TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: ”Någon djävla ordning får det väl ändå vara!”

Publicerad 1 oktober, 2019

Betygen måste bli rättvisare! Antiken måste tas bort från historieundervisningen! Vi hinner inte med! Och nutidshistoria måste få mer utrymme! Eleverna stannar inte kvar i klassrummen längre! De bara knallar ut! Genus, genus, genus! Alla människors lika värde! Möt Skolverket, ladies and gentlemen, skriver vår krönikör Klas Qvist.

Det är märkligt att Skolverkets planer på att lyfta bort antiken på grund av tidsbrist, bland annat för att en del av lektionerna går åt till att hitta bortsprungna elever, kommer just nu. Jag har nämligen precis hört från en närstående flerbarnsmamma att hon har problem med en av sina söner. Han bara knallar ut ur klassrummet under pågående lektion, utan någon som helst förklaring och utan synbara konsekvenser. Fast det där med synbara konsekvenser stämmer inte riktigt. Läraren skickar sms till mamman: ”Nu har din son stuckit från en lektion igen”, men eftersom mamman gör sitt yttersta för att bidra både till att familjeekonomin och fosterlandets hjul går runt (ja, hon jobbar och är något så ovanligt som medlem av en svensk familj), då är det inte alltid helt enkelt för henne att bara släppa allt hon har och bege sig till skolan.

CH Hermansson var partiledare för Vänsterpartiet kommunisterna 1964-1975. Foto: Wikipedia.

Jag anser egentligen inte att en lärare också ska fungera som reservförälder, men nu har vi det som vi har det och, som den gamle stalinisten CH Hermansson uttryckte det för ganska så exakt 50 år sedan: ”Någon djävla ordning får det väl ändå vara!”
Vad händer sedan? Jo, mamman och barnet pratar senare samma kväll och kommer fram till att det där med att bara resa sig och försvinna under pågående lektion inte är någon vidare bra idé. Det blir ett slags uppföljningssamtal med alla inblandade parter, men problemet kvarstår. Kort därefter händer exakt samma sak igen: Han, ibland ensam, ibland tillsammans med andra klasskamrater, reser sig och går. Fler sms och samtal parterna emellan och så där tycks det hålla på.

Kvarsittning var effektivt

På det glada 1980-talet när jag gick i högstadiet, fungerade det på följande vis: Om jag eller någon av mina klasskamrater kom tio minuter för sent, blev det kvarsittning i 20 minuter på fredag eftermiddag när alla andra packade ihop och gick hem. Alltså, om min sista ordinarie lektion tog slut klockan 14.10, då fick jag 80 minuters håltimme. Klockan 15.30, när skolan tömdes och alla tog helg, började kvarsittningen.
Jag minns inte hur många gånger just jag åkte på detta, någon enstaka kanske. Det är inte det samma som att säga att jag alltid satt som ett ljus i skolan, men jag var åtminstone kroppsligen närvarande. Om man uteblev helt från en lektion eller avvek utan anledning, då var det att betrakta som skolk, ett slags stigma om man inte var rebell och hade uppnått status som klassens hjälte. Det hade inte jag, inte på långa vägar. Kort och gott, ett enkelt sätt att undvika kvarsittning bör alltså, i den bästa av världar, vara att komma i tid till lektionen. För att inte mamma ska få tråkiga samtal som kretsar kring mig när hon jobbar, vore det kanske en god idé att stanna lektionen ut. Om stämpeln som förlorare är farligt nära att fastna på mig, då bör jag åtminstone försöka undvika skolk. Det finns bara plats på jorden för en James Dean åt gången och lille Klas från Svenljunga är dessvärre ingen aspirant på den åtråvärda titeln, inte under den här livstiden och förmodligen inte under nästa livstid heller, om man hade fått leva en gång till, vill säga. Tyvärr, grabben. Svälj huvudet och plugga vidare.

En zombie helstekt i postmodernism

Nu lever vi emellertid inte i den bästa av världar, långt därifrån: När jag hör om Skolverkets planer slås jag av den minst sagt obehagliga tanken att uppdragsgivaren, regeringen alltså, tycks vilja löpa linan ut på fullaste allvar. Människan ska från och med nu vara ett oskrivet blad i ordets samtliga betydelser, en zombie helstekt i postmodernism: Inte en han och inte en hon, inte tillhörande en kärnfamilj och för allt i världen, inte nedtyngd av en massa historiskt mumbo jumbo. Vi börjar med att lyfta bort en av den moderna civilisationens viktigaste byggstenar – Antiken. Det gör inget. Civilisationen som vi nu känner den är ändå ett minne blott om 20-30 år. Vi spränger bort en stor del av 1900-talet; vid sidan av världskrigen hände ändå inget av bestående värde, men det får absolut inte bli som i Tyskland på 1930-talet.

Kom ihåg det är ni snälla, va?

Vi kan i och för sig ägna några av högstadieelevernas 75 historietimmar åt ett par så kallade vänsterutopier; kulturrevolutionen i Kina, Sovjet, men inte ett ljud om några dödsfall i kommunismens namn, tack. Det skapar bara en massa trovärdighetsproblem. Det som påstods ha ägt rum på Himmelska Fridens torg 1989 var exempelvis bara en propagandistisk bluff, iscensatt av den förhatliga extremhögern, så att de skulle ha något att komma med i argumentationen.

Professor emerita Yvonne Hirdman var den som introducerade ordet genus i Sverige. Foto: Wikipedia.

Och genus, det var det ändå ingen som visste något om, så det är lika bra att koppla på det hela någonstans mot slutet av 1980-talet, ungefär i höjd med Yvonne Hirdmans böcker, de som låg till grund för den så högt aktade genusvetenskapen som vi känner den här i Sverige.
Och på tal om skolk, vad återstår egentligen? Svaret finns i händelserna från i fredags, 27 september. En skock lallande får, barn så väl som vuxna, med en ännu icke myndig, söt liten klimathysteriker med väldigt mycket att säga till om som förebild, släppte allt de hade för händerna och gick ut och ”klimatstrejkade”. Och då snackar vi inte om några skräpplockardagar. Det hade varit alldeles för jobbigt. Det här hade varit något man skämtade om för några år sedan, i likhet med så mycket annat som utspelas framför ögonen på oss just nu.
Tyvärr mina vänner, det hjälper inte att man nyper sig i armen. Välkomna till framtiden. Lycka till!


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Orkar inte mer nu har Bianca Ingrosso fått Bulimi igen för att hon har för många lådor i hallen. Sminktips och annat efter 24.00 på natten, ..
  Therese Lindgren forstätter va störst som influencer med att tappa bhn i garderoben för att få till lite porr för småpojkarna, eller så tvättar hon stekjärnet med salt o fnissar med sitt stela ansikte. Det finns tydligen 1000 tals influencers som sitter o tuggar om Nivea eller rysk röv kräm.
  Märkligt hur facet ser ut Bianca , hon ser ut att va 40, botox och svina fett i kinderna.

  Stefan fixade två nya ministrar som fick stå o läsa parti programmet, tanten såg ut som hon hittats på en söderhavsö medan Casino stoppare o shejken läste upp Strandhälls tal från 2012.

  Fortfarande ingen svar från Sossarna angående hacket i Löfvens näsa. Har han hund i sängen eller klöser Ulla han när han snarkar.

  Menlösa barns dag firas hos Morgan Johansson i Höganäs keramik museum..tag med dricka och en ostfralla.

  Svara
 2. Avatar

  Enligt Filip o Fredrik sprutar man in tuppkam i läpparna bl.a på Bianca fucking Ingrosso. Men på Solvalla sprutar man tuppkam i knäet o leder på travhästar som haltar.
  Alltså e de därför Biancas läppar gnäggar. Kanske kan man spruta Kebab i käften på sege Svensson invandrar gulleröven utan kurage.

  Svara
 3. Avatar

  Det finns ingen disciplin i skolorna, det är för många prussiluska socialtanter som bestämmer. Exempel, på förslag våldsamma pojkar skall lära sig virka det ger en lungnande effekt.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.