Att vara blind eller synskadad i Sverige ger inte omedelbart handikappersättning. Foto: Blind.se

Att vara blind eller synskadad i Sverige ger inte omedelbart handikappersättning. Foto: Blind.se

God ton med Gudmundur – del 33: I Försäkringskassans klor, del 1

Att Försäkringskassan är en myndighet som man helst inte vill ha att göra med kan ett stort antal av oss vittna om. Många av oss som har ett handikapp har egna erfarenheter. Jag skriver handikapp eftersom jag inte vet vad det heter den här veckan; funktionshinder, funktionsnedsättning, funktionsvariation eller något annat. Att ständigt byta ut ord är vänstertrams och jag skulle inte ta illa vid mig om någon fick för sig att använda begreppet lyte, skriver Gudmundur Bragason.

Handikappersättning ges till handikappade personer som ekonomisk kompensation för merkostnader och hjälpbehov som man har på grund av handikappet. Man är berättigad till ersättningen från och med juli månad det år man fyller 19. Den som blir handikappad efter 65-årsdagen är dock inte berättigad till ersättningen. Handikappersättningen är skattefri och ligger på nivåerna 69, 53 eller 36 procent av prisbasbeloppet per år. Helt blinda är berättigade till den högsta ersättningsnivån medan personer som har synrester för det mesta får en lägre ersättning, men hur det slutligen blir avgörs stundom av enskilda handläggare, så det gäller att ha tur. Hur nivåerna avgörs för andra handikappgrupper är jag dåligt insatt i.

Försäkringskassans regler är otydliga och godtyckliga. Foto: Wikipedia.

Den som vid 65 års ålder går i pension och har 69 procent av prisbasbeloppet får ersättningen sänkt! Tydligen tror de att merkostnaderna minskar när man blir äldre, ”Logiskt”, inte sant? Jag hade tur som gick i pension förra året, för nu har de minsann ändrat på bestämmelserna. Från och med i år har Försäkringskassan fått för sig att den som går i pension får sin handikappersättning behovsprövad vilket är uppseendeväckande, se nedan. Jag känner ett antal personer som fyller eller har fyllt 65 år. En av dem upplyste mig om att han fick sin handikappersättning indragen och han har ansökt om att få tillbaka den. Försäkringskassans handläggningstid är minst fem månader eftersom de handläggare som hanterar dessa frågor är få till antalet och de sägs ha hög arbetsbelastning. De handikappade hjonen får väl klara sig så gott det går.

”Staten vet alltid bäst”

Annika Strandhäll. Foto: Wikimedia Commons.

Förra året föreslog Löfven-juntan att handikappersättningen skulle avskaffas. Socialminister Annika Strandhäll menade att den var ”omodern” och att en merkostnadsersättning skulle införas. Den skulle vara behovsprövad vilket i sin tur skulle innebära att den handikappade skulle vara utlämnad till den enskilde tjänstemannens godtycke. Ett schablonbelopp som den enskilde fritt disponerar för de merkostnader som handikappet medför är självfallet inget för socialister som Strandhäll. Nej –  myndighetskontroll, flera byråkrater ska det vara, ty staten vet alltid bäst! Löfven-juntans förslag fick dock inte riksdagsmajoritetens godkännande, men Försäkringskassan har infört förändringar och det tycks de ha gjort helt på eget bevåg. Ett sådant beteende från myndigheter är dock vanligare än vad många kanske tror.

När min fru var ung hade hon handikappersättning under en kort tid, men hon förlorade den. Flera gånger ansökte hon om att få den tillbaka. Som skäl anförde hon grav synnedsättning i kombination med kortväxthet, hon är 141 centimeter ”lång”. Hon anförde merkostnader för bland annat klädinköp och att hon ofta är tvungen att lägga upp ärmar på tröjor och jackor, byxben och så vidare. Hon ser för dåligt för att klara det själv och hon måste därför köpa sådana tjänster.

Under 1990-talet försökte hon igen (då hade vi blivit ihop). Vi skickade in handlingar, men det gick inte den gången heller. Vi överklagade beslutet, jag minns inte om det då var länsrätten eller kammarrätten man skulle vända sig till, det har gått många år. Eftersom det dröjde åkte vi iväg till berörd instans för att ta reda på hur långt ärendet hade hunnit. När vi tittade på våra inlämnade handlingar upptäckte vi till vår fasa att någon hade klistrat dit en post it-lapp där nästa handläggare fick veta att detta behövde inte läsas igenom eftersom det i alla fall skulle avslås. Häpnadsväckande hantering. Vi överklagade till högsta instans, men fick inget prövningstillstånd.

Dagens Nyheter stoppade reporter

Vi försökte uppmärksamma tidningar på den tvivelaktiga hanteringen av ärendet och en journalist på Dagens Nyheter var intresserad. Vi skickade handlingarna till henne. En tid senare ringde hon upp oss och vi fick då veta att hennes överordnade aktivt hindrade henne från att gå vidare med att skriva om saken. De var rädda för konsekvenserna av den sortens skriverier, med andra ord så gick de maktens ärenden. Journalisten som hade tänkt skriva artikeln var nog ärlig trots allt.

Något eller kanske ett par år senare var min hustru på ett läkarbesök. När läkaren frågade henne om hon hade handikappersättning blev han förvånad när svaret blev nej. Han erbjöd sig att skriva ett läkarintyg vilket han också gjorde. Intyget var uppenbarligen bra och så även den handläggare på Försäkringskassan som hanterade ärendet, så efter många års kamp fick hon den handikappersättning som hon borde ha haft i decennier.

I nästa del tänker jag skriva om andra handikapprelaterade ärenden som Försäkringskassan har hanterat på ett oskickligt och tvivelaktigt sätt.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 kommentarer angående “God ton med Gudmundur – del 33: I Försäkringskassans klor, del 1

  1. Pengarna gå till nya adeln fusk. Tar hit huklen med barn med funktionsbehov mot betalning, för jobb ett tag sedan ta hit barn begära LSS, gräddfil för invällandet med stora ekonomiska behov som kommunerna får betala.

  2. Man ser en enorm ökning av gamla och handikappade i samhället. Dessutom heter dom inte Svensson. Detta måste kosta skattebetalarna och Kebabställena enorma summor.
    Kebabgubben upplyste att det var griskött i kebabsnoken på spettet. Därför inga musliminvandrare som kunder.
    Som Greta höger skulle sagt till Lööf: How dare you steel my country, my childhood and future.

  3. Är friåret ytterligare ett sätt att locka hit fler muslimer. Abdullah tar ledigt från släktingars assistansbolag låter staten betala lön 1 år tar hit någon från Mellanöstern släkting eller någon som betalar för att komma hit och jobba,med lite tur och lurendrejeri kanske får stanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan.