TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Analys: Terrorskandalen på polishögkvarteret i Paris

Publicerad 10 oktober, 2019

Terrordådet på polishögkvarteret i Paris 3 oktober, där den muslimske konvertiten Mickaël Harpon knivmördade fyra och skadade två poliser, skakar såväl den franska polisen som regeringen. Harpon hade nämligen tillgång till topphemliga uppgifter om franska polisagenter – och ingen vet om han gett islamistiska grupper denna information, uppger källor till Ingrid&Maria.

Mickaël Harpon hade västindiskt ursprung och var dövstum. Under många år hade han jobbat som civilanställd datatekniker med högsta möjliga säkerhetsgodkännande, vilket innebar att han hade tillgång till alla datorer och allt topphemligt underrättelsematerial – ett system som kallas DRPP.

På bara arton månader gick Harpon från nybliven muslim till radikaliserad och terrorsugen islamist. Eftersom han hade tillgång till uppgifter om vilka radikala muslimer den franska polisen höll koll på, visste han alltså att han själv inte var övervakad. Därmed kunde han utan problem hugga ihjäl tre manliga poliser och en kvinnlig civilanställd samt skada ytterligare två poliser. Efter dådet sköts han ihjäl.

Reaktionerna från president Emmanuel Macrons regering har varit chock och förtvivlan. Inrikesminister Christophe Castaner erkänner att staten ”inte fungerade” men förnekar att det är frågan om en statsskandal. Men var regeringen verkligen fullständigt ovetande? Inte enligt våra källor i underrättelsevärlden. En av dem berättar:

– Nej! Vi som arbetar för att identifiera och gripa terrorister innan de hinner slår till var helt ovetande om Mickaël Harpon. Men i efterhand har vi fått veta att uppgifterna om honom fanns i Elyséepalatset, där den franska regeringen sitter, och att de medvetet mörkade informationen.

På Elyséepalatset kände man till att den muslimske konvertiten radikaliserats, men lämnade inte informationen vidare till underrättelsetjänsterna. Foto: Wikimedia Commons.

– Jag förstår om det verkar helt obegripligt, men det handlar både om ”revirpissande” och om politiska hänsyn till islam och integration. Precis som i Sverige och många andra europeiska länder har franska politiker jobbat hårt på att få in muslimer i poliskåren. Och när de väl är anställda struntar man helt och hållet i att göra kontroller av de muslimer som ingår i gendarmeriet och Police Nationale som är de två nationella polisstyrkorna – trots att alla vet att muslimer plötsligt kan radikaliseras.

Information undanhålls

Senatorn Christian Cambon. Foto: Wikipedia.

Just det faktum att Frankrike har flera polisorganisationer skapar särskilda problem. Det är inte ovanligt att chefer håller hårt på sitt eget revir och till och med undanhåller information från andra delar av poliskåren, något som kan få ödesdigra konsekvenser – vilket Harpons terrordåd är ett tydligt bevis för. Ingen kan i nuläget garantera att han inte delgett andra islamister den topphemliga underrättelseinformation han hade tillgång till.

Senatorn Christian Cambon, som leder parlamentets underrättelseutskott, konstaterade att Harpon haft tillgång till namn och adresser på alla polisagenter.

– Det är fasansfullt att föreställa sig vad han kan ha gjort med denna känsliga information, säger Cambon.

Den stora dagstidningen Le Figaro konstaterade på sin förstasida att ”radikal islam har penetrerat statsapparatens hjärta” och drog slutsatsen att regeringen befinner sig i förnekelse. Fransk polis och säkerhetstjänst har fullt upp med så kallade damage control operations i detta nu.

Förutom denna gigantiska skandal som kan få konsekvenser för många år framöver, mår etniskt franska poliser sämre än någonsin. Den svenska poliskrisen har pågått i många år och har gjort erfarna poliser missnöjda med lönen, den uselt genomförda omorganisationen och de allt större farorna i jobbet, och fått många att hoppa av och söka sig till den privata sektorn. I Frankrike är situationen ännu värre – bara i år har över 50 poliser tagit sina liv.

Franska polisens självmordsvåg

En annan källa förklarar vad självmordsvågen beror på:

– Den franska polisen får mycket skit av politiker, allmänheten, olika frivilligorganisationer med flera. De anklagas för att vara så ineffektiva att de inte löser några brott och dessutom för att vara brutala i ”socioekonomiskt utsatta områden”. Men det som har tillkommit och försatt många franska poliser i existentiell kris är faktiskt Gula västarna-demonstrationerna.

Demonstrationerna som pågått i snart ett år har skapat alldeles särskilda dilemman för franska poliser. Samtidigt som deras chefer vill att de ska acceptera våldsamt beteende från muslimer i landet, så har de beordrats att gå mycket hårt fram mot de fransmän som demonstrerar mot såväl höga bensinpriser som massinvandringens konsekvenser. De ska alltså vara ”snälla” mot dem som förstör Frankrike och ”elaka” mot sitt eget folk – de etniska fransmännen.

När franska poliser tog av sig sina hjälmar för att visa solidaritet med Gula västarna, fick de skit av regeringen. Foto: Freethoughtproject.com.

Vid ett tillfälle tog ett antal franska poliser av sig sina hjälmar för att visa demonstranterna respekt. Det tog hus i helvete. En av källorna berättar:

– De fick enormt mycket skit för detta av den franska regeringen. Det blev ju så tydligt att många franska poliser håller med Gula västarna och flera av dem har på sin fritid deltagit i demonstrationerna. Tänk dig själv hur det skulle kännas att i ena stunden delta i demonstrationerna och i nästa tvingas banka skiten ur demonstranterna …

Poliserna får ta emot allmänhetens ilska

Men kan detta verkligen ligga bakom självmordsvågen där 52 poliser har tagit livet av sig sedan januari i år?

– Såväl i Frankrike som i Sverige är det den enskilde polisen på gatan som får ta emot allmänhetens ilska. De har dåligt betalt, arbetar mycket övertid och på obekväma arbetstider och har en enormt stressig arbetssituation. Många franska poliser talar inte ens om för sina grannar vad de jobbar med. De lider av ett slags stridsutmattning.

– Man kan faktiskt likna polisen, speciellt antiterrorenheterna, vid stridande förband. Tänk att ständigt behöva vara på tå, att inte veta när du kommer hem eller om du kommer hem. Det är otroligt tufft att hela tiden vara under press och stress i situationer där man i princip inte får göra fel. Och dessutom har man kanske en familj hemma som undrar om man deltog i ett visst uppdrag, som frågar vad du gör och om du kommer hem.

Källan berättar att det för många poliser är nästintill omöjligt att leva ett normalt familjeliv när de jobbar i princip dygnet runt och ska hantera allt de får se och uppleva i tjänsten.

– Är det så konstigt att många poliser tar till flaskan eller andra medikamenter för att orka? Trots att de riskerar att åka fast i en drogkontroll och att deras sociala liv och sexliv går åt skogen på grund av all prestationsångest, stress, sprit och droger. Hur svarar man på frågan: Hur var din dag? Säger du: Det var ett helvete, vi fick ta hand om en död liten tjej som tagit en överdos, hon var skitig och hade spermafläckade trosor på sig? Eller säger du: Inget speciellt?

– Många som är gifta med poliser ger upp när de inte längre känner att partnern är närvarande. Att bli lämnad ovanpå allt elände i jobbet blir droppen för många poliser. Allt fler tar uppenbarligen sina liv.

Vad gör polisfacket?

Så vad gör då det franska polisfacket? Är det som i Sverige där Polisförbundet ylar lite försiktigt men inte gör några större ansatser att pressa våra politiker?

– Den franska polisen – både med och utan fackets hjälp – har protesterat ljudligt mot sin arbetssituation, sina löner etc. Senast i förra veckan då 27 000 poliser gick ut på gatorna i Paris för att protestera, och det har även talats om polisstrejk. Men precis som i Sverige så struntar politikerna i poliserna – varför förändra något så länge det funkar hjälpligt?

27 000 poliser demonstrerade mot våldet mot poliser och mot självmordsvågen.

Tror du att den svenska poliskåren kommer att drabbas av en liknande självmordsvåg?

– Jag tror inte vi är långt efter den franska situationen, men hittills har svenska poliser framförallt sagt upp sig och gått till den privata sektorn. Men det är ju bara de äldre poliserna med en genuin polisutbildning som är attraktiva på den övriga arbetsmarknaden. Det kommer att bli mycket svårt för de ”snöflingor” man nu rekryterar med genusteorier och andra dumheter att orka med jobbet i framtiden.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Att det iaf finns nåt missnöje och att det visas inom franska poliskåren är ändå nåt. Även om det är via tragiska öden som självmord.

  Våra svenska poliser verkar inte vilja visa nånting, nån kommentar kanske här och där. Men när de väl står framför nationella eller ”sanningssägare” så verkar de inte tveka, pang på bara med batonger och annat. Eller så står de bara o tittar på när folk blir attackerade. Därför jag har NOLL respekt för den svenska polisen idag! NOLL! Riktiga grisar till poliser är vad vi har. Önskar dem inget gott längre. Jag har fått nog.

  Svara
 2. Avatar

  Erdogan hotar med helvete släpper loss 3.5 miljoner härliga araber. und Africans om man inte gullar med honom. hahaha var e flykting Greta och how dare you..Erdogan. Sen visst ok bara komsi komsi och ge Migrationsverket mer jobb. Lövin Lööf o Bolund välkomnar alla med sina party hattar mer jul o bidrag.
  en tanke slår en Danmark skall ha gränskoll på Sweden..Sweden!!! Trump jagas alltså ….Sverige vänner gå o konvertera..fasan kommer.. Mohammed var är du?

  Svara
 3. Avatar

  Varför e Bianca Ingrossos spacklade ansikte med i alla tv program och är inte Petra Mede för mycket av allt. Dessutom paret Schulman i Alla mot alla…sicka översittare…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.