Moderaterna stod för en stram invandringspolitk, trodde fel.

Att efterträda någon som åtnjuter så stor popularitet som Gösta Bohman kan vara otacksamt, vilket Ulf Adelsohn delvis fick erfara. Han tycks vara en noggrann, duktig och allt igenom sympatisk person, men han jämfördes alltid med sin företrädare. Han var troligen den siste politiker av den gamla hederliga sorten som innehade posten som partiledare för Moderaterna. Ulf Adelsohn var landshövding i Stockholms län mellan åren 1992-2001 och han var väldigt aktiv i detta ämbete. Han är gift med Lena Adelsohn Liljeroth som var kultur- och idrottsminister åren 2006-2014. Jag hade en del med henne att göra i min ungdom och uppfattade henne som en sympatisk och noggrann person.

Vid riksdagsvalet 1982 lyckades Socialdemokraterna med Olof Palme i spetsen återta regeringsmakten. Moderaterna fortsatte dock att gå framåt och fick 23,64 procent av rösterna, men 1985 tappade partiet väljare och fick då 21,33 procent. Folkpartiet blev valets stora vinnare eftersom de blev landets tredje största parti. Medierna kallade det för Westerberg-effekten. Bengt Westerberg som var nytillträdd folkpartiledare var okänd för de flesta och upplevdes av ganska många som en frisk fläkt. Hans stjärna skulle dock snart dala och de flesta av oss minns honom som en arrogant och invandringsvurmande vänsterliberal politruk.

Maria Celander har svårt att hålla sig vaken när superglobalisten Carl Bildt besöker Lund 2010. Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån

I riksdagsvalet 1988 backade Moderaterna ytterligare till 18,30 procent. Nu var Carl Bildt partiledare. Denne uttalade globalist tillträdde 1986 och nu blev Moderaterna slutgiltigt ett liberalt parti. Arvet efter Gösta Bohman försvann gradvis trots att Carl Bildt vid denna tid var hans svärson.

År 1991 lyckades de borgerliga partierna återta regeringsmakten. De erhöll emellertid inte egen majoritet. De var beroende av stöd från Ny demokrati. Moderaterna fick 21,92 procent av rösterna. Och det är nu som även den moderata invandringspolitiken börjar urarta på riktigt.

Luciabeslutet

1989 tillkännagav invandrarminister Maj-Lis Lööw den socialdemokratiska regeringens beslut om en mer restriktiv invandringspolitik. (Statsminister vid denna tid var Ingvar Carlsson.) Bakgrunden var den rekordstora flyktingströmmen till Sverige under andra halvåret 1989, då 20 000 personer kom, jämfört med 19 000 under hela 1988. Moderaterna och Centerpartiet stödde beslutet medan Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommunisterna (som de fortfarande hette då) klargjorde att de var emot. Den 19 december 1991 upphävde Bildt-regeringen Luciabeslutet, som en eftergift till Folkpartiet. Nu hade Socialdemokraterna plötsligt inget att invända. Många av Moderaternas väljare trodde länge att partiet ville föra en restriktiv invandringspolitik, men så var inte fallet fick vi bittert erfara.

Det är lätt att glömma att Carl Bildt åtnjöt ett ganska stort förtroende bland stora grupper. Nu har det nog minskat. Han har, för länge sedan, passerat ”bäst före-datum” och framstår mest som patetisk. Man kan tycka vad man vill om honom, men faktum är att han förde svensk inrikespolitik några steg bort från Palme-erans vurm för diverse kommunistiska bananrepubliker.

1994 återfick Socialdemokraterna regeringsmakten. Moderaterna erhöll 22,38 procent av rösterna. I riksdagsvalet 1998 fick de 22,90 procent. År 2002 gjorde Moderaterna ett katastrofval och erhöll endast 15,25 procent av rösterna. Partiledare var då Bo Lundgren, som innehade posten åren 1999-2003. Jag minns honom inte särskilt väl, men han gjorde ett ganska sympatiskt intryck. Efterträdaren minns jag dock allt för väl och det blir mer om honom och några till i den tredje och sista delen.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 38: Moderaterna gick åt vänster, del 1


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 kommentarer angående “God ton med Gudmundur – del 39: Moderaterna gick åt vänster, del 2

  1. Huedamej vilken skräckis som väntar i nästa del, ”Fredrik den förskräcklige ”epoken i svensk inrikespolitik är en fullständig slakt på det svenska folkhemmet. Han borde inte gå lös och ledig. Men moderaterna hyllar honom ännu, lita aldrig på en moderat 2019.

  2. Denna artikel är en närmast perfekt beskrivning av mina tankar. Efter Carl Bildts tillträde kändes mitt medlemskap i partiet allt mindre angeläget/angenämt, så det fick självdö. Jag kan i dag konstatera att M under Reinfeldt har åsamkat vårt land en obotlig skada, vilken nu fullbordas av sossar och miljömuppar med ”liberala” stödpartier. Och Reinfeldts bejublade globalist-anförande på M’s partistämma härförleden visar att hans ande vilar tung över partiet.

  3. Ni som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 60.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan.