TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Vi hade alltid alkohol hemma

Publicerad 18 september, 2019

Debatten om söndagsöppet på Systembolaget är helt befängd, menar alkoholistsonen Klas Qvist. Om så Bolaget hade klappat igen och alkohol hade blivit förbjudet, hade det inte hindrat folk från att dricka. Det hela är bara en enda stor avledningsmanöver, menar han.

Så det kan bli! Avledningsmanövrarna överträffar varandra. Här sitter vi nu, i ett land som visar tydliga tecken på sammanbrott och så flödar plötsligt tidningar, radio och teve över av diskussioner kring ett i sammanhanget relativt bagatellartat problem, nämligen Systembolagets öppettider. Den här gången är det söndagsöppet eller ej som står på dagordningen och som ska drivas i långbänk. Mitt inlägg i just denna diskussion blir, till en början i alla fall, kort: Nöden är uppfinningarnas moder. En alkoholist vet väl också hur man bunkrar upp. Och så finns det väl grannar som man kan få sig en tuting av. Det gjorde det i alla fall på pappas tid.

Och här kommer en liten bekännelse: Jag är alkoholistson. Om det någonsin funnits något som hette promillejägarexamen, då skulle min pappa ha aspirerat på titeln, kanske inte helt frivilligt. Jag blir tvungen att ställa dörren lite på glänt och ”kanske” ta med i mitt resonemang att man inte blir missbrukare av ren oförställd glädje. Men jag ställer mig å andra sidan inte bakom idén att missbruk enbart är en sjukdom där ”patienten” bör slippa ifrån allt ansvar.

Mamma skyfflade igen spår

Min mamma gjorde sitt allra yttersta för att skydda barnen – min bror och mig, men hon tampades förstås med en del beteenden förknippade med dem hos en alkoholisthustru, framförallt sådana som tar sig uttryck i att man skyfflar igen spår. Men jag tror att hon fick nog av den verksamheten så småningom. Resignation? Kanske det. Början till klarsyn med uppbrott som resultat? Ja, hellre det i så fall.

Tiden för min uppväxt, sent 1960-tal till tidigt 1980-tal, såg, ur alkoholpolitisk synvinkel sett, ut på följande sätt:  Systembolaget var öppet på lördagar, åtminstone fram till 1982, och mellanölet gick att köpa i livsmedelsbutiker från 1965 till 1977. Jag tror att hembränning, främst då innehav av den så beryktade apparaten, förbjöds förvånansvärt sent, kanske till och med en bit in på 1970-talet, men där borde jag kanske ta ett extra varv innan jag hävdar något bestämt. Hur som helst, lagar och restriktioner till trots, i vårt hus fanns det alltid sprit. Mjölk, kött, toalettpapper, disk- och tvättmedel, nål och tråd, stearinljus i fall strömmen gick – allt detta tillhörde sådant som då och då kunde lysa med sin frånvaro, men det gjorde aldrig alkohol. Det fanns alltid i hemmet, till och med på söndagar. Med andra ord: Alkohollagar kommer och går, men tillgång och intag består.

Det ”livsfarliga” mellanölet gick otroligt nog att köpa i vanliga butiker. Foto: Wikimedia Commons

Om barskåpet i vardagsrummet mot all förmodan visade sig vara tomt någon gång, fanns det precis hur mycket starkvaror som helst att hämta i tvättstugan eller ute i garaget. Sedan var det ju de där dunkarna som med lite smussel och härligt gubbflinande bytte ägare, prima vara så vitt jag kunde förstå.

Vi köpte en Sodastream. Ni vet de där mirakelmaskinerna som plötsligt förvandlade de svenska villaområdena till fullt fungerande läskedrycksfabriker i slutet på 1970-talet. Tror ni då att det var undertecknad och brorsan som hade ensamrätten? Långt ifrån. Bland plastflaskorna med Cola och julmust-essens, tornade även några stycken innehållande Tonic water- och sodavatten-essens upp sig. De tog alltid slut först, vill jag minnas.

Det spelar ingen roll om Systemet har öppet alls

Finns det verkligen någon i hela världen som fortfarande tror att det är av avgörande betydelse huruvida Systembolaget har söndagsöppet eller ej? Bryr sig någon? Allvarligt talat! För en missbrukare spelar det egentligen inte så stor roll om de har öppet alls. Det finns något som heter hembränning, även om jag faktiskt tror att den verksamheten hamnat lite i skymundan. Ett av skälen kan vara att det med åren blivit lättare och kanske lite mindre tråkigt att handla på Bolaget. Har det blivit billigare? Det får man nog fråga någon som har koll på valutalägen förr och nu och prissättningar genom tiderna.

Men om nu Bolaget skulle klappa igen, på grund av mardrömsscenario 1 A, det vill säga när sossarna inför sharialagar i Sverige för att inte valboskapen ska börja morra och gå över till Nyans, även då kommer missbrukarna att få sina behov tillfredsställda och de behöver förmodligen inte vara särskilt rädda för lagens långa arm heller. Det finns mycket allvarligare brott att lägga ner tid, pengar och energi på. Fråga Löfvenjuntan.

Nöden är som sagt uppfinningarnas moder. Så länge det finns liv kommer det att finnas berusningsmedel. Det är tyvärr dagens bittra sanning. Det är också just detta som tillverkarna av opioidstinna läkemedel glatt konstaterar medan de gapskrattande vannsinneskör ända fram till banken…


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

6 Kommentarer

 1. Avatar

  Reinfeldt på turne om framtiden och det nya Sverige. Ge mig en liter Whiskey o skygglappar.

  Svara
 2. Avatar

  Detta tycks vara ännu ett steg i ”Stefan och Morgan tolkar diktatur”, strax efter årsskiftet kan Vi nog förvänta oss internetförbud, men räds icke kamrater! Detta kommer ersättas av tjysiga bilar med bild på ovan nämnda gubbar inramade i dyraste guld. Har vi riktig tur kanske de bjuder på musik och uppmaningar via megafonen på biltaket.

  Svara
 3. Avatar

  Förutom Parkinson’s och Murphy’s lagar och Peter’s Princip finns det mindre kända fenomenet UCS, som utläses: ”The Unintended Consequenses Syndrome”. Det beskriver hur man i bästa tro och välmening vidtar en åtgärd, för att sedan kunna konstatera att resultatet blev det rakt motsatta mot det avsedda. Det klassiska exemplet på UCS är det amerikanska spritförbudet för 100 år sedan, ”the prohibition”. Amerikanerna har aldrig supit så hejdlöst som under förbudstiden, och som grädde på moset fick den organiserade brottsligheten ett rejält fäste. Man tvingades avveckla spritförbudet eftersom amerikanska folket höll på att supa ihjäl sig.

  Svara
 4. Avatar

  Vi gick med i EU i tron på att vi skulle kunna köpa öl på Ica.
  Annars hade vi aldrig gått med lovar.
  Dock röstade ja nej.
  Folk råsuper på grund utav söndagsstäng.
  Folk lever för lördagar.
  Dock arbetarklass

  Svara
  • Avatar

   Ja, utgången i EU-valet 1994, dvs varför folk röstade som de gjorde etc, har troligtvis sin förklaring i precis det du säger. Jag röstade för övrigt också nej.

   Svara
 5. Avatar

  Tack Klas för en utlämnande artikel. Visst är alkoholism en sjukdom men det är en sjukdom som den sjuke ska bära ansvar för – samt vid eventuellt tillfrisknande undersöka om det går att försonas med dem hon skadat.

  Den rosévinspimpande sossekärringen som gärna tar ett glas rosé på uteserveringen med sina lika sossekärringingsväninnor kan glömma detta nöje när Sosseriet och Löfven säger ja till att Sverige ska bli en fullständig Shariastat. Hon kan till och med glömma att göra det på sin egen balkong. Vilka fårskallar till landsmän vi har som bräkande i skock villigt låter sig ledas till slakt ?

  Må väl <3

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.