TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 32: Taxiträsket

Publicerad 21 september, 2019

Att vara hänvisad till färdtjänst och taxi är inte alltid en trevlig upplevelse. Gudmundur Bragason förordar att vi försöker åka med svenska chaufförer.

Det händer att jag känner mig förflyttad tillbaka till en trevligare tid. Det finns en liten buss som kör i så kallad närtrafik. Den kör i en slinga runt Jakobsberg, sex gånger om dagen alla vardagar. På vår gata kan man vinka till sig bussen när man vill bli upphämtad, vilket passar oss utmärkt eftersom vi inte är bilburna. Vi kan smidigt ta hem det vi måste inhandla nere i vårt (fula och otrevligt mångkulturella) centrum.

Det heter Jakobsberg, inte Jakan. Foto: Wikimedia Commons.

Det är några chaufförer som turas om med att köra denna slinga.

Många av passagerarna åker ofta och de flesta av dem är pensionärer. Flera av oss hälsar på varandra. Här är vi befriade från högljudda samtal i mobiltelefoner. Man ägnar sig nämligen åt något så ovanligt som att prata med varandra och hör och häpna, det talas enbart obruten svenska! Jag har fått höra en och annan anekdot om hur det var här innan jag flyttade hit och det är 57 år sedan jag blev Jakobsbergsbo. (Förr var det ingen som sa Jakan och jag gör det aldrig eftersom jag tycker att det är väldigt fult!)

Många har rullator

Många av passagerarna går med rullator. Chaufförerna är snabba med att hjälpa till om det behövs, ibland hinner dock någon medresenär före med hjälpen. Säg är inte detta en trevlig rest av det Sverige som en gång fanns?

Om man tänker ta en kopp kaffe eller så gör man bäst i att välja fik med omsorg. Det finns fortfarande enstaka ställen som företrädesvis frekventeras av svenskar, men snart har andra tagit över allt.

Tyvärr är det som min fru var med om för några dagar sedan mer kännetecknande för vår tid än det jag har beskrivit ovan. Hon var tvungen att åka färdtjänst och chauffören var en huckleförsedd kärring. Hon lyckades i och för sig köra hustrun till rätt adress, men ändå. Denna taxiförare kanske förväntar sig att bli accepterad som en av oss, men med sitt huckle säger hon tydligt att ”jag är minsann ingen av er”. Den som så vill kan förse mig med valfritt skällsord, men jag hävdar bestämt att hon beter sig som en ockupant!

Denna färdtjänstresa var samplanerad och medpassageraren var en kvinna som satt och sladdrade med taxiföraren. Hon var väldigt inställsam vilket vissa kvinnor är. Varken min fru eller jag har varit med om att en man har uppfört sig så.

Rötäggen är för många

Alla taxiförare är verkligen inte odugliga, men inom vissa bolag är rötäggen tyvärr allt för många. Vi som är beroende av färdtjänsten är hänvisade till de bolag som vinner upphandlingar.

Taxi Kurir är ett av de värsta bolagen, menar Gudmundur Bragason. Foto: Wikipedia.

Jag har talat med ett antal vänner som är beroende av färdtjänst och de är bosatta på flera håll i Sverige. Två bolag sticker ut som de med sämst chaufförer och det är Taxi Kurir och Sverigetaxi, tidigare Taxi 020. Det är snudd på nyspråk att bolaget kallar sig Sverigetaxi med tanke på förarklientelet. De som har möjlighet bör gynna taxiföretag med svenska förare. Det finns självfallet duktiga chaufförer av annan härkomst, men ovan nämnda bolag tycks ha dålig koll på vilka de tar in.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 31: Socialdemokratiskt storhetsvansinne


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 Kommentarer

 1. Avatar

  Jämför man muslimer Polen så är det 0.1%. I Sverige är det snart 10% dvs snart 1 miljon. Hotet kommer inifrån. Jämfört med katoliker i sverige som bara är ca 110000.

  Svara
 2. Avatar

  Greta slimer e alla under 18…

  Svara
 3. Avatar

  Gängmöten med Gangster Morgan gav Tel Aviv njutarna noll…dom gick hem med Sms vinster där Pernilla Wahlgren sjöng gospel vid Jesu grav. Moderaterna 10 punkter. Sabuni vem e de? Sossepacket 34 punkter. Nu klagar polisen på takt o ton….Lövin slickar Gretas talarstol. Vi skall skänka mer pengar till andra länders kolkraft medan Vattenfall e fossilfritt på lunchen.
  Såg nån Löfven hos Luuk. Efter 10 minuter började Steffe läsa partiprogrammet och vad som skall göras med klimatet. På måndag blir det träff med Greta som nu säger att jag har inga svar men följs av miljoner ungdomar vilket e viktigast så klart.. Vad e hon själv? Gråvargen?
  Ykkes kanava e bra tv man fattar nada.. Glöm inte o Swisha med lillfingret.

  Svara
 4. Avatar

  90 % av bussförarna i linjetrafik är från Irak Somalia mm . . Gratis körkort till dom . När jag tog D körkort fick ja betala 50 papp resten i klassen fick det gratis för dom var svarta . Dom resenärer som är muslimer hälsar ej när dom går på . 90 % procent av dem som plankar är svarta

  Svara
 5. Avatar

  Bara inte islamiska bussförare får samma ide som Drottninggatan Akilov samtidigt. Tänkvärt.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.