TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Tommy Robinson tvingar Englands Janne Josefsson på knä

Publicerad 4 oktober, 2019

Storbritanniens motsvarighet till Janne Josefsson, skjutjärnsreportern John Sweeney, försökte sätta dit Tommy Robinson – men föll på eget grepp. Klas Qvist berättar hur det gick till när journalistikonen föll högt och tungt och i veckan tvingades lämna BBC efter 17 år.

Tommy Robinsons dokumentär Panodrama fick ett efterspel som han själv förmodligen inte ens vågat drömma om. Fast man kan förstås aldrig riktigt veta när det gäller denne kamphund på crack – som han alltmer kommit att framstå som. Det krävs hur som helst en närmast omänsklig uthållighet för att orka med allt som han utsatts för genom åren. Rebel Medias Ezra Levant nämner Davids kamp mot Goliat som en passande liknelse och det är inte utan att man håller med honom.

I onsdags bröts en längre tystnad då John Sweeney, legendarisk BBC-reporter och mannen bakom Panorama som man kan kalla ”engelska Uppdrag Granskning”, på Twitter meddelade att han nu lämnar BBC. Jaså, Sweeney! Jag tror bestämt att du fick sparken! Att det hela har med Robinsons dokumentär att göra råder det inga tvivel om. Så här skrev han:
”Efter 17 år lämnar jag nu BBC. Det är hög tid för mig att härja någon annanstans”. Han fortsatte i en uppföljande tweet: ”Jag är ledsen att Panorama-avsnittet om Tommy Robinson aldrig kommer att sändas. (Det var förresten jag som betalade för drickat.) Efter 17 år kan jag äntligen säga att BBC inte står bakom dessa åsikter, men han är en fullständigt f***a. Jag förblir en reporter av den gamla skolan, med näsa för rätt sorts trubbel. Jag kommer tillbaka.”

Sweeneys referens till de skyhöga krognotorna var ett direkt svar till Robinson, som i sin dokumentär hävdar att det var BBC och därmed Storbritanniens skattebetalare som sköt till spritpengar för att Robinsons vän Lucy Brown, Sweeneys intervjuobjekt, skulle börja snacka om honom. Och för att Sweeney själv skulle kunna supa sig drängfull inför Robinsons mobilkamera som Brown tog över precis före mötet. Under kvällen säger Sweeney saker som får även världens minst politiskt korrekta människa att börja skruva på sig. Han lägger ord i munnen på Brown i syfte att få till ett så kallat ”Metoo-moment” och därmed kunna sätta dit Tommy Robinson.

Karaktärsmord blev karriärdödare

Att Panodrama hann färdigställas och till och med visas på Youtube innan Sweeneys planerade karaktärsmord på Robinson hann sändas, resulterade i att programmet, med arbetsnamnet Tommy Takedown, snuvades på all journalistisk tyngd och det ledde bevisligen också till att Sweeneys tid som hyllad BBC-reporter nu är förbi.

Den nu 61-årige John Sweeneys karriär som den främste bland Storbritanniens granskande journalister (att ge honom epitetet ”Englands motsvarighet till Janne Josefsson” är ingen överdrift), har gått spikrakt uppåt sedan sent 1990-tal. 2001 blev han huvudreporter på Panorama och året därpå producerade han ett uppmärksammat program om massgravar i Zimbabwe, trots att BBC vid det laget förklarats non grata av landets dåvarande envåldshärskare Robert Mugabe. Sweeney lyckades bland annat ta sig till ett möte med en oppositionsledare genom att gömma sig i bagageluckan på en bil. Under de följande åren fortsatte Sweeney med jämna mellanrum att röna stor uppmärksamhet – till de mer minnesvärda avslöjandena hör flera reportage om den omstridda läran scientologi.

Tommy Robinson utrustar sin vän Lucy Brown med dold kamera och mikrofon inför mötet med John Sweeney. Foto: YouTube

För knappt ett år sedan kom det till den engelske aktivisten Tommy Robinsons kännedom att John Sweeney var i full gång med att producera ett avsnitt i serien Panorama, ägnat helt åt honom. Robinson förstod genast att det här skulle bli  ännu ett nidporträtt i brittiska mainstream-medier och bestämde sig för att själv iscensätta en motoffensiv. Att gå den juridiska vägen var det emellertid inte tal om. Robinsons erfarenheter av den engelska ”rättvisan” får Kafkas Processen att framstå som en mild västanfläkt. Han beslöt sig därför för att producera en kontradokumentär som han alltså så småningom gav det något skämtsamma namnet Panodrama.

Robinson såg bland annat till att hans vän Lucy Brown filmade mötet med Sweeney, mötet som var tänkt att föra handlingen framåt i Tommy Takedown. Brown erbjöds pengar för att baktala Robinson, vilket hon verkligen också gjorde – men allt skedde med Robinsons goda minne. Filmklippen avslöjar en allt mer berusad Sweeney och det som kommer med på film är svårslaget i sin absurditet. Riktigt nedsättande kommentarer om greker, homosexuella och muslimer varvas med enstaka sanningar, exempelvis den att Sweeney ser IRA-ledaren Michael McGuinness som sin politiska förebild.

Total fartblindhet hos journalistgiganterna

Här sitter alltså en man som arbetar med en dokumentär  med syftet att göra slarvsylta av Tommy Robinson, och det han själv bjuder på är flera resor värre än allt som Robinson någonsin kommer att beskyllas för – om det så går hundra år. Inget tycks heller kunna stoppa Sweeney, inte ens när Brown håller fram sin mobiltelefon och säger: ”Kan du säga det där igen?” Min första tanke när jag ser detta är att han måste vara helt fartblind, knallhög på sin egen förträfflighet. Ser han inte att han håller på att gräva sin egen grav?

Jag skulle vilja påstå att det som hände i onsdags är ett steg i rätt riktning. Det är dock inte detsamma som att påstå att faran är över för sådana som Robinson. Jag finner det inte alls otroligt att rättegången mot honom tidigare i år är ett resultat av att han vågade utmana, ja till och med dra ner byxorna på BBC, något som etablissemanget naturligtvis kommer att förneka till tidens ände. Ingen människa med självaktning kan dock längre förringa alternativmediernas framflyttade positioner. När Jan Guillou frågar reportern Jesper Johansson om han vill starta fysiskt bråk under Bokmässan i Göteborg, kan det vara ett tecken på att vi närmar oss slutet – slutet på vänsterns långa marsch genom institutionerna, slutet på det unkna tolkningsföreträde som både Jan Guillou, Pierre Schori och varför inte även John Sweeney fortfarande tror sig vara i besittning av. Låt oss i alla fall hoppas det.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0709-963377

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Janne Josefsson e en mes som skickar andra att interbabbla. Varför ser Lasse Fucking Winnerbäck som han e ritad på en duk. Varför gillar folk Hellström o Winnerbäck även då hon Horn. Maritza Horn krossar dotterns pratsångande.. vill du följa mig till Provence..ojojoj Hellström gå och duscha 20 år.

  Svara
 2. Avatar

  Hej! Såg precis att en stackars tjej på twitter nu blivit avstängd på sitt facebookkonto för att hon delat vidare ert reportage med englands motsvarighet till janne josefsson och hans krogbesök. Bara så ni känner till det alltså. Vore otroligt trist om fler går samma öde till mötes. Att dom är superkänsliga på instagram vet jag mycket väl, men inte just om facebook. Men det är klart, äpplet faller ju som sagt inte långt från trädet. Instagram ägs ju av Facebook.

  Svara
 3. Avatar

  Såg att Izabella Nilsson Javandi e avstängd på twitter för att dom tror eller låtsas tro hon e under 13. Måste skicka in kyrkobevis o dubbla id nått.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.