TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 37: Kollektivanslutningen

Publicerad 26 oktober, 2019

LOs ökända kollektivanslutning av medlemmar till det socialdemokratiska partiet är kanske okänd för våra yngre läsare, men den pågick under många år och avskaffades först vid årsskiftet 1990-1991, fast egentligen försvann den inte på riktigt, skriver Gudmundur Bragason.

Landsorganisationen (LO) och det socialdemokratiska partiet är tätt sammanflätade. Då LO bildades 1898 skedde det med stöd av Socialdemokraterna som fram till LOs tillkomst även hade fungerat som facklig centralorganisation. För att få vara med i facket krävdes att man var medlem i det socialdemokratiska partiet, men redan efter något år avskaffades kravet och i stället uppmanades de olika fackförbunden att kollektivansluta sina medlemmar.

Kollektivanslutningarna medförde att Socialdemokraterna blev landets i särklass rikaste parti. Det fanns självfallet medlemmar som först och främst var med i facket för att tillvarata sina intressen som arbetstagare. En god vän till mig var med i facket av denna anledning, men socialdemokrat var han då verkligen inte. Visst kunde han slippa att bli ansluten till det socialdemokratiska partiet. Det skulle gå till så att han skrevs in i ett register över ”ickemedlemmar”, men han skulle betala medlemsavgiften ändå. En måndag per månad, under ett par timmar mitt på dagen, kunde han sedan åka in till stan för att få tillbaka sin medlemsavgift genom att hämta pengarna på partikansliet! Eftersom detta var under hans ordinarie arbetstid kunde han förstås inte få tillbaka sina pengar och i praktiken blev han fortfarande partimedlem och fick fortsättningsvis partiets medlemspropaganda hem i brevlådan. Detta är ett ypperligt exempel på LOs och sossarnas demokratisyn.

Hör inte hemma i en demokrati

Många var kritiska till kollektivanslutningen, den hörde helt enkelt inte hemma i en demokrati. Mellan åren 1976-1982 hade Sverige borgerliga regeringar. De borde givetvis ha förbjudit detta oskick, men ingenting hände. Vid sin kongress 1987 beslutade Socialdemokraterna att kollektivanslutningen skulle avskaffas vid årsskiftet 1990-1991. Man beräknade att medlemsantalet i partiet i och med detta skulle sjunka med 65 procent. Många avdelningar inom LO som tidigare hade kollektivanslutit sina medlemmar, valde att från 1991 i stället organisationsansluta sig. Genom detta förfarande kunde avdelningarna fortsättningsvis betala ungefär hälften av vad kollektivanslutningen hade kostat.

I januari 1991 lades flera motioner i riksdagen med förslag att medlemskap i en politisk organisation endast får erhållas genom en persons egen ansökan samt att fristående juridiska organisationer inte skulle kunna anslutas till ett politiskt parti. När frågan bereddes i Konstitutionsutskottet resulterade det hela i en hemställan att motionerna avslogs, vilket vann bifall vid omröstning i riksdagen i maj 1991 och organisationsanslutningarna kunde fortsätta, med andra ord finns det fortfarande en ”lightvariant” av kollektivanslutningen.

Borgerliga regeringar gjorde ingenting

Åren 2006-2014 hade vi åter borgerliga regeringar. Vi kan konstatera att organisationsanslutningarna fortfarande finns kvar. Detta beror antagligen på att de partier som satt i dessa regeringar i själva verket inte är särskilt borgerliga. Lägg där till att Socialdemokraterna uppfattar sig som staten och att de borgerliga partiernas självbild är att de utgör oppositionen.

Jag tror inte heller att vi kan förvänta oss att det socialdemokratiska partiet någonsin kan reformeras. De har gett ordet demokratur ett ansikte och de är huvudsakligen socialister. Deras valspråk borde vara ”Makten framför allt”. Det finns de som hävdar att det inte skulle ha någon betydelse om till exempel Sverigedemokraterna skulle bli landets största parti. Jag delar inte riktigt den bedömningen. Jag tror snarare att det är viktigt att den socialdemokratiska självbilden rämnar och att partiet slutgiltigt krossas och att de tillsammans med den övriga vänstern förpassas till historiens sophög där de hör hemma och de kan gott ta med sig de flesta av riksdagspartierna.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

4 Kommentarer

 1. Avatar

  Tack kära Gudmundur för ännu en bra krönika. Du kan verkligen historien. Beundransvärt /Ullekram ❤️

  Jag minns en novemberdag, tror det kan ha vart 2016?

  Motståndsrörelsen skulle ha en gående demonstration och vi var inne i city den dagen. När vi kom upp närmare Kungsträdgården så möttes vi av en demokratihatande pöbel redan där, en bra stund innan demonstrationståget skulle starta som vrålade ”Inga rasister på våra gator” I vimlet syntes även den ökände mötesstöraren Dror Feiler. Denna syn var inte ny. Vi hade sett den många gånger förut när någon svenskvänlig fysisk opinionsyttring var på gång. Dock fanns det två avvikande herrar utan rosa hår och näsringar, bleka och hålögda (ett väldigt typiskt vänsterpöbelutseende) Dessa båda herrar var välklädda i röda jackor och för övrigt välekiperade. De stod där mitt i psykpöbeln med varsin röd fana vid sin sida. Minns inte riktigt vilket av LO-förbunden de representerade, kan ha vart Handels men ska ej säga säkert. Jag gick fram till dem och frågade om facket hade något event samtidigt (givetvis förstod jag varför de stod där). Svaret jag fick ”nej, vi är här för att stötta ett fint antirasistiskt initiativ” Say no more egentligen men tillägger att jag ställde frågan om lämpligheten att delta tillsammans med våldsvänsterextrema AFA och andra kriminellt belastade individer? Ställde också frågan hur medlemmarna ställde sig till att de deltog med ovanstående klientel? De båda herrarna skruvade nervöst på sig och jag insåg att de endast var nyttiga (och dumma) idioter tillika utsända fotsoldater. Hade detta hänt idag så hade jag självklart utvecklat samtalet och förmodligen filmat vår korta pratstund men så blev det inte. Att facket och regimen är djupt insyltade i varandra och satt under hög korruption är inget nytt. Frågan är bara – hur många ”vanliga” medlemmar känner till detta? Vanliga ”Svenssons” som prickfritt betalar in fackavgiften månad efter månad helt ovetande om detta faktum? Förmodligen ganska många, annars hade det inte kunnat fortsätta. Vi har så många svenskar som omedvetet både betalar och möjliggör vägen mot ett totalitärt Sverige att tanken närmast svindlar 🙁 En del är nog medvetna om det och tycker det är i sin ordning men en ofantligt stor mängd blir så oerhört blåsta… 🙁

  Svara
 2. Avatar

  ”Mandatory collective affiliation” nämnde jag på den tiden då det begav sig för en amerikansk bekant, demokrat och hängiven beundrare av svensk socialdemokrati. Han blev arg, för han tyckte att min ”lögn” var alltför fräck och magstark, men han skulle naturligtvis kolla för att – som han trodde – vederlägga min ”lögn”. Han gjorde det och blev tämligen knäckt och desillusionerad.

  Svara
 3. Avatar

  Sprängning av villa i Helsingborg 2 stora bränder på annat ställe…nu e gäng skäggbarnen arga eller så e detta terror för att sänka ner samhället i botten. Då e dessa godingar oåtkomliga i sina stengrottor. Var e Rosenbad nej man låter folket. få utstå skiten bara dom får ha makten och höja plastpåseskatten och sin egen lön.
  Inte en jävla plastpåse efter 1 Maj. Uppror nyval och stäng Rosenbad. Sänk värmen i Riksdagen och låt oss grilla politikerna i en öppem debatt.

  Svara
 4. Avatar

  Donald Trump levererar! Ser med tillförsikt fram emot att Trump får fortsätta visa vart skåpet ska stå fram till 2024. Vi behöver en president som DT.
  Nu ska islamisterna jagas över hela världen. Världen kan bli en bra plats om pedofilhundarna försvinner för gott från jordens yta.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.