TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Det ska vara så förbannat normkritiskt hela tiden

Publicerad 7 november, 2019

Teveserien Vår tid är nu är en dundrande succé, men vår krönikör Klas Qvist har hittat en del saker som retar honom. Bland annat undrar han varför folk pratar som om det var 2019 och varför man ständigt måste pressa ner politiskt korrekta budskap i halsen på tevetittarna.

Skådespelaren Peter Dalle gör rollen som den koleriske köksmästaren Stig Backe. Foto: Anders Henrikson/Flickr

Den 28 oktober i år började SVT sända säsong tre av det mastiga familjedramat Vår tid är nu, en berättelse som spänner över flera generationer, från firandet av freden i maj 1945 och flera decennier framåt. Det mesta kretsar kring en familj och deras med- och motgångar på restaurangen Djurgårdskällaren i Stockholm. Det hela är inte så lite underhållande mellan varven med Lorrygängets radarpar Suzanne Reuter – den åldrande krögarinnan Helga Löwander och Peter Dalle – Stig ”Stickan” Backe, hetlevrad, men faktiskt inte helt humorbefriad köksmästare som ingen helst går nära, i betydande roller.

Helgas tre barn – det rivaliserande brödraparet Gustaf och Peter Löwander samt deras yngre syster Nina hjälper till att föra handlingen framåt kronologiskt så väl som dramaturgiskt, men där är det slut på det roliga.

Producentteamet bakom Vår tid är nu har slagit knut på sig själva i försöken att få det hela att verka så autentiskt som möjligt, men det håller tyvärr inte hela vägen. Det hela börjar dock väldigt bra. När en ung Nina Löwander öppnar jazzklubb i Djurgårdskällarens festvåning precis efter krigsslutet 1945 och engagerar den svenska jazzeliten, då fungerar det. Det beror helt enkelt på att svensk jazz klarade sig utmärkt i konkurrensen och var väl ansedd långt utanför landets gränser under de år som avhandlas i säsong ett.

Sedan, när jazzen byts ut mot rock, då blir det lite fel, helt enkelt på grund av att den så kallade svenska rocken var töntig ja, riktigt usel till och med. Några enstaka artister ur den eran, jag tänker då främst på Owe Thörnqvist och Little Gerhard, klarade sig visserligen mycket bra, men det berodde främst på att båda hade vett på att ta av sig rockskruden relativt tidigt och gå över till schlager. Fast Thörnqvist var aldrig någon renodlad rockartist egentligen, men hans rockpastischer lät ofta minst hundra gånger bättre än det som skulle föreställa svensk rock. Musiken på den i serien nystartade rockklubben låter hur som helst lite för bra och är alldeles för otöntig för att det ska verka autentiskt svenskt. Och problemen slutar tyvärr inte där.

Hyllad av en historielös kritikerkår

Samtalen karaktärerna emellan känns så nutida att jag ibland inbillar mig att någons smartphone snart ska börja ringa, trots att det alltså är 1945 och sådana inte skulle komma att uppfinnas förrän lite drygt 60 år senare. Och mycket riktigt, när en kobratelefon ringer, jag tror det har hunnit bli tidigt 1960-tal vid det laget, då låter signalen påfallande elektronisk. Lät verkligen de gamla fina kobrorna så där? Hade månne seriens ljudansvarige slumrat till just där eller berodde det hela på bedårande okunskap och eller ovilja att ta reda på hur det förhöll sig med en så pass enkel detalj?

Och nu kommer vi till det där som verkligen gör att jag vrider mig i soffan, förmodligen också den direkta orsaken till att Vår tid är nu blivit både prisbelönt och hyllad  av en kulturmarxistisk, troligen även relativt historielös kritikerkår. Det typiska med SVTs serier (och vad hade man väntat sig egentligen?) är ju att det ska vara så förbannat normkritiskt hela tiden. Det blir förutsägbart och stundtals outhärdligt. Man vet redan på förhand att mycken tid kommer att ägnas åt att banka in i tevetittarens samvete hur onda och inskränkta de med gott om pengar alltid var och hur goda de utsatta, fattiga arbetarna alltid var. Fanns det verkligen inga skitstövlar inom fackförbundsrörelsen på den tiden? Uppnåddes verkligen alltid ekonomiska framgångar genom att andra per automatik hamnade under klacken på en rikemanskänga? Ägnar man sig inte lite väl mycket åt stereotyper här?

Svaret är förstås att ingen manusförfattare, och ingen annan som vill komma undan med karriären i behåll heller, vågar beskriva gårdagen ur ett annat perspektiv än det nu gängse.

Det är regim-teve vi pratar om

Den svenske landsfadern Tage Erlander, som i dag troligen hade stämplats som nazist, förekommer i serien. Foto: Wikimedia Commons

Det märks alltför väl hur det kommunistiska spöket (antingen i form av en livs levande, väldigt normkritisk chef eller också via ett slags inbyggd PK-kompass) står och tittar över axeln på seriens produktionsansvariga. Det är regim-teve vi pratar om. Glöm aldrig bort det. Då får man vackert finna sig i att, för femtielfte gången minst, bli undervisad i hur framförallt kvinnor, men också arbetskraftsinvandrare och homosexuella, blev behandlade 70 år bakåt i tiden. Underhållning i uppfostringssyfte alltså, iförd dramakostym, precis som i fallet med serien Fröken Frimans krig. Därmed inget ont sagt om litteratur och teveserier som tar upp fattigdom, men det är farligt lätt att det hamnar på fel sida av gränsen till klichéträsket.

Eftersom man, trots upprepade försök, inte med bästa vilja i världen kan utmåla dagens sossar som några intelligensaristokrater (försök förse Löfven-juntan med en gloria av snillrik ödmjukhet den som kan), får man ta till gårdagens storheter. Tage Erlander förekommer till och med som rollfigur och andra, som Hjalmar Mehr – Stockholms finansborgarråd under många år, tillika mannen bakom den omfattande rivningen av Klarakvarteren och senare illa omtyckt portalfigur under almstriden, nämns flera gånger. Det var förresten han som fick öknamnet Almar Ner av sina belackare. Det känns bitvis lite väl mycket som: ”Djup suck … Vi måste påminna folket om att det faktiskt fanns en tid då socialdemokrater inte utmålades som makthungriga politruker av stinkande högerråttor. Vi vilar på de gamla lagrarna en liten stund och sedan tar vi itu med allt det där tråkiga med den obildbara pöbeln, förlåt, allmänheten och SD-monstret, eller nutiden som det visst heter, i något senare teveprogram”. Självklart! Även så kallat progressiva människor måste ju kunna ägna sig åt lite mysigt tillbakablickande när kolossen fått larvfötter…


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

6 Kommentarer

 1. Avatar

  Märkligt att man förstör serier o långfilmer med att prata dagens skämt och lång tillbaka i medeltiden. Inte fan kunde man detta då. Man hade som låg medborgare bara några få och sen håll käften..käften fanns inte ens då..man skrev på ett annat sett och på 60 talet lärde man sig skrivstil varvid man inte hann spränga mer än ett öres smällare i nyckelhålet.

  Svara
 2. Avatar

  Våga kritisera normen *normkritisk*!

  Svara
 3. Avatar

  Sydsvenskan Hd skriver långa långa Nazze inlägg om Sd. Ingrids kompis Mattias Ks gamla essens text är rasbiologi som nu skall strykas. i ett annat blad har Börje Salming svalt en lakrits puck och tycker att härliga Greta Thunberg skall bli statsminister, samtidigt skall Börje gå över till nattåg när han hälsar på Norrland. Spräng mig till ett annat land Gud. Häromdagen gnällde meteorolog långhårig Bryzzel kål också om Greta. Han talar inte om att han får 15 miljoner i lön och en fön till det äckliga håret. Dessutom kände han Marlena o Svante men inte Greta…

  Svara
 4. Avatar

  Johan Forsell emot Damberg…en het debatt i Aktuellt där Forsell åt upp Damberg. Forsell 39 ta över Moderaterna. Hans blick. ojojoj.

  Svara
 5. Avatar

  Nya tider nya lagar behövs. Det är inte Kalle som pallar äpplen längre. Lägg ner Sida. Fn. Eu. Det fungerar inte med Humanism Hjärta Pussa barn politik, Utan hjärna.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.