TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 34: I försäkringskassans klor, del 2

Publicerad 5 oktober, 2019

Samtidigt som Försäkringskassan tvingar döende människor att arbeta ihjäl sig ser de mellan fingrarna när individer med ”rätt” etniciteter fuskar med assistansersättningar med mera. Detta är givetvis ett bevis på ”alla människors lika värde”, ty somliga är mer lika värda än vad vi andra är, skriver Gudmundur Bragason.

Något som är väldigt populärt inom den offentliga sektorn är omorganisationer. Dessa måste nog närmast betraktas som självändamål. Min fru arbetade som telefonist och drabbades av denna modefluga. Telefonväxeln flyttades ut till receptionen vilket innebar en hög bullernivå och även i övrigt sämre arbetsmiljö. Hon var tvungen att åka färdtjänsttaxi till och från arbetet och hur illa det kan fungera är nog allmänt känt vid det här laget.

Att åka färdtjänst är numera ett stort äventyr. Foto: Flickr/News Oresund.

Hon arbetade halvtid. Det kom en dag då hon inte längre orkade med allt detta och hon blev därför sjukskriven på grund av stress, först helt och hållet i två veckor, sedan ytterligare två veckor då hon skulle jobba halva sin arbetstid. Hon blev mycket bättre. För att tillfrisknandet skulle gå fortare valde hon att förlägga sin arbetstid till färre dagar för att minska antalet resor eftersom dessa utgjorde en stor del av stressen. Detta gick naturligtvis inte för sig!

Enligt Försäkringskassans nitiska handläggare skulle hon alltså åka till och från arbetet varje vardag. Detta skulle ha inneburit att hon skulle arbeta två timmar per dag och resorna skulle ta lika lång tid som själva arbetstiden. Hon nekades följaktligen sjukpenning för de sista två veckorna av sin sjukskrivning. Snart kom stressymptomen tillbaka. Det hela slutade med att hon sa upp sig.

Hon stod till arbetsmarknadens förfogande tills hon valde att pensionera sig vid 61 års ålder. Visst blev pensionen låg, men alternativet hade antagligen varit att drabbas av kronisk ohälsa. För två år sedan genomgick hon en hjärtoperation och efter denna fick hon magsår. Det kan ha legat latent efter stress och sedan utbröt det antagligen efter ingreppet.

Behövde en punktskriftsskärm

Den som är handikappad och har en fast anställning kan erhålla vissa arbetstekniska hjälpmedel från Försäkringskassan. Anledningen till detta är att viss utrustning tillverkas i små serier och därför kostar ganska mycket pengar. Arbetslösheten är väldigt stor inom vissa handikappgrupper. Det är därför viktigt att det inte är dyrare för en arbetsgivare att anställa en handikappad än en helt frisk individ.

I mitten av 1990-talet behövde jag några hjälpmedel, framför allt en punktskriftsskärm till datorn. Till skillnad från en vanlig bildskärm ligger kostnaderna för en sådan på närmare 100 000 kronor. Det tog bara ett par veckor så var hjälpmedlen på plats. Allt fungerade bra, jag var nöjd med Försäkringskassans hantering av ärendet och även med punktskriftsskärmen och talsyntesen.

Tiden gick och cirka 20 år senare behövde jag ny utrustning eftersom den gamla började bli sliten och vi dessutom bytte operativsystem. Jag ansökte om nya hjälpmedel och så var cirkusen i full gång. Nu skulle allt krånglas till, ty generaldirektör vid denna tid var ingen annan än den ökände Dan Eliasson.

Inget har blivit bättre

Jag pratade med en handläggare och hon tog i sin tur kontakt med min arbetsgivare. Blanketter skickades fram och tillbaka och Försäkringskassan ville plötsligt ha ett läkarintyg. Jag påpekade att de betalat ut min handikappersättning i över 40 år, så jag vägrade följaktligen att skicka dem ett intyg på att jag är helt blind eftersom de mycket väl visste detta. Jag fick mina hjälpmedel, men det tog fem månader! Trots denna usla hantering från Försäkringskassans sida kunde jag behålla jobbet eftersom jag var gammal i gården. Hur det kan gå för den som är ny på en arbetsplats törs jag inte tänka på.

Trots omfattande omorganisationer har Försäkringskassan inte blivit bättre. Foto: Försäkringskassan.se.

Jag vet att Försäkringskassan har genomgått omfattande omorganisationer under senare år, men inget har blivit bättre. Missnöjet över hur myndigheten fungerar är fortfarande stort. Samtidigt som de tvingar döende människor att arbeta ihjäl sig ser de mellan fingrarna när individer med ”rätt” etniciteter fuskar med assistansersättningar med mera. Detta är givetvis ett bevis på ”alla människors lika värde”, ty somliga är mer lika värda än vad vi andra är.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

7 Kommentarer

 1. Avatar

  Bra krönika, som vanligt!

  Jag undrar om du (eller nån annan där ute) har nån insyn i Samhall? Det känns som att de flesta jag ser som jobbar för Samhall nuförtiden är rätt friska invandrare, som både kan lyfta tungt och köra tunga fordon. Räknas långtidsarbetslöshet och låq IQ som handikapp nuförtiden kanske? Jag har såklart inga bevis för det. Men som jag minns för länge sen så var Samhall alltid för mig några som anställde riktiga handikappade.

  Svara
 2. Avatar

  Nu skall twitter ha åldersbevis på kämpen Izabella Nilsson Javandi annars åker hon ut.
  Men dom våldtagna kvinnornas förövare åker inte ut ur Sverige.
  Det får bli Media strejk.

  Svara
 3. Avatar

  Välfärden dräneras som ett såll med regeringens goda minne. Fusk med bidrag till LSS företa uppsala härvan med 20 tal inblandade ett ex .Tandvårdsreformen gratis till alla upp till 24 år även invandrare. Folktandvården uppmanar alla som inte har så stort behov vänta eller sök privat. Vi som betalar skall vänta. Även pensionärer.

  Svara
 4. Avatar

  Welcome to Öresundsbron Monday at 11.09. it’s the so called Återvandringen. You will get a Swedish ryggsäck and meals or 2 weeks. 500 Euro and a toothbrush from Apoteket.
  Dressman and Ellos is clothing you and your family.
  A chip will give you no return to Sweden and the King will thank you for your help to the social system in Sweden. Elder people will stand by the bridge and wave goodbye.
  Tove Lo and Molly Sandén will sing a prayer and two influencers will cry for you.

  wellcome….

  Svara
 5. Avatar

  Ut med Sossepack och vänster liberaler. och va fan blev den hyllade Sabuni av. Gnäll kärring. Nej stäng av reheringen skicka Miljöpartiet till Legoland och Vänsterpartiet kan plocka betor i Kazakstan. Dra in ID korten för Lööf Löfven Morgana Yggepucket och Magdablabla m.fl. att ge FN 8 mille eller att samla in pengar till Världens barn när svenska folket svälter av no kärlek från de folkvalda. Sluta pippa negrer så slipper vi dessa galor. Och va fan e dom svensk födda läkarna o tandläkarna? I Aleppo?
  Sprängningar mord stenkastning bilbränder höjda matpriser
  ett kramlöst samhälle med blod på kläderna. Åk hem gangsters annars bär vi ut er.. er tid är snart slut in Sweden. Ta med hukle mormor vattenpipe farfar.

  Svara
 6. Avatar

  19 bilbränder och en ytterdörr. då kommer det u en huklemänniska i Stadium byxor och ggnälkernedan hon plockar bort bdragslappen. Var e Svensson Nilsson Jönsson Andersson Persson…bara Nigeriabrev och Afghan brännare. Löfven har inte synts till sen halva kungahuset avskaffades av Karl Bertil Jonsson eller Carl Gustav nått.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.